سعید عباسی/ محمد مشکین فام با بیان اینکه درآمد حاصل از پارس جنوبی برای کشور تا کنون 378 میلیارد دلار بوده است، اظهار داشت: از یک سال گذشته تا کنون، ظرفیت برداشت گاز از پارس جنوبی ١٤٠ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته است، که فقط از ابتدای سال ۹۵ تاکنون، حدود ٩٥ میلیون مترمکعب در روز به ظرفیت برداشت گاز از پارس جنوبی افزوده شده است.
وی با بیان اینکه شرکت نفت و گاز پارس از ابتدا تا کنون ساخت ۱۰ پالایشگاه خشکی، ۲۵ سکوی دریایی و حفر ۲۵۸ حلقه چاه را تکمیل کرده است افزود: ۳ پالایشگاه، ۱۵ سکوی دریایی و ۱۵۷ حلقه چاه را نیز در دست اجرا داریم.
٧٠ میلیارد دلار سرمایهگذاری و 378میلیارد دلار فروش
وی در پاسخ به سوال خبرنگار 19دی مبنی بر حجم سرمایهگذاری صورت گرفته در پارس جنوبی گفت: در مجموع برای توسعه کامل پارس جنوبی باید ٩١ میلیارد دلار سرمایهگذاری شود که از سال ٧٧ (آغاز توسعه فازهای پارس جنوبی) تا آذرماه امسال، حدود ٧٠ میلیارد دلار از این رقم برای توسعه فازهای پارس جنوبی هزینه شده است و بر اساس برنامه، در آینده هم حدود ۲۰ تا ۲۱ میلیارد دلار دیگر برای توسعه فازهای باقیمانده پارس جنوبی هزینه خواهد شد.
وی همچنین در پاسخ به این سوال 19دی که در دولتهای نهم و دهم طبق برنامه توسعه فازهای پارس جنوبی چه میزان فعالیت باید صورت میگرفت اظهار داشت: به عنوان نمونه همین فازهایی که در طول 35 ماه صورت گرفته است، در بیش از 70 ماه نیز انجام نشد. در حالی که با انجام این فازها در دولت یازدهم بیش از 190هزار شغل در پارس جنوبی ایجاد شده است.
وی افزود: از ابتدای بهره برداری از پارسجنوبی تا پایان سال 94 در مجموع 879 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی از این میدان توسط ایران برداشت شده که مجموع درآمد 378 میلیارد دلاری برای کشور به دنبال داشته است.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در مورد کل مساحت میدان پارس جنوبی، اظهار داشت: کل مساحت این میدان ۹ هزار و ۷۰۰ کیلومترمربع بوده که ۳۷۰۰ کیلومترمربع آن سهم ایران است. این میدان ۱۴ تریلیون مترمکعب ذخیره گاز و ۱۸ میلیارد بشکه ذخیره میعانات گازی دارد و هشت درصد ذخائر گاز دنیا را تشکیل میدهد. حجم گاز درجای میدان پارسشمالی ۱.۶، میدان گلشن ۰.۶۴ درصد، میدان فردوسی ۰.۲۵، میدان فرزاد A – ۰.۳ و میدان فرزاد B – ۰.۳۵ است.
درآمد روزانه 272 میلیون دلاری و سالیانه 90 میلیارد دلاری
وی ادامه داد: پیش بینی شده است که تمامی طرحهای توسعهای پارس جنوبی به جز فاز 11 تا پایان سال 96 تکمیل شود و با تکمیل توسعه پارس جنوبی، روزانه 272 میلیون دلار و سالانه 90 میلیارد دلار ارزش محصولات تولیدی این میدان مشترک برای ایران است.
مشکین فام گفت: با اولویت بندی فازهای نیمه کاره پارس جنوبی، امکان تمرکز منابع مالی و فعالیت در فازهایی که پیشرفت بیشتری داشتند، فراهم شد و در نتیجه توسعه آنها شتاب گرفت.
وی یادآور شد: در صورتی که همانند گذشته، اولویت بندی رخ نمی داد، موفق نمیشدیم که فاز جدیدی را به بهره برداری برسانیم.
تا پایان سال روزانه ۵۵۰ میلیون مترمکعب گاز تولید میشود
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس اعلام کرد: با اجرای پروژههای در دست اقدام تا پایان سال روزانه ۵۵۰ میلیون مترمکعب گاز، ۶۸۰ هزار بشکه میعانات گازی، ۳ هزار و ۸۰۰ تن سولفور و سالانه ۶ میلیون تن اتان و ۶.۶ میلیون تن ال پی جی در سال تولید خواهد شد.
