آیین بزرگداشت اولین سالگرد درگذشت مرحوم سیدمحمد میرمحمدی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، مشاور و دستیار ویژه دفتر مقام معظم رهبری و آیت الله هاشمی رفسنجانی، نماینده مردم قم در مجلس ششم و هفتم شورای اسلامی و استاد فقید دانشگاه علامه طباطبایی شامگاه سه شنبه به صورت برخط برگزار شد.
در این آیین محمدجواد ایروانی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، علی لاریجانی مشاور رهبر معظم انقلاب، حجت الاسلام سیدمحمدحسن ابوترابی فرد امام جمعه موقت تهران و حجت الاسلام مسیح مهاجری نیز در بیان صفات و خصوصیات اخلاقی و مدیریتی مرحوم میرمحمدی و دیدگاههای وی به سخنرانی پرداختند.
مرحوم سید محمد میرمحمدی یکی از چهرههای انقلابی و معتمد نظام به شمار میرفت که سابقه حضور در بسیاری از سمتها از جمله نمایندگی مجلس و عضویت در کابینه آیت الله هاشمی را دارا بود. وی همچنین از چهرههای مورد اعتماد رهبر معظم انقلاب بود و سال ها در بیت رهبری به عنوان ناظر و حسابرس فعالیت داشت.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در سالروز تولد خود در اسفند ۱۳۹۸ خورشیدی، بر اثر ابتلا به ویروس کرونا درگذشت. او از چهرههای معتمد رهبری به شمار میرفت که جزو حلقه اول حزب جمهوری اسلامی نیز بود.
مرحوم میرمحمدی سال گذشته در روزهای اولیه شیوع ویروس بی رحم کرونا جان به جان آفرین تسلیم کرد و امسال در اولین سالگرد درگذشت وی برخی از شخصیت های سیاسی کشور نکاتی پیرامون منش و سیره سیاسی و اخلاقی وی بیان کردند که گوشه ای از آن در پی می آید:
لاریجانی: مرحوم میرمحمدی مواضع حقطلبانه داشت
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: مرحوم میرمحمدی در دوره ای نماینده مجلس بود که فضای خاصی در قوه مقننه حاکم بود اما با وجود این وی همیشه موضع حق طلبانهای را دنبال می کرد به نحوی که در برخی مسائل به وی خرده گرفته میشد چرا مخالف اکثریت هستید اما او عقاید خود را با شجاعت بیان میکرد.
علی لاریجانی شامگاه سه شنبه در اولین سالگرد مجازی مرحوم میرمحمدی که به صورت برخط برگزار شد تاکید کرد: روحیات مرحوم میرمحمدی بسیار جذاب بود و با وجود بار سنگین مسوولیت ها وی همیشه حق طلب بود و با روحیه بالایی که داشت همیشه سبب بشاش شدن دیگران بود و فردی از همکاری با وی احساس خستگی نمی کرد.
لاریجانی ادامه داد: از ابتدای انقلاب اسلامی با مرحوم میرمحمدی ارتباط و آشنایی نزدیکی داشتم؛ وی در یک خانواده و بیت بسیار شریف و ارزشمند تربیت یافته بود.
نماینده سابق قم و رییس مجلس نهم و دهم شورای اسلامی در بخش دیگری از این مراسم اضافه کرد: با وجود تشنجات سیاسی بالا در ابتدای انقلاب اسلامی، مرحوم میرمحمدی سیر تحولات سیاسی را همیشه دنبال می کرد تا انقلاب اسلامی از مسیر اصلی خود منحرف نشود.
لاریجانی اظهار داشت: وی فرد حق طلبی بود، به همین دلیل همیشه در چهار چوب انقلاب حرکت می کرد و پرکاری وی به حدی بود که گاهی تا نیمه هایی از شب در دفتر کار حضور داشت تا امور دفتر رئیس جمهور وقت را سامان دهد.
