پل‌هایی که پس از سیل فروردین ماه ساخته شده اند یکی یکی در سیل اسفند در حال محو شدن‌اند
سیل تازه در لرستان دقیقا همان مناطقی را تحت تاثیر قرار داده که در سیل فروردین ماه آسیب سنگینی به آن‌ها وارد شد. از نکات قابل توجه و در عین حال غم انگیز ماجرا این است که پل‌هایی که پس از سیل فروردین ماه ساخته شده اند یکی یکی در سیل اسفند در حال محو شدن‌اند و این نشان دهنده عملکرد نامناسب و بازسازی غیر اصولی است.
سیل در لرستان؛ از سنگربندی خرم‌آباد تا سایه کرونا
فرارو- استان لرستان در سال جاری برای دومین بار با سیلی ویرانگر دست و پنجه نرم می‌کند. تنها در طی ۴۵ ساعت میانگین بارندگی در این استان به ۱۰۴ میلیمتر رسیده است. سیل وارد شهر نورآباد شده و غرب پلدختر را در خطر طغیان رودخانه کشکان قرار داده است.

به گزارش فرارو، مدیریت بحران استانداری لرستان از بسته شدن راه‌های ارتباطی ۳۵۰ روستا در این استان خبر داده است، ۳۷ روستا برق ندارند و آب آشامیدنی ۷۱ روستا هم قطع شده است. همچنین ۳۰ روستای استان بر اثر بروز سیل دچار رانش شدند.

مهمترین مسئله قطع ارتباطات است. به نظر می‌رسد تمهیدات و پیش بینی‌ها کافی نبوده و راه‌های ارتباطی باصلی رخی مناطق نیز قطع شده است.

محور اصلی خرم‌آباد-دلفان در دو نقطه قطع شده است.

در پلدختر به دلیل شدت بارندگی و بالا آمدن سطح آب رودخانه سیمره جاده پلدختر به اندیمشک در نزدیکی روستای پاعلم  مسدود شده است. از رانندگان درخواست شده مسیر جایگزین آزادراه اندیمشک – خرم آباد را برای تردد انتخاب کنند.

۳۰ کیلومتر از جاده پلدختر- خرام آباد زیر آب رفته است.

بر اثر بارش‌های سیل آسا و طغیان رودخانه بخشی از خاک ریز پل بابازید و کیان آباد تخریب شد و راه ارتباطی با شهر قطع است. از طرف دیگر با بالا آمدن آب رودخانه، سیل در حال نفوذ به منازل روستای چم مهر پایین است و ورودی پل این روستا نیز تخریب شده است.

روستای چم مهر در سیل ویرانگر فروردین ماه نیز آسیب بسیار زیادی دید.

از شامگاه گذشته نیز به‌دلیل طغیان رودخانه در کیلومتر ۳.۵ محور الشتر- فیروزآباد به منظور جلوگیری از ورود آب به منازل مسکونی روستایی، تردد از دو سمت این محور امکان‌پذیر نیست.

در همین حال مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای لرستان گفته است پل دوآب ویسیان شهرستان دوره چگنی به زیر آب رفته و ارتباط جاده‌ای با این بخش قطع شد.

در معمولان نیز اوضاع بحرانی است. بخشدار معمولان از قطع راه ارتباطی ۲۰ روستای این بخش خبر داد. براساس گزارش‌ها هنوز آب وارد معمولان نشده است، اما ممکن است این اتفاق رخ دهد.

اما خبر بدتر این است که گاز این شهر روز گذشته به سبب بالا آمدن دبی رودخانه کشکان و ترکیدن لوله گاز در ورودی شهر قطع شده و همچنان قطع است.
 
معمولان هم در سیل فروردین از نقاط بحرانی بود و حالا بازهم با یک سیل این شهر به بحران خورده است.

فعلا سیل و آبگرفتگی جدی در اکثر شهر‌های وجود ندارد فقط در نورآباد اوضاع از این جهت بحرانی است. فرماندار دلفان گفت: "وضعیت شهر نورآباد بحرانی است و امکانات ستاد بحران در دلفان برای پیشگیری از خسارات سیل کافی نیست."

سیلاب از شب گذشته وارد شهر نورآباد دلفان شد و به خانه‌های مردم نفوذ کرد. راه ارتباطی ۱۰۰ روستای نورآباد نیز قطع است.
 
به گفته فرماندار "سیل خسارات سنگینی به منازل مسکونی، واحد‌های تجاری و همچنین زمین‌های کشاورزی و تاسیسات زیربنایی وارد کرده است."

سیلاب همچنین به بنا‌های تاریخی زیادی آسیب وارد کرده است.


تاکنون برآیندی از خسارات سیل اعلام نشده است فقط فرماندار الیگودرز گفته است ۳۳واحد مسکونی در الیگودرز تخریب و یا خسارت دیدند.

خوشبختانه تاکنون خسارت جانی از سیلاب در لرستان گزارش نشده است.

