سیدعباس موسوی روز دوشنبه در نشست خبری با تسلیت شهادت امام صادق و گرامیداشت یاد استاد محمد علی کشاورز هنرمند پیشکسوت، گفت: وزیر امور خارجه سفری به سوریه و ترکیه در پیش داشتند که سفر به ترکیه انجام شد. لازم بود پس از فروکش کردن کرونا به ترکیه و روسیه سفر کنند.
وی افزود: بعد از اتفاقاتی که در سرزمینهای اشغالی افتاد و اقدام جدید و بدعت گونه رژیم صهیونیستی مبنی بر الحاق کرانه باختری، نشست سازمان همکاریهای اسلامی به صورت مجازی برگزار و طی قطعنامه ای این رژیم محکوم شد.
کاناداییها روند کنسولی را برای اتباع ایرانی مختل کردند
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین به گفت و گوی معاون وزیر امور خارجه با همتای کانادایی درباره سقوط هواپیمای اوکراینی اشاره کرد و گفت: متاسفانه کانادایی ها علیرغم ادعایی که دارند و خود را دلسوز ایرانی ها می دانند، روند کنسولی برای بسیاری از ایرانی ها را مختل کردند و گفتیم اگر اراده ای باشد حاضر با همکاری هستیم تا بخش کنسولی باز و خدمات به ایرانیان داده شود.
موسوی خاطرنشان کرد: همچنین احتمالاً نشست ویدئوکنفرانس سران ایران، ترکیه و روسیه را خواهیم داشت و در این سفر این موضوع مطرح و تاریخی برای آن تعیین میشود.
آژانس قدر همکاریهای ایران را بداند و وارد حاشیهسازیهای بیمورد نشود
سخنگوی وزارت خارجه، گزارش جدید دبیرکل سازمان ملل علیه ایران مبنی بر منشاء ایرانی بودن پرتاب موشک به آرامکو را کاملاً همسو با سیاست و نقشه جدید آمریکا علیه ایران دانست و گفت: این ادعا بیپایه و اساس است و اتهام عنوان شده را بر مبنای فشارهای آمریکا و رژیم عربستان ارزیابی میکنیم.
وی با بیان اینکه هیچ سندی دال بر منشاء ایرانی بودن موشکها مشاهده نکردیم، گفت: دبیرکل سازمان ملل از طریق برخی کشورهای خاص تحت فشار قرار میگیرد و گزارشی قرائت میکند که پایه و اساس خاصی ندارد.
موسوی با بیان اینکه گزارش آژانس ارتباطی با برجام ندارد، خاطرنشان کرد: موضوع بسته شده را باز میکنند و مبنای ادعایشان ادعای رژیم صهیونیستی و شخص نتانیاهو است که جای تاسف دارد که آژانس به جای اتکا به مدارک متقن و نگاه به همکاریهای سطح بالای ایران تا این لحظه کند اینها را کنار گذاشته و ادعاهای رژیمی را میپذیرد و مبنای سوالات خود قرار میدهد که خصومت آن با مردم و نظام ما و نظام بینالملل برای همه محرز است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: آمریکا سازمان ملل و نهادهای بین المللی را گروگان اهداف خود گرفته است و این مشی آمریکاست. اما به آژانس توصیه میکنم در این زمینه واقعنگری داشته باشند و به مراجعه به اسناد متقن و همکاری خوب جمهوری اسلامی با آژانس، ادعای آمریکا و رژیم صهیونیستی را مبنای سوال خود قرار ندهد.
این دیپلمات افزود: آژانس باید این همکاریها را قدر بدانند و وارد حاشیه سازی بیمورد نشوند. امیدواریم نشست آنها منجر به نتیجهای شود که برای حفظ صلح و امنیت بینالمللی مهم و کارآمد و سازنده باشد.
فضاسازیها علیه جمهوری اسلامی قابل قبول نیست
وی در پاسخ به ایرنا درباره برخی شیطنتها در افغانستان علیه جمهوری اسلامی و احضار سفیر این کشور گفت: روابط ما با کشورهای همسایه جزو روابط خوب است و جمهوری اسلامی میخواهد این روابط را در همه سطوح با همسایگان خود گسترش دهد.