لاریجانی اظهار داشت: وی فرد حق طلبی بود، به همین دلیل همیشه در چهار چوب انقلاب حرکت می کرد و پرکاری وی به حدی بود که گاهی تا نیمه هایی از شب در دفتر کار حضور داشت تا امور دفتر رئیس جمهور وقت را سامان دهد.
وی تصریح کرد: وی در سال های آخر عمر خود در دفتر مقام معظم رهبری مسئولیت داشت و بصورت مستمر پیگیر امور و حل و فصل مسائل بود.
لاریجانی خاطرنشان کرد: مرحوم میرمحمدی در هر جایگاهی ارتباط خود را با مردم و طبقات مختلف جامعه تقویت می کرد و از نظرات مردم در پیگیری امور استفاده می کرد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: دوری از تشریفات و ساده زیستی از دیگر ویژگی های مهم مرحوم میرمحمدی بود و وی همیشه تلاش داشت تا با مردم باشد. مرحوم میرمحمدی انسان خوشفکری بود که برای انقلاب اسلامی زحمات زیادی کشید و همواره در مسیر انقلاب بود.
نوبخت: مرحوم میرمحمدی دغدغه احیای تمدن اسلامی را داشت
رییس سازمان برنامه و بودجه نیز در این آیین بیان کرد: مرحوم میرمحمدی عضو فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام هیچگاه هدف خود را که احیای تمدن اسلامی بود، از یاد نبرد و از این رو حزب تمدن اسلامی را شکل داد.
محمدباقر نوبخت از آن مرحوم به عنوان یکی از سرمایه های انسانی یاد کرد و اظهار داشت: ایشان از نظر علم و دانش فردی عالم و مسلط به علوم اداری بود و از نظر دینی و مذهبی هم انسان متخلق و با ادب اسلامی بودند.
وی با بیان اینکه ریشه آشنایی اش با آن مرحوم به دهه ۱۳۴۰ خورشیدی و زمان تحصیل برادرش در مدرسه دین و دانش با مدیریت شهید بهشتی باز می گردد، اظهار داشت: این آشنایی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز ادامه یافت و در مجلس سوم که نماینده مجلس بودم، ایشان در دو دوره رییس دفتر آیت الله مرحوم هاشمی رییس جمهوری وقت بود.
نوبخت ادامه داد: بعدها مرحوم میرمحمدی به عنوان معاون رییس جمهور و رییس سازمان اداری استخدامی فعالیت داشت و من به واسطه حضور در کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ارتباط کاری بسیار بود و همواره از نظرات کارشناسی ایشان استفاده می کردیم.
معاون رییس جمهوری به حضور خود و مرحوم میرمحمدی در مجلس ششم اشاره کرد و افزود: مجلس ششم از نظر ترکیب سیاسی آن زمان جریان اصلاح طلب و اصولگرا فعال بودند و مرحوم میرمحمدی به دلیل آنکه از شخصیت های متدین و با اصل و نسب دینی و علمی بود، از نظر مشی سیاسی فراجناحی عمل کرد.
وی با یادآوری اینکه مجلس ششم، مجلس پرفراز و فرودی بود، اظهار داشت: با وجود فضای حاکم بر این مجلس، مرحوم میرمحمدی برای نایب رییسی مجلس نامزد شد و توانست رای بالایی هم کسب کند هرچند نایب رییس نشد اما همین رای نشان دهنده مقبولیت بالای ایشان بود.
نوبخت ادامه داد: در همان مجلس و در اوج تنازعات سیاسی که جز لطمه به کشور وارد نمی شد، ایشان و جمعی از دوستان یک تشکل فراجناحی برای رسیدگی به مسایل اساسی کشور شکل دادند و در آن مجلس بود که توانست با وجود جریانهای شناسنامه داری که فعال بودند، به عنوان فرد فراتر از جناحی عمل کند.
معاون رییس جمهوری اظهار داشت: ارادت من به ایشان وقتی افزون شد که بعد از دولت نهم و دهم که در آن دوره سازمان مدیریت و برنامه ریزی منحل شده بود و بنای احیای آن را داشتیم بسیاری از صاحب نظران بر احیای مجدد این سازمان تاکید داشتند اما مرحوم میرمحمدی از کسانی بود که با تشکیل مجدد این سازمان موافق نبودند.
