19 دی: معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه از ۴۵۷ شهرستان کشور تنها ۳۷ شهرستان سفید هستند، درباره الزامات برگزاری مراسم عزاداری محرم توضیح داد.

علیرضا رییسی درباره شیوه‌نامه‌های برگزاری مراسم عزاداری محرم گفت: اولا همه ایرانیان و شیعیان و آزادگان دنیا، عاشق امام حسین (ع) هستند و شاید مراسم عزاداری ماه محرم و صفر جزو مردمی‌ترین مراسم‌هایی است که در کشور برگزار می‌شود و همه به عشق امام حسین (ع) عزاداری می‌کنند، اما باید در کنار این موضوع چند نکته را هم در نظر بگیریم. از نظر دیدگاه بهداشتی هرگونه تجمعی بالای ۱۰ نفر ریسک ابتلا به کرونا را بالا می‌برد. این ۱۰ نفر هم به صورت حفاظت شده و با حفظ فاصله و استفاده از ماسک. نکته دوم این است که فضا بسیار مهم است. اگر در فضای سربسته باشید و تهویه مناسب نباشد، قطعا ریسک ابتلا بالا می‌رود.

وی ادامه داد: بر اساس پروتکل‌هایی که داریم در نظر می‌گیریم که در یک فضا هرتعدادی که ظرفیت وجود دارد، اکنون حضور جمعیت بیش از ۲۵ نفر ریسک بیماری را بالا می برد. نکته سوم زمان ماندن در یک فضای سربسته است، هرچه زمان طولانی‌تر باشد، ریسک ابتلا به بیماری افزایش می‌یابد. اگر این زمان بیش از یک ساعت باشد، قطعا ریسک بیماری را بالا می‌برد. بنابراین هرگونه تجمع حفاظت نشده‌ای می‌تواند ریسک بیماری را افزایش دهد.

وی افزود: در فضای باز هم بر اساس پروتکل‌ها باید چند نکته را در نظر بگیریم؛ در فضای باز شانس انتقال عفونت کمتر است، اما باز هم تجمع و تراکمی که وجود دارد، می‌تواند مشکل ایجاد کند. اگر واقعا فاصله‌گذاری به طوری باشد که دو نفر بیش از ۱.۵ تا دو متر باهم فاصله داشته باشند و تحرکی هم نداشته باشند، شانس ابتلا کاهش می‌یابد، اما اگر لحظه‌ای هر یک از این نکات به خطر بیفتد و کسی در این گرما عرق کند، ماسکش را در آورد، شانس انتقال عفونت بالا خواهد رفت. بنابراین ریسک انتقال بیماری در فضای باز کمتر است، اما کاملا ریسک را از بین نمی برد.
پروتکل؛ عصای جادویی نیست

وی که در یک برنامه تلویزیونی صحبت می کرد، گفت: در عین حال پروتکل عصای جادویی نیست، اگر رعایت نشود، هیچ کاره است. زمانی می توانیم به پروتکل‌ها امید داشته باشیم که به طور دقیق رعایت شوند. اگر این پروتکل‌ها رعایت نشوند، قطعا نمی‌تواند موثر باشد. در عین حال باید نگاه کنیم که آیا امکان رعایت پروتکل وجود دارد یا نه؟. اگر این امکان وجود داشته باشد، ریسک کاهش می یابد. در غیر این صورت افزایش می یابد. به عنوان مثال ما از نظر پروتکلی واقعا با راه اندازی دسته‌های عزاداری مخالف هستیم. ‌ زیرا قطعا فاصله ها در دسته‌روی به هم می خورد و با حضور تماشاچی هم مخالف هستیم. پروتکل یعنی همین ها. یعنی تماشاچی، دسته روی وجود نداشته باشد، حرکت دسته‌ها از یکجا و تجمع‌شان در جایی خاص نباید باشد.

وی ادامه داد: در بحث نذورات هم هیچ گونه پذیرایی در این جمع‌ها نباید باشد. در عین حال توصیه مان این است که طبق فرمایش مقام معظم رهبری کمک های مومنانه را ادامه دهیم و نذورات را به صورت خام یا خشک به دست مستمندان برسانیم. اگر هم کسی خیلی اصرار دارد که غذایی پخت کند، توصیه ما این است که غذا در هیات ها به هیچ وجه توزیع نشود، بلکه این غذاها را مانند بیرون بر درب خانه نیازمندان تحویل دهند و کسی برای دریافت غذا تجمع نکند و صف نکشد.
طرح هر خانه یک حسینیه را اجرا کنیم

رییسی گفت: هر یک از این پروتکل ها که رعایت نشود، سلامت به خطر می افتد. باید یادمان باشد که همه ما باید دغدغه مان این باشد که مبادا یکی از عزاداران امام حسین تب کند و ما عامل آن باشین. البته که ما باید مراسم عزاداری را با شکوه برگزار کنیم، اما باشکوه برگزار کردن به معنای تجمع زیاد نیست. بلکه به این معنا است که روی خاطره و بزرگی امام حسین (ع) کار کنیم. می توانیم طرح "هر خانه یک حسینیه" را ایجاد کنیم تا هر کس در خانه خودش و با پرچم مشکی که درب خانه خودش زده است، عزاداری کند. همه خانواده‌ها می توانند این اقدام را انجام دهند. صدا و سیما می تواند در این میان نقش خوبی داشته باشد و به صورت کنترل شده و با رعایت پروتکل ها، مراسمی را پوشش مستقیم دهد. می توانیم از فضای مجازی و از طرق دیگر به جز راهپیمایی و دسته روی عزاداری کنیم و روضه امام حسین (ع) را پخش کنیم. زیرا هر تجمع کنترل نشده برابر با بیماری است. در فضای باز اگر باشد و به صورت کنترل شده باشد، می تواند کمک کند و از طرفی سلامت عاشقان امام حسین (ع) هم به خطر نمی افتد.

  • نویسنده :
  • منبع : خبرگزاری صدا و سیما