موسوی با بیان اینکه با افغانستان روابط خوبی داشته و داریم، گفت: جمهوری اسلامی چهار دهه میزبان بدون منت برادران و خواهران افغانستانی بوده و امروز هم آرزومند ایجاد صلح در این کشور است.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: ما همواره خواستار ثبات و آرامش در افغانستان هستیم اما اینها باعث نمیشود جمهوری اسلامی چشم خود را روی برخی اقدامات غیرقانونی ببندد. وقتی مرز یا گمرک تعیین شد به معنای این است که همه رعایت کنند اما عده ای با اغوای قاچاقچیان یا اقدام تروریستی یا هر دلیل دیگر غیرقانونی وارد کشور میشوند که جمهوری اسلامی این اجازه را نمیدهد.
وی با بیان اینکه سفارتخانه ما در این کشور فعال است، گفت: اخیراً عدهای با تجمع غیرقانونی در محل سفارت ما به نفع بیگانگان و به نفع تخریب روابط دو کشور سوء استفاده کردند که هشدار دادیم این اقدامات و توهینها غیرقابل تحمل است.
موسوی تصریح کرد: اگر سوالی باشد پاسخ میدهیم اما فضاسازیها علیه جمهوری اسلامی ایران قابل قبول نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره نقش سفارت ایران در رومانی درباره بازداشت قاضی منصوری اظهارداشت: بر اساس اطلاعاتی که من دارم ایشان به سفارت جمهوری اسلامی ایران در رومانی مراجعه داشته و گفته که چه کار باید بکند که توسط سفارت راهنماییهای لازم به ایشان برای بازگشت به میهن شده بود. از طرفی ایشان با حکم مرجع قضایی تحت تعقیب اینترپل ایران بود که این هم روند خودش را از طریق ارتباط اینترپل ایران با اینترپل رومانی طی کرده بود.
وی اضافه کرد: ایشان وقتی که رومانی بوده، به بیمارستان مراجعه میکنند آنجا ایشان تحت حفاظت قرار گرفته و بازداشت میشود.
موسوی همچنین گفت: وزارت خارجه در این موارد معمولاً احکامی را که یا دستوراتی که مراجع قضایی می دهند و اصلاً اجرا نمی کند تسهیل می کند و سعی می کند به صورت قانونی این اقدامات انجام بگیرد که این روند در حال انجام است و در آینده نزدیک هم اطلاع رسانی بیشتری صورت می گیرد.
همه پرسی در فلسطین پیشنهاد دیپلماسی ایران است
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره اظهارات وزیر خارجه پیشین اردن مبنی بر لزوم گرایش به سمت ایران و اینکه اگر اسرائیل دچار خبط الحاق کرانه باختری شود واکنش ایران چیست، گفت: جمهوری اسلامی پیش از این واکنش نشان داده و اعلام کرده که این اقدام غیرقانونی است و کل آن سرزمین، فلسطین اشغالی است و این کار بدعتی است که تنها از رژیم صهیونیستی برمیآید.
وی اظهارداشت: طرحهای دیگر در فلسطین هم نتوانسته توقعات ملت فلسطین را برآورده کند، برای همین ابتر باقی ماند و به شکست منجر شد.
موسوی پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران در این زمینه را همه پرسی عنوان کرد که به ثبت رسیده و گفت: پیشنهاد می کنم همه کشورهایی که برای فلسطین قصد خیر دارند، این ابتکار جمهوری اسلامی را بپذیرند و به این طرح برگردند.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه بازگشت آوارگان و حضور همه فلسطینیان در یک همه پرسی آزاد است که میتواند مشکلات را حل کند، گفت: همه دنیا این وضعیت را به رسمیت خواهند شناخت. چون همه طرحهایی که تاکنون ارائه شدهخلاف میل فلسطینیان بوده که با شکست مواجه شده است.
حضور آمریکا در منطقه باعث ناامنی است
این دیپلمات عالی رتبه کشورمان درباره خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و اینکه این اقدام ممکن است طالبان را در موقعیت دست بالا قرارداده و موجب تنش بیشتر در افغانستان شود، گفت: به هیچ وجه نگران خروج آمریکا از افغانستان، عراق، سوریه و دیگر کشورهای این منطقه نیستیم بلکه تاکید داریم حضور آنان موجب جنگ در منطقه است.
وی با طرح این سوال که آیا در این مدت شاهد حملات، بمب گذاریها و کشتار مردم بی گناه در افغانستان نبودیم، ادامه داد: حضور نیروهای بیگانه موجب تنش در منطقه میشود و فکر می کنم نیروهای خارجی از منطقه باید خارج شوند و خود کشورهای منطقه با گفت وگو به امنیت و آرامش دست خواهند یافت.