نوبخت افزود: مثالی که ایشان به عنوان یک صاحب نظر در علوم اداری می زدند، این بود که می گفتند این کار «مثل دستی است که قطع شده است و به جای پیوند می خواهید با یک پارچه به بدن ببندید»؛ استدلال ایشان این بود که امور برنامه و بودجه باید از مسایل اداری و استخدامی منفک باشد و تشکیل سازمان واحد تعارض ایجاد می کند.
وی ادامه داد: ما آن زمان بیشتر خواستار پاسخگویی به افکار عمومی برای احیای سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور بودیم و به همین جهت این سازمان در ابتدای دولت یازدهم شکل گرفت اما حدود یک سال و نیم زمان را از دست دادیم زیرا به این نتیجه رسیدیم که آنچه مرحوم میرمحمدی تاکید داشتند، درست است و بنابراین دوباره این سازمان به دو سازمان جدید تفکیک شد.
رییس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه در دولت تدبیر و امید همواره در این سازمان از مشاورت مرحوم میرمحمدی و تجارب وی استفاده کرده است، اظهار داشت: یکی از ویژگی های آن مرحوم این بود که مسایل را بسیار خوب تحلیل می کرد و نظراتش بسیار نافع بود.
نوبخت خاطرنشان کرد: باید گفت که شیوع ویروس کرونا یکی از نخستین انسان های شریفی که از ما گرفت، مرحوم میرمحمدی بود زیرا احساس می کردیم که کشور هنوز به تجارب ایشان نیاز دارد.
ابوترابیفرد: مرحوم میرمحمدی از انسانهای آراسته به ایمان بود
امام جمعه موقت تهران نیز گفت: مرحوم سید محمد میرمحمدی عضو فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام از انسانهای آراسته به ایمان بود که در این مسیر توفیق حرکت و سلوک را داشت و این توفیق راه را برای تاثیرگذاری او هموار کرد.
حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدحسن ابوترابیفرد افزود: مرحوم میرمحمدی از شخصیتها و افراد محدودی بود که در تاریخ انقلاب اسلامی توفیق خدمت و انجام وظیفه در مسوولیتهای خطیر را داشت و حدود چهار دهه مورد اعتماد رهبر معظم انقلاب بود.
وی ادامه داد: آخرین مسوولیت واگذار شده به مرحوم میرمحمدی از سوی رهبر معظم انقلاب، عضویت در مجمع تشخیص مصلحت بود، او یک کارشناس کارآزموده و با تجربه و آشنا با حوزه تقنین و تجربه طولانی در فهم مسایل و مشکلات حوزه اجرا بود.
امام جمعه موقت تهران با اشاره به آشنایی مرحوم میرمحمدی با شهید بهشتی در دوران نوجوانی، بیان کرد: او با شکلگیری تشکیلات اقتدار آفرین حزب جمهوری اسلامی، توفیق حضور در این نهاد را داشت و این نقطه آغازی بر همکاری سیاسی و ارتباط تشکیلاتی با شهید بهشتی، رهبر معظم انقلاب و دیگر بنیانگذ اران بود.
ابوترابیفرد افزود: مرحوم میرمحمدی پس از شهادت آیتالله بهشتی و یارانش و انتخاب رهبر معظم انقلاب به عنوان رییسجمهوری به عنوان مسوول دفتر ایشان انجام وظیفه کرد.
وی ادامه داد: انجام وظیفه شایسته در این مسوولیت خطیر و مهم که به تیزهوشی، ذکاوت، دینداری و امانتداری مرحوم میرمحمدی بازمیگشت زمینه تداوم این مسوولیت را در دوران ریاست جمهوری مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی فراهم کرد.
