19 دی آنلاین: سخنگوی سازمان غذا و دارو اعلام کرد: یک میلیون دز واکسن آنفلوآنزا از چین و روسیه وارد می‌شود.

محمد هاشمی، سخنگوی سازمان غذا و دارو با اعلام این خبر گفت: «متأسفانه همان طور که درباره داروهای دیگر هم چالش داریم، در مورد واکسن آنفلوآنزا هم این موضوع صدق می کند. همه تلاشمان را کرده ایم که از هر راه ممکن واردات واکسن انجام دهیم. امیدواریم از اواخر شهریور یا اوایل مهرماه واکسن ها در دسترس مردم قرار می گیرد

پیگیری‌ها از وضعیت تأمین دارو و واکسن آنفلوآنزا نشان می‌دهد امسال تأمین واکسن آنفلوآنزا با ابهام جدی روبه‌روست؛ آن هم در شرایطی که محدودیت‌های ارزی و دشواری انتقال پول ناشی از تحریم‌ها، واردات دارو را با چالش مواجه کرده است. 

در همین حال، سخنگوی سازمان غذا و دارو از واردات یک میلیون دوز واکسن آنفلوآنزا خبر داده و از مردم خواسته است نگران نباشند؛ وعده‌ای که درباره امکان عملیاتی شدن آن، پرسش‌هایی ایجاد کرده است. 

بر اساس پیگیری‌ها، مسئله فقط به واکسن آنفلوآنزا محدود نمی‌شود و تأمین دارو برای بیماران خاص نیز تحت تأثیر محدودیت‌های ارزی و مشکلات واردات قرار دارد. در چنین شرایطی، نحوه اولویت‌بندی دارو و واکسن میان بیماران خاص، مراکز بهداشتی و درمانی و مصرف عمومی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

در اظهارات رسمی اخیر سازمان غذا و دارو نیز تأکید شده است که واکسن آنفلوآنزا در دوجامعه هدف مورد توجه قرار دارد؛ بخش نخست مربوط به بیماران خاص و نیاز مراکز بهداشتی و درمانی وزارت بهداشت است که بر اساس اولویت‌های تعیین‌شده تأمین خواهد شد. بخش دوم نیز مربوط به مصرف عمومی است؛ واکسن‌هایی که در بخش خصوصی و با تجویز پزشک در اختیار مردم قرار می‌گیرد.

در همین رابطه، رییس سازمان غذا و دارو، درباره وضعیت واردات واکسن توضیح داده است که در تلاش هستند تا از مبادی ورودی دو کشور واردات واکسن آنفلوانزا را تامین کنند. یک مقام آگاه در سازمان غذا و دارو که نخواست نامش فاش شود، به خبرنگار «فراز» گفت که این سازمان در حال حاضر با دو کشور چین و روسیه برای تأمین این واکسن رایزنی هایی داشته است و این کشور‌ها اعلام آمادگی کردند. 

او به فراز گفت در صورت فراهم شدن منابع ارزی، واکسن‌ها در سریع‌ترین زمان ممکن وارد کشور می‌شوند. 

نکته مهم در این اظهارات آن است که وعده قطعی درباره ورود واکسن در یک زمان مشخص داده نشده، بلکه تأکید بر این بوده که در صورت تأمین منابع ارزی، روند واردات به شکل فوری دنبال خواهد شد.

این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که تأمین واکسن، به‌ویژه در آستانه فصل شیوع آنفلوآنزا، صرفاً با اعلام آمادگی کشور‌های تأمین‌کننده محقق نمی‌شود و انتقال ارز، خرید، حمل، ترخیص و توزیع نیز باید انجام شود.

بیماران خاص؛ اولویت در شرایط کمبود

پیگیری‌ها نشان می‌دهد در شرایطی که محدودیت واردات وجود دارد، سیاست اعلام‌شده سازمان غذا و دارو، اختصاص اولویت نخست به بیماران خاص و مراکز بهداشتی و درمانی است. به این ترتیب، حتی در صورت محدود بودن موجودی، قرار نیست توزیع واکسن و دارو به شکل یکسان میان همه مصرف‌کنندگان انجام شود.

با این حال، نگرانی اصلی این است که اگر تأمین ارز به موقع انجام نشود، فاصله میان وعده واردات و ورود واقعی دارو و واکسن به کشور افزایش پیدا کند؛ مسئله‌ای که می‌تواند مستقیماً بر بیماران نیازمند دارو‌های خاص و همچنین دسترسی عمومی به واکسن آنفلوآنزا اثر بگذارد.

  • نویسنده :
  • منبع :