سیل در لرستان؛ از سنگربندی خرم‌آباد تا کمین کرونا
میانگین بارش در لرستان ۱۰۴ میلی‌متر

در همین حال بهروز مرادپور مدیرکل هواشناسی لرستان با اشاره به میزان بارش‌های ۴۵ ساعت گذشته در لرستان تا ساعت ۶:۳۰ صبح امروز چهارشنبه، اظهار کرد: "این میزان بارش در خرم آباد ۸۹ میلی‌متر، بروجرد ۱۱۷.۳، الیگودرز ۸۳.۱، کوهدشت ۹۴.۹، پلدختر ۷۰.۱، دورود ۱۲۸.۸ و در الشتر ۱۲۲ میلی‌متر بوده است."


او با بیان اینکه بیشترین بارش با ۱۴۴.۹ میلی‌متر مربوط به نورآباد بوده است، اضافه کرد: "در ازنا ۸۹.۸ میلی‌متر، رومشکان ۹۹.۳ و در سراب دوره ۱۰۵.۱ میلی‌متر بارش باران ثبت شده است."


مدیرکل هواشناسی لرستان گفت: «میانگین بارش‌ها در لرستان ۱۰۴ میلی‌متر بوده است.»


براساس گزارش‌های هواشناسی سامانه بارشی غروب امروز (چهارشنبه) از استان خارج می‌شود که این خبر خوبی برای اهالی لرستان است.


بهروز مرادپور در این باره گفت: «بر اساس تحلیل نقشه‌های هواشناسی، در ساعات بعدازظهر امروز بتدریج سامانه بارشی از جو استان خارج می‌شود با توجه به تراکم ابر‌ها و رطوبت سطح زمین انتظار داریم ناپایداری‌های جوی (بارش باران و برف) تا ساعاتی از شب در مناطق جنوب شرقی و تا حدودی شرق استان ادامه داشته باشد و در سایر نقاط تا ساعات بعدازظهر بارش پراکنده باران و در ارتفاعات مرکز و مناطق سردسیر شمالی رگبار برف پیش بینی می‌شود.»

او افزود: «از فردا تا روز شنبه آسمان آرام و پایدار می‌باشد، اما در ساعات بعدازظهر پوشش ابر و وزش باد پدیده‌های غالب جو منطقه می‌باشند، همچنین در ساعاتی از روز یکشنبه علاوه بر پوشش ابر، در مناطقی از شمال و جنوب شرق استان بارش پراکنده باران پیش بینی می‌شود.»

با خروج این سامانه از لرستان بارش ها در خوزستان افزایش خواهد یافت و احتمال جاری شدن سیل در بخش‌های از این استان وجود دارد.

سیل لرستان و مدیریت بحران مردم

سیل تازه در لرستان دقیقا همان مناطقی را تحت تاثیر قرار داده که در سیل فروردین ماه آسیب سنگینی به آن‌ها وارد شد. از نکات قابل توجه و در عین حال غم انگیز ماجرا این است که پل‌هایی که پس از سیل فروردین ماه ساخته شده اند یکی یکی در سیل اسفند در حال محو شدن‌اند و این نشان دهنده عملکرد نامناسب و بازسازی غیر اصولی است.

از سوی دیگر مدیریت بحران کاملا از وقوع سیل مطلع بوده و هیچ غافلگیری در کار نیست، با این وجود باز هم تمهیدات لازم را برای جلوگیری از قطع راه‌های ارتباطی، قطع برق و آب انجام نداده است.

ضعف پیشگیری از بحران کار را به جایی رساند که در شهر‌های مختلف لرستان مردم ورودی منازل، دیوار‌های خانه‌ها و مغاز‌های خود را ایزوگام کنند تا از این طریق خسارت‌های سیل احتمالی را به حداقل برسانند. همچنین با استفاده از کیسه‌های شن به دنبال مانع شدن ورود آب به خانه‌ها و کوچه‌های خود هستند.

به گزارش سرانه‌های محلی در خرم آباد که بارش‌ها بسیار شدید است مردم آماده جنگ با سیل شده اند و شهر را سنگربندی کرده اند.

کرونا در کمین

در این بین با توجه به شیوع کرونا در مناطقی از کشور نگرانی هایی نیز نسبت به شیوع این ویروس و بیماری در استان لرستان وجود دارد.

احتمال اینکه این استان نیز آلوده شده باشد وجود دارد. با توجه به وقوع سیلاب و خطرات این ویروس به نظر می رسد تامین مواد بهداشتی در استان لرستان ضرورت بالا دارد.

اما گزارش ها از این حکایت دارد که دستکش، ماسک و مواد ضد عفونی کننده در استان لرستان نایاب شده اند و داروخانه‌ها "نداریم" را روی شیشه‌های برچسب کرده‌اند.

با توجه به قطعی آب در برخی مناطق باید مواد ضد عفونی کننده به طور ویژه برای این مناطق ارسال شود.

البته متاسفانه ذهن مسئولان استانی بیشتر درگیر سیل است و کمترین توجه را به احتمال شیوع کرونا در استان دارد.

  • نویسنده :
  • منبع :