امام جمعه موقت تهران گفت: این مقطع از تاریخ زندگی سیاسی و مدیریتی مرحوم میرمحمدی راه را برای حضور موثر در عرصههای مختلف مدیریتی در مجموعه دفتر رهبر معظم انقلاب، نهاد مهم و کلیدی بنیاد مستضعفان، دانشگاه و قوه مقننه کشور هموار کرد و او به عنوان یک عنصر فعال، با انگیزه و تاثیرگذار با اندوختههایی که در اختیار داشت در موقعیتهای مختلف، کارنامه ارزشمند و موثری همراه با سلامت و شالودههای فکری اعتقادی و سیاسی از خود به جای گذاشت.
ابوترابیفرد با بیان اینکه ایمان قله دانش و معرف و قله رفیع اعتقاد و باور است، افزود: اگر تصمیمها و گامهای انسان آراسته به مدارج بالای ایمان، معرفت و دانش، در مقام عمل مبتنی بر یافتههای علمی و باورهای اعتقادی باشد قطعا از سعادت در دنیا و آخرت بهرهمند است.
وی ادامه داد: علم و عمل در تقوا تجلی و ظهور پیدا میکند، تقوا ترجمه روشنی از علم، ایمان و عمل صالح است.
امام جمعه موقت تهران گفت: انسان متقی انسانی است که در حوزه اعتقاد و باور در مسیر دستیابی به حق و حقیقت و اعتقاد به آن قدم برداشته و در حوزه عمل رفتار خود را مبتنی بر مبانی متقن علمی و اعتقادی قرار داده است.
ایروانی: تفکرات اقتصادی مرحوم میرمحمدی متاثر از شهید بهشتی بود
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در ادامه عنوان کرد: تفکر اقتصادی مرحوم میرمحمدی متاثر از تفکرات آیت الله شهید بهشتی بود و در حوزه اقتصادی ایشان از تفکرات این شهید بهرهمند بود و به صورت جدی تفکرات اقتصادی مقام معظم رهبری را برای عملیاتی شدند مساله اقتصاد عادلانه پیگیری میکرد.
محمدجواد ایروانی افزود: مرحوم میرمحمدی از نظر اقتصادی اعتقادی به مکتب نئولیبرالیسم نداشت و معتقد بود اقتصاد اسلامی باید بر پایه رفاه و عدالت اجتماعی برقرار باشد و به همین خاطر به بخش تعاونی ها اهتمام می ورزید.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه که وی به نهاد دولت مساله حکومت باور پردامنه ای داشت، بیان کرد: وی با برخی تفکرات رایج در دنیا مانند مکتب لیبرالیسم مخالف بود اما به اصل مسوولیت پذیری دولت تاکید و اهتمام ویژه ای داشت.
ایروانی ادامه داد: او دولت را در برابر مردم مسوول می دانست و به دلیل اهمیت این مبحث سبب می شد تا از نظر ایشان، وظایف دولت در قبال مردم و جامعه افزایش پیدا کند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه مرحوم میرمحمدی در مساله نظارت در ابعاد حکومت و نظام اداری صاحب نظر بود، گفت: وی در رابطه با نظام اداری حکومت اسلامی دارای نگاه عمیقی بود و سهم زیادی در سیاست های کلی پولی نظام اداری ابلاغ شده مقام معظم رهبری داشت.
به گفته وی، چون مجریان سیاست های کلی پولی نظام اداری کشور، نیروی انسانی هستند او نگاه ویژه به نیروی انسانی داشت و هرگز نگاه ابزاری به این افراد نداشت و به تناسب همین نگاه انتظار کارآمدی ویژه ای نیز از نیروی انسانی در نظام اداری کشور داشت.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام یادآور شد: نگاه مرحوم میرمحمدی به اصل ۴۴ قانون اساسی به صرف خصوصی سازی محدود نمی شد و به جامعیت و کلیت اصل ۴۴ باور داشت و با شیوه ای از خصوصی سازی که منجر به رانت یا بهره مندی عده ای از آن شود میانه ای نداشت.
