ایرج حریرچی روز شنبه در نشست خبری که به صورت ویدئو کنفرانس از وزارت بهداشت برگزار شد، افزود: از نظر تعداد خالص مرگ به یک میلیون نفر جمعیت بیماری کووید۱۹ به ترتیب رتبه ۴۰، ۴۷ و ۳۰ دنیا را با با تعداد ۱۲۱ مرگ در یک میلیون نفر داریم.
وی گفت: هر فرد ناقل کرونا میتواند بدون فاصله گذاری اجتماعی ۴۰۶ نفر را مبتلا کند، افرادی که قبلا به کرونا مبتلا شدند و افرادی که آنتی بادی آنها مثبت شده و تصور میکنند ایمن هستند باید فاصلهگذاری را رعایت کنند و هنوز نمیتوان اعلام کرد این افراد در برابر کرونا ایمن هستند، افزایش تعداد مبتلایان به کرونا به ۱۰ میلیون مبتلا و نیم میلیون فوتی در جهان زنگ خطر این بیماری را به صدا درآورده است.
حریرچی افزود: در اکثر کشورها برای تامین معیشت مردم و جلوگیری از مشکلات اقتصادی بازگشایی ها انجام شده است. در صورتی که پروتکل های بهداشتی از جمله رعایت فاصله حداقل یک متری افراد و استفاده از پوشش محافظ صورت و چشم رعایت شود، میزان ابتلا کنترل می شود.
وی گفت: هم اکنون در اکثر کشورهای دنیا برای تامین معیشت مردم و دلایل اقتصادی بازگشایی ها انجام شده است در شرایط فعلی فعالیت اقتصادی و اجتماعی مهمترین مواردی که باعث کاهش شیوع کرونا میشوند و رعایت فاصله یک متری با دیگران و استفاده از پوشش محافظ چشمی استفاده از ماسک باید مد نظر قرار گیرد.
حریرچی افزود: رعایت فاصله فیزیکی در حد ۸۵ درصد، استفاده از ماسک به میزان ۸۰ درصد و پوشش محافظ چشم به میزان ۷۸ درصد میزان انتقال ویروس را کاهش می دهد، توصیه به دیگران برای رعایت این توصیه ها مهمترین شکل بروز امر به معروف و نهی از منکر در شرایط امروز است.
وی ادامه داد: بر اثر اعلام مرکز کنترل بیماری های آمریکا به ازای هر نفر بیمار تشخیص داده شده ۱۰ نفر بیمار دیگر در جامعه وجود دارد، و کودکان، نوجوانان حتی به ظاهر سالم و بی علامت می توانند عامل انتقال این ویروس به بزرگترها و پدر و مادرها باشند.
حریرچی گفت: اقدامات وزارت بهداشت، دولت و نظام جمهوری اسلامی برای کنترل اپیدمی کرونا بسیار وسیع بوده است اما هنوز کافی نیست. هنوز در استانهای با شدت و موارد رو به افزایش بیماران کووید۱۹ مواجه هستیم و تعداد زیادی از شهرستانها در وضعیت قرمز هستند.
معاون وزیر بهداشت افزود: کنترل این اپیدمی مستلزم همکاری همه مردم است به همین علت عاجزانه و دوستانه از مردم می خواهیم برای سلامت خود و هموطنان و نیز کارکنان نظام سلامت حداکثر همکاری را در رعایت پروتکل های بهداشتی داشته باشند.
ایمنی جمعی سیاست وزارت بهداشت نیست
حریرچی در پاسخ به پرسش ایرنا مبنی بر اینکه با توجه به اعلام ابتلای ۴۰درصدی مردم در برخی استانها به کرونا آیا رسیدن به احتمال ایمنی جمعی وجود دارد یا نه گفت: جواب ساده به این پرسش این است که نمی دانیم، دنیا هم این را نمی داند. کشورهایی مثل سوئد به این سمت رفتند اما دچار شکست بدی شدند و عذرخواهی کردند.
وی افزود: حرکت به سمت ایمنی جمعی یا ایمنی رمه ای به صورت منفعلانه کاری اشتباه است و سیاست وزارت بهداشت نیست. زیرا اگر به این سمت برویم حتما تعداد فوتی و تعداد مبتلایان بدحال هم افزایش پیدا می ند می کنند. ایمنی جمعیتی مطلوب با ایجاد واکسن است تا مردم ایمن بشوند و زنجیره انتقال ویروس و بیماری بسته شود.
معاون وزیر بهداشت ادامه داد: مساله دیگر این است که هنوز معلوم نیست و شواهد معتبری نداریم که کسانی که مبتلا می شوند ایمنی طولانی مدت خواهند داشت. معاون بهداشت (دکتر رئیسی) هم گفته ۴۰ درصد مبتلا شده اند نگفته این ۴۰ درصد ایمن شده اند. بررسی های اخیر که در مجله نیچر آمده نشان می دهد کسانی که مبتلا می شوند اگر شدت علایم بیماری کم باشد یا بی علامت باشد میزان آنتی بادی بعد از چند هفته کم می شود حتی در مورد آنهایی که دارای علایم بودند نیز میزان آنتی بادی بعد از مدتی کم می شود.
حریرچی گفت:نمی دانیم ایمنی بعد از ابتلا دائمی است یا موقت است یا برای چند وقت است. تجربه ما هنوز در این مورد کافی نیست و این مسائل مبهم است.
وی افزود: برای رسیدن به ایمنی جمعی نیز نمی دانیم ۶۰ درصد، ۷۰ درصد یا ۹۰ درصد ابتلا کافی است. حتی اگر به ۹۰ درصد ابتلا هم برسیم این به معنی این نیست که انتقال ویروس صفر می شود. انتقال ویروس کند می شود. تجربه دنیا در مورد برخی واکسن ها که ایمنی زا هستند نیز نشان می دهد دوز واکسن یادآور باید بزنیم در مورد آنفلوانزا هم اصولا واکسن موقت است و سال بعد باید واکسن جدید زده شود.
- نویسنده :
- منبع : ایرنا