وی با اشاره به فازهای تکمیلی تا پایان سال ۹۶ گفت: روزانه ۷۵۰ میلیون متر مکعب گاز، ۹۳۰ هزار بشکه میعانات گازی، ۵ هزار و ۲۰۰ تن سولفور و سالانه ۹ میلیون تن اتان و ۱۰ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه ال پی جی تولید خواهد شد.
حضور مشاور فرانسوی برای حل مشکل افت فشار
وی در ادامه با اشاره به افت فشار در پارس جنوبی، گفت: افت فشار یک مسالهی طبیعی است و در حال حاضر یک مشاوره بینالمللی از کشور فرانسه که قبلا هم در پارس جنوبی فعالیت داشته در این زمینه با ما فعالیت میکند.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس تصریح کرد: مشاور این پروژه شرکت توتال نیست. چراکه افت فشار یک مساله تخصصی است و نیاز به مشاوره تخصصی دارد که در تخصص توتال نیست.
البته مشکین فام در ادامه پیرامون آخرین وضعیت امضای تفاهمنامه با شرکت توتال فرانسه برای توسعه فاز 11 پارس جنوبی گفت: هم اکنون تیمهای مختلفی از بخش حقوقی، مالی، سرمایهگذاری و شرکت نفت و گاز پارس برای تهیه پیش نویس قرارداد فاز ۱۱ درحال فعالیت هستند که بر اساس آخرین اطلاعات ۸۰درصد تهیه این پیش نویس نهایی شده و روی ضمایم به جمع بندی رسیدهایم که ظرف مهلت سه ماهه اعلام شده این کار به نتیجه میرسد.
پاداش به توتال برای تولید هر ۱۰۰۰ فوت مکعب گاز
مدیرعامل نفت و گاز پارس گفت: برای تولید هر هزار فوت مکعب گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی پاداشی برای توتال در نظر گرفته شده که رقم آنرا اعلام نمیکنیم اما به طور مثال برای قراردادهای اینچنینی مثلا ۴۰ سنت در هر هزار فوت مکعب پاداش در نظر گرفته میشود.
وی با بیان اینکه توتال اقدام به طراحی و ساخت سکوی افزایش فشار برای فاز 11 خواهد کرد، گفت: برای تولید هر هزار فوت مکعب گاز از این فاز، پاداشی برای توتال در نظر گرفته شده که رقم آنرا اعلام نمیکنیم اما به طور مثال برای قراردادهای اینچنینی برای میادین گازی برای تولید هر هزار فوت مکعب مثلا 40 سنت پاداش در نظر گرفته میشود که البته این پاداش ربطی به افزایش تولید ندارد.
وی ادامه داد: این پاداش در قراردادهای نفتی به ازای تولید هر بشکه نفت محسوب میشود اما برای رسیدن به رقم مناسبی از پاداش در قرارداد فاز 11 مسائل مختلفی چون میزان سرمایهگذاری پیمانکار، نرخ بازگشت سرمایه، میزان تولید و میزان نگهداشت تولید در نظر گرفته میشود، پس توتال هر چه تولید بیشتری از این فاز داشته باشد بیشتر عایدات نصیبش میشود.
مديرعامل شركت نفت و گاز پارس در پايان اين نشست با اشاره به اهميت و تاثير اولويت بندي طرحهاي توسعه پارس جنوبي، خاطر نشان كرد كه سال آينده با بهره برداري از تمامي طرحهاي توسعه پارس جنوبي غير از فاز 11، توليد ايران از ميدان مشترك پارس جنوبي با حداكثر توان توليد قطر برابري خواهد كرد كه با توجه به محدود بودن ظرفيت صادرات LNG قطر و فراز و نشيب بازار بينالمللي آن و در برابر آن وجود خطوط متعدد 56 اينچي براي انتقال گاز توليدي پارس جنوبي به مبادي مصرف و همچنين پتانسيل صادرات گاز به كشورهاي همسايه، ايران در رقابت با قطر دست بالا را خواهد داشت.
گفتنی است، شرکت نفت و گاز پارس در اول دی ماه ۱۳۷۷ تأسیس شد؛ این شرکت وظیفه توسعه میادین گازی پارس جنوبی، پارس شمالی، گلشن، فردوسی و فرزاد را بر عهده دارد. مأموریت این شرکت در ابتدای تأسیس توسعه و تولید از میادین نفت و گاز با تمرکز بر میادین مشترک با کشورهای همسایه و همچنین افزایش ضریب برداشت از میادین مذکور بود. این شرکت عملیاتی فعالیتهایی همچون، حفاری چاه در دریا، ساخت سکوهای تولیدی دریایی، لوله گذاری خطوط دریا، لجستیک و پشتیبانی دریایی و نیروگاه متمرکز را انجام میدهد.