به گفته وی، مردمی کردن اقتصاد با وجود سنگین بودن اجرای این امر از دغدغه های دیگر مرحوم میرمحمدی بود که هدف از آن را هم اجرای عدالت، کاهش نابرابری و بهبود وضعیت رشد می دانست.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: توجه به محرومین یکی از دغدغه های دیگر مرحوم میرمحمدی بود و او همیشه از محرومین و عامه مردم دفاع می کرد و زبان گویایی در این زمینه داشت و در مسائل مربوط به عموم مردم واکنش های عمیقی داشت.
وی افزود: راه های توانمندسازی محرومین و خروج از فقر از جمله تفکرات مهم مرحوم میرمحمدی بود که امروز کشور ما به چنین تفکرات نیازی زیادی دارد.
وی با بیان اینکه مرحوم میرمحمدی یک مدیر دلسوز و مهربان بود و در هر جایی که نیاز بود نظرات خود را با صراحت و گاهی با استعاره و نرمی بیان می کرد، گفت: آن مرحوم یک شخصیت خستگی ناپذیر، امیدوار و پیگیر بود.
مسیح مهاجری: نگاه فراجناحی از خصوصیات مرحوم میرمحمدی بود
مدیر مسوول روزنامه جمهوری اسلامی با اشاره به گوشهای از ویژگیهای شخصیتی مرحوم سید محمد میرمحمدی عضو فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام، نگاه فراجناحی را از خصوصیات بارز آن مرحوم دانست.
حجت الاسلام والمسلمین مسیح مهاجری اظهار داشت: مرحوم میرمحمدی در ابتدای انقلاب اسلامی در بخش آرشیو حزب جمهوری اسلامی مشغول فعالیت شد و به بیانی می توان او را را آرشیو اسناد انقلاب دانست که با عمق مسائل آشنایی زیادی داشت.
مهاجری افزود: به همین دلیل و بخاطر آشنایی و اشراف وی به اسناد انقلاب و مسائل جاری در دوران ریاست جمهوری مقام معظم رهبری وی ریاست دفتر ایشان را بر عهده گرفت که در دوران ریاست جمهوری آیت الله هاشمی رفسنجانی نیز این سمت ادامه یافت.
مهاجری با بیان اینکه میرمحمدی از شخصیت های نمونه انقلاب اسلامی است، عنوان کرد: وی مورد اعتماد بزرگان انقلاب، علما و جناح های سیاسی بود.
مدیر مسوول روزنامه جمهوری اسلامی تصریح کرد: درک ماوراء جناحی ویژگی دیگر و مهم مرحوم میرمحمدی بود. وی زمانی که بین مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی و مقام معظم رهبری برخی تفاوت دیدگاه ها به وجود آمد ایشان هرگز اسیر برخوردهای جناحی نشد و می دانست که می توان همزمان به این دو شخصیت مهم علاقمند بود این مساله ای است که هنوز هم بسیاری آن را متوجه نشده اند.
وی عنوان کرد: مرحوم میرمحمدی شخصیتی بود که اطلاع و آگاهی زیادی از مسائل سیاسی داشت، همچنین وی یکی از بنیان گذاران مبحث تمدن اسلامی است و از این رو دارای فکر تشکیلاتی و منسجم بود.
مهاجری گفت: تجربه کاری فراوان از دیگر ویژگی های مهم مرحوم میرمحمدی بود و از ابتدای انقلاب اسلامی تا پایان عمر مسوولیت های سیاسی و اجرایی زیادی بر عهده داشت و مجموعه ای از تجربیات را در عرصه های مختلف به یادگار گذاشته است.
مدیر مسوول روزنامه جمهوری اسلامی ادامه داد: علاقه واقعی به انقلاب اسلامی، مهرورزی، داشتن یک همسر نمونه و همراه به عنوان یکی از مراتب پیشرفت و تعالی از ویژگی های مهم مرحوم میرمحمدی است.
وی تاکید کرد: مرحوم میرمحمدی یک شخصیت بی حاشیه بود و ما امروز در جامعه خود افراد حاشیه دار زیاد داریم اما افراد بی حاشیه در کشور اندک است و ما به چنین افرادی در کشور نیاز داریم.
