19 دی: نماینده آمریکا در امور ایران مدعی شد که ممکن است تهران با مطالبات غیرواقع بینانه به دور هفتم مذاکرات وین بازگردد.
به گزارش نوشته روزنامه نیویورک تایمز، تنها چند روز پیش از برگزاری مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید ایران و آغاز به کار رسمی او، مقامات دولت بایدن (رئیس جمهور آمریکا) به شدت نسبت به شانس خود برای احیای توافق هسته ای که پیشتر در سال ٢٠١٨ رئیس جمهور ترامپ از آن خارج شده بود، بدبین شده اند، چراکه بر این باورند دولت جدید در تهران در حال تسریع تحقیقات و تولید در زمینه هسته ای و احتمالا آماده کردن خواسته های جدید برای ایالات متحده است.
رابرت مالی نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران در یک مصاحبه مدعی شد: این خطر واقعی وجود دارد که ایران با مطالبات غیر واقع بینانه درخصوص اینکه چه چیزهایی می توانند در این مذاکرات به دست آورند به مذاکرات بازگردد.
نیویورک تایمز در ادامه نوشت: اگر دیپلماسی به شکست بینجامد هر دو طرف چیزهای زیادی را از دست خواهند داد. برای جو بایدن بازگرداندن توافق هسته ای ٢٠١٥ یک هدف اصلی است تا بار دیگر برنامه هسته ای ایران را که در سال گذشته پس از خروج یکجانبه ترامپ از آن، به سرعت توسعه یافته است، محدود کند. از طرفی دیگر بازگشت به این توافق برای بایدن بسیار حائز اهمیت است تا بتواند روابط آسیب دیده واشنگتن با متحدان اروپایی را ترمیم کند، کشورهایی که به همراه آمریکا و همچنین روسیه و چین بر سر توافق هسته ای اولیه مذاکره کردند.
به نوشته این روزنامه آمریکایی، مشاوران بایدن نگرانی خود را از این مسئله پنهان نمی کنند که ممکن است ایرانی ها از شرایط و کارهای فعلی آنقدر درس بگیرند که در آینده نزدیک، شاید پاییز سال جاری بازگشت به توافق اولیه غیرممکن باشد. رابرت مالی در این باره گفت: در آن صورت ما باید راه پیش رو را مجددا ارزیابی کنیم اما امیدوارم که به این نقطه نرسیم. 
نیویورک تایمز افزود: با این حال، همه از این حقیقت مطلعند که رئیس جمهور جدید ایران نیز فردی نیست که حرف آخر را در موضوع هسته ای بزند. همچنان،  آیت الله خامنه ای رهبری ایران است که این جایگاه را دارد. وی روز چهارشنبه یک خواسته کلیدی را مطرح کرد؛ مبنی بر اینکه آمریکا باید تضمین دهد که یک بار دیگر از توافق هسته ای خارج نخواهد شد.
 آمریکایی ها یک بار بدون اینکه هزینه ای پرداخت کنند با خروج از توافق، آن را نقض کردند. اکنون نیز می گویند هیچ تضمینی وجود ندارد که این اتفاق دوباره رخ ندهد.
در واقع، آنتونی بلینکن وزیر امورخارجه آمریکا و رابرت مالی مدعی شده اند که در یک دموکراسی هیچ راهی برای بستن دست های رئیس جمهور آینده وجود ندارد و بهترین راه برای حفظ این توافق، این است که نشان داده شود کارساز است.
مالی همچنین در این باره اظهار داشت: ما هیچ قصدی برای این کار - رئیس جمهور بایدن هیچ قصدی برای این ندارد که ماه ها روی حصول توافقی وقت بگذارد و مذاکره کند که بخواهد بعدا از آن خارج شود.
به نوشته نیویورک تایمز، اما این در حالی است که یک بار این اتفاق روی داده و ایرانی ها حتی توانسته اند احساس همدلی متحدان اروپایی واشنگتن را نیز به دست آورند، به ویژه در میان کسانی که هراس دارند اگر بایدن دور بعدی انتخاب نشود یا فردی شبیه ترامپ روی کار بیاید دوباره ممکن است این توافق از بین برود.
یک دیپلمات ارشد اروپایی حاضر در مذاکرات وین در این باره گفت: اگر این اتفاق یک بار افتاده باشد، پس ممکن است دوباره هم روی دهد.

  • نویسنده :
  • منبع :