موسوی تاکید کرد: نه تنها مخالف خروج آمریکا از منطقه نیستیم بلکه حضور آنان را باعث ناامنی در منطقه می دانیم و امیدواریم زودتر این خروج انجام شود.
تبعیت کورکورانه کره جنوبی از آمریکا قابل قبول نیست
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره بلوکه شدن اموال ایران در کره جنوبی و دستور رئیس جمهوری به بانک مرکزی برای پیگیری این امر گفت: مدتهاست پیگیر مطالبات از کره جنوبی هستیم. متاسفانه کره جنوبی بیش از نیم قرن رابطه خوب و صمیمی ما را دستخوش جریاناتی کرده که با دخالت کشورهای ثالث دچار خدشه میشود.
وی افزود: ملت و تجار ما و خود دولتیهای ما همواره رابطه خوبی با بخشهای مختلف در کره جنوبی داشتند اما تبعیت کورکورانه کره جنوبی از آمریکا و بلوکه کردن اموال ایران در این کشور به بهانه فشارهای آمریکا قابل قبول نیست.
موسوی ادامه داد: تحریمهای آمریکا تصمیم خودسرانه کشوری است که قلدرمابانه علیه کشور ما و دیگرانی که با ما ارتباط دارند، اعمال فشار و زور میکند. متعجب نیستیم که عدهای زیر بار میروند اما حق ندارند اموال ملت ایران را برای مدت مدیدی به این بهانه بلوکه کنند. اینها باید به این فکر باشند و روابط دیرینه را خدشه دار نکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه یادآورشد: وزارت امور خارجه با همکاری بانک مرکزی و سایر دستگاهها همه اقدامات حقوقی و دیپلماتیک را انجام داده و انجام میدهد تا حقوق مردم ما تضمین شده و تضییع نشود.
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان همچنین درباره تلاش آمریکا برای ارسال پرونده ایران به شورای امنیت با استناد به گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد و حمایت روسیه و چین از ایران گفت: ادعاهای آمریکا در مورد ایران غیرقانونی و مردود است و همه کشورهای عضو شورای امنیت در این زمینه وقوف دارند و اعلام نظر کردهاند و روسیه و چین هم در این باره اعلام موضع کردهاند.
موسوی با بیان اینکه روسیه و چین ادعاهای آمریکا را خلاف برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ دانستهاند، اظهار داشت: قطعاً تلاشهای آمریکا بینتیجه است و فشارهای آنها به جایی نمیرسد. با این حال، رایزنیهای ما به همه طرفها به ویژه کشورهای باقیمانده در برجام در این باره ادامه دارد. آنها درخواست آمریکا را غیرقانونی دانستهاند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: این یکی از خطوط قرمز و بدعت خطرناکی است که آمریکا آن را دنبال میکند.
قطع شدن صادرات گاز به ترکیه به دلیل اقدام تروریستی است
موسوی درباره متوقف شدن صادرات گاز ایران به ترکیه و ادامه دار شدن روند و همچنین تمهیدات وزارت امور خارجه در این زمینه، گفت: دلیل قطعی صادرات گازی ما به ترکیه، اقدام تروریستی بود که در خاک این کشور اتفاق افتاد واول باید این خط ترمیم شود.
وی افزود: این موضوع دلیل سیاسی و اقتصادی ندارد، پیگیری ها انجام شد و در سفر آقای ظریف هم ممکن است پیگیری شود و امیدواریم این مشکل رفع و به زودی شاهد صادرات مجدد گاز به ترکیه باشیم.
آمریکا امنیت انرژی اروپا را به خطر انداخته است
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه در مورد تهدید آلمان از سوی آمریکا درباره تحریم خط لوله نورث استریم تصریح کرد: ما سالها است که اعلام کردهایم و به جامعه جهانی هشدار میدادیم سکوت در برابر قلدری و یکجانبهگرایی روزی گریبان شما را خواهد گرفت اما الان میبینید آمریکا برای منافع خود، دم از تحریم این پروژه میزند و داد آلمانها را درآورده است.
موسوی با بیان اینکه ما از واکنش آلمان مبنی بر اینکه آمریکا امنیت انرژی اروپا را به خطر انداخته استقبال میکنیم، خاطرنشان کرد: آمریکا نه تنها امنیت انرژی بلکه امنیت سیاسی و اقتصادی دنیا را به خطر انداختهاند و متاسفانه سکوت جامعه جهانی باعث شد اینها پا را فراتر گذاشته و کشورهای دوستی مثل آلمان را هم تحریم کنند.