وی علاقه و ارادات به امام رضا(ع) را از ویژگی های دیگر مرحوم میرمحمدی دانست و گفت: شخصیت اخلاقی و سیاسی مرحوم میرمحمدی در شرایط حساس این دوره از عمر انقلاب و جمهوری اسلامی باید الگو و اسوه مردم باشد.
مدیر مسوول روزنامه جمهوری اسلامی عنوان کرد: مرحوم میرمحمدی جزء انسان های ملتفتی بود که درک درستی از جایگاه خود در زندگی داشت و یکی از علت های این که وی چنین خصوصیتی داشت این بود که خانواده علمی و مذهبی سرشناسی بود.
وی اضافه کرد: مرحوم میرمحمدی از ناحیه پدر و مادر دارای خاندان بزرگی بود که میراث خوبی از خود در مجامع علمی برجای گذاشته اند.
مهاجری اظهار کرد: هوش سیاسی بالا و نشست و برخاست با افراد صالح نیز از جمله عواملی بود که سبب شده بود تا وی فرد ملتفی در زندگی خود باشد.
بخشی از زندگی نامه مرحوم میرمحمدی
سید محمد میرمحمدی متولد ۱۲ اسفند ۱۳۲۷ خورشیدی در قم و فارغ التحصیل دکتری در رشته مدیریت استراتژیک در گرایش سیاستگذاری و استاد بازنشسته و عضو هیات امنای دانشگاه علامه طباطبایی (ره) بود. او فرزند سید ابوالفضل میرمحمدی عضو مجلس خبرگان رهبری و خواهر زاده سید موسی شبیری زنجانی مرجع تقلید شیعه است.
وی صاحب تالیفات متعدد در زمینههای مفاهیم کلیدی نظام اداری و اصول بازاریابی و... مقالات متعدد علمی و پژوهشی بود. محمد میرمحمدی صبح روز دوشنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۸ خورشیدی به دلیل ابتلا به ویروس کرونا در بیمارستان مسیح دانشوری تهران در روز تولد ۷۱ سالگیاش درگذشت.
مادر وی که خواهر موسی شبیری زنجانی بود نیز روز هشتم اسفند به دلیل ابتلا به ویروس کرونا درگذشت. روابط عمومی مجمع تشخیص مصلحت نظام، با تسلیت درگذشت این خدمتگزار انقلاب به خانواده و بازماندگان و نیز رئیس و دبیر و سایر اعضا و مدیران نهاد انقلابی مجمع، برای مرحوم میرمحمدی که عمر شریف خود را در سنگرهای مختلف خدمت سپری کرد، غفران و علو درجات مسئلت کرد.
سید محمد میرمحمدی علاوه بر عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام با حکم رهبر انقلاب در دوره هشتم، مشاور و دستیار ویژه دفتر مقام معظم رهبری بود.
وی همچنین عضو هیات امنای دانشگاه پیام نور، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) و بنیاد مستضعفین بود. میرمحمدی استاد تمام دانشگاه علامه طباطبایی را نیز در مدارج علمی خود ثبت کرده است.
مسئول دفتر مقام معظم رهبری و آیت الله هاشمی رفسنجانی که روی هم ۱۲ سال طول کشید، معاون رئیس جمهوری، دبیرکل سازمان امور استخدامی کشور، نماینده مردم قم در مجلس ششم و هفتم از دیگر سمت های اجرایی او به شمار می آِید. با پایان گرفتن دوره نمایندگی مجلس، میرمحمدی به بیت رهبری رفت و به عنوان معاون نظارت و حسابرسی دفتر رهبری منصوب شد.
از تابستان ۱۳۹۶ خورشیدی با حکم رهبری یکی از اعضای حقیقی مجمع تشخیص و یکی از چهره های معتدل مجمع تشخیص مصلحت نظام بود و حالا با مرگ او، باید منتظر ماند و دید چه کسی و از کدام جناحی صندلی او را پر خواهد کرد.
- نویسنده :
- منبع : ایرنا