وی به تهدید آمریکا مبنی بر تحریم قضات دیوان کیفری بینالمللی اشاره کرد و ابراز داشت: اینها نشان میدهد آمریکا دنبال آنارشیسم بینالمللی و برهم زدن نظم سیاسی و عمومی جهان هستند. تقریبا برای کسی جای شک و شبهه باقی نمانده که آمریکا چه قصد و نیتی دارد.
روسیه و چین آمریکا را از اقدام خود علیه ایران نهی کردند
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به اینکه چقدر به روسیه و چین در شورای امنیت برای وتو کردن درخواست آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران امیدوار هستید، گفت: غیرقانونی و خلاف بودن اقدامات و ادعاهای آمریکا محرز است و همه کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد بر این موضوع وقوف دارند و اذعان هم کردند. هم روسیه و هم چین بارها در این زمینه اعلام موضع کردند و آن را خلاف برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل دانستند و آمریکاییها را از این اقدامی که قطعاً بینتیجه است، نهی کردند.
وی اضافه کرد: رایزنیهای ما با همه به ویژه طرفهای باقی مانده در برجام ادامه دارد و آنها هم اعلام کردند چنین درخواستی غیرقانونی است و باید دید برخی کشورها چقدر میتوانند در برابر فشارهای آمریکا مقاومت کنند این یکی از خطوط قرمز و بدعت است که امیدوارم کسی سراغ این خط قرمز هم نرود.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به نشست شورای حکام و انرژی هستهای و احتمال صدور قطعنامهای علیه ایران، ابراز امیدواری کرد کار به اینجا نکشد و گفت: ظاهراً نشست شروع شده و مبنای این نشست گزارش نخست وزیر رژیم صهیونیستی و ادعایی است که از طریق جاسوسی توانستند به یک سری اسناد قدیمی که مربوط به دهههای پیش است، استناد کنند که ما این رویکرد آژانس را سازنده نمیدانیم.
وی ادامه داد: آژانس باید بیطرفی کامل خود را در موارد تخصصی حفظ کند، گزارشهای آژانس متقن باشد و از طریق قانونی و رسمی به دست آنان رسیده باشد، اما به صرف ادعای یک رژیم آن هم از طریق غیررسمی و غیرقانونی که ایراد به این اطلاعات وارد است را قابل قبول نمیدانیم. به آژانس هم اعلام کردیم ضمن اینکه همکاریهای ما با آژانس حتی وقتی که کاهش تعهدات ادامه پیدا کرد و موارد کاهش تعهدات خودمان را با نظارت و اطلاع آنها قرار دهیم، اگر بخواهد چنین رویه را در پیش بگیرد تعامل با آژانس قدری دچار اشکال خواهد شد.
موسوی ابراز امیدواری کرد: آژانس و بقیه کشورهای حاضر در شورای حکام زیر فشار آمریکا و رژیم صهیونیستی قرار نگیرند؛ البته طبیعی است اگر تصمیم غیرسازندهای گرفته شود امکان دارد جمهوری اسلامی واکنش درخوری به این تصمیم نشان دهد و احتمالاً حدس خواهند زد تصمیم چه است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این پرسش که چند کشتی از بندری در خرمشهر با مجوز کویت به این کشور حرکت کردند اما گارد ساحلی کویت به آنها اهانت کرد و واکنش وزارت خارجه در این باره چیست، اظهار کرد: من این گزارش را ندارم چون گزارش باید به صورت رسمی و مکتوب به وزارت خارجه ارسال شود تا مبنای پیگیریهای ما قرار بگیرد. البته ممکن است گزارش رسیده باشد اما من هنوز اطلاع ندارم.
اظهارات ظریف درباره انتخابات آمریکا پاسخ هوشمندانه به ترامپ بود
وی درباره اظهارات وزیر امور خارجه مبنی بر اینکه احتمالاً آقای ترامپ ۵۰ درصد رای را در انتخابات این کشور کسب میکنند، و اینکه این انتخابات در سیاستهای ایران چه تاثیری خواهد داشت: سیاست اصولی ما عدم دخالت در امور داخلی کشورها است و منتظر این نیستیم که در ایالات متحده چه کسی و کدام حزب روی کار میآید و رفتار همه آنان را در ۴۰ سال گذشته با جمهوری اسلامی امتحان کردیم و یکی از یکی دیگر بدتر بود، پس برای ما این موضوع چندان اهمیت ندارد.
موسوی افزود: آنچه که دکتر ظریف مطرح کردند به عنوان یک کارشناس آمریکا بود و اینکه این بحث در ماههای اخیر مطرح بوده و هر چه به انتخابات آمریکا نزدیک میشویم این بحثها خواهد بود که فکر میکنم ایشان پاسخ هوشمندانه ای هم به اظهارات آقای ترامپ مبنی براین دادند که «خیلی منتظر جانشین من نباشید من انتخاب خواهم شد، اگر میخواهید مذاکره کنید با من و الان مذاکره کنید».
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: تحلیل بنده این است که دکتر ظریف میخواست بگوید فکر میکنم شما انتخاب میشوید منتظر رقیب شما هم نخواهیم بود اما اگر قرار است مذاکره کنیم دلایل دیگری دارد و مهمترین دلیل بدعهدی آمریکا و دلیل دیگر فشار اقتصادی و تروریسم اقتصادی است که رژیم ایالات متحده علیه ملت ایران روا داشته است.
وی تصریح کرد: شرط اصلی برای مذاکره با آمریکا کماکان سرجای خود باقی است و آمریکاییها باید از تروریسم اقتصادی علیه ملت ایران دست بردارند و به برجام بازگردند. همچنین خسارتهایی که در این مدت به جمهوری اسلامی زدند جبران کنند بعد اگر خواستند نه مذاکره دوجانبه بلکه بیایند گوشهای و بقیه اعضای برجام بنشینند و روی مباحث بحث شود.
اتباع افغانستانی مبادی رسمی را برای ورود و خروج انتخاب کنند
موسوی با بیان اینکه مبادی کشور به دلیل کرونا برای ورود و خروج همه بسته است، گفت: قدری ورود و خروج به خاطر کرونا مختل شده و در مواقع ضروری انجام میشود، ورود و خروج افراد تابع مقرراتی است که ستاد ملی مقابله با کرونا مصوب کرد اما به محض اینکه شرایط قدری بهتر شد صدور ویزا نه تنها با افغانستان بلکه سایر کشورهای همسایه از سر گرفته میشود بنابراین این ممنوعیت ارتباطی با این موضوع ندارد.
وی اضافه کرد: همچنان به اتباع محترم افغانستانی توصیه میکنیم آنانی که دوست ما هستند و برای شان احترام قائل هستیم سعی کنند، وقتی مرز باز شد مبادی رسمی را برای ورود و خروج انتخاب کنند. باید مرزهای ما مرزهای صلح و دوستی باشد و امیدواریم گول قاچاقچیان انسان، مواد مخدر و در لابلای اینها تروریستها را نخورند و به صورت غیرقانونی وارد کشور نشوند.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه مرزبانان ما در همه مرزها با ۱۵ کشور همسایه قاطعانه در مقابل ورود غیرقانونی ایستادگی خواهند کرد، گفت: هیاتهایی از ایران به افغانستان رفتند و از آن طرف هم به ایران آمدند و برای بحث روابط دو جانبه و توسعه و تعمیق روابط دوجانبه به ویژه اقتصادی قرار است هیاتی از افغانستان به ایران سفر کنند که به زودی اعلام خواهد شد.
موسوی درباره این اظهارات پمپئو که به دشمنی با ایران ادامه میدهیم، گفت: با توجه به رفتارهای غیر طبیعی و غیرمعمول آمریکاییها، آنان در جایگاهی نیستند که چنین مطالبی را بیان کنند توصیه میکنم مانند کشوری عادی رفتار کنند. فشاری که بر کشورهای دوست خود میآورند، نشان دهنده رفتار عادی از یک کشور نیست و از آنها خواهش میکنیم دیگر از این الفاظ حداقل در قبال ایران استفاده نکنند تا مورد مضحکه جهانیان قرار نگیرند.
وی افزود: آقای وانگیی وزیر خارجه چین در نامه خود در خصوص برنامه و اقدامات آمریکا اعلام موضع کردند که مورد خرسندی ماست. جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین کشورهای مستقلی هستند که در قبال یکجانبهگرایی آمریکا ایستادگی میکنند و امیدواریم بقیه کشورها اگر استقلال دارند به منظور حمایت از صلح و امنیت بین المللی وارد این کارزار شوند تا شاهد یک رفتار طبیعی در بین مقامات آمریکایی باشیم و صلح و امنیت بین المللی را بیش از این پاس بداریم.
- نویسنده :
- منبع : ایرنا