19 دی: نایب رییس انجمن داروسازان ایران درباره بروز برخی اشتباهات در نسخه‌نویسی پزشکان (در نسخه‌نویسی الکترونیک)، گفت: نسخه‌نویسی باید متناسب با تخصص پزشک انجام شود و در عین حال داروخانه‌ها هم باید روی نسخ نظارت داشته باشند.
دکتر سید علی فاطمی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره نسخه‌نویسی اشتباه در قالب نسخه‌نویسی الکترونیک، گفت: گاهی ممکن است پزشک نسخه‌ای را اشتباه نوشته باشد، اما خود داروساز در داروخانه مجددا نسخه را چک می‌کند. به عنوان مثال همکار دندان‌پزشکی بودند که به اشتباه دارویی را که انتخاب کرده بودند، داروی آریتمی قلبی بوده و اگر بیمار آن را مصرف می‌کرد، دچار مشکل می‌شد. در اینجا خود داروساز زمانی که داشت نسخه را چک می‌کرد، متوجه شد که این دارو اصلا به نسخه دندان‌پزشکی نمی‌خورد یا مثلا به جای اینکه کورتون پنج را انتخاب کنند، برای کودک ۵۰ را انتخاب کرده بودند که دز بالایی است. وظیفه داروساز و داروخانه همین است که نسخه‌ای که از سوی پزشک می‌آید، متناسب با وضعیت بیمار و تخصص پزشک بسنجند و بررسی کنند که ممکن است اشتباهی در نسخه‌نویسی رخ داده باشد یا خیر. 

منشی‌های نسخه‌نویس!

فاطمی ادامه داد: با این حال این ریسک همچنان وجود دارد و برخی از پزشکان ممکن است دارویی را به اشتباه وارد کنند یا اینکه برخی پزشکان هنوز نسخه را به دست منشی می‌دهند تا برای بیمار نسخه بنویسد. برای اینکه این ریسک به حداقل برسد، باید چند اقدام انجام شود، اولا نسخه‌نویسی باید متناسب با تخصص پزشک انجام شود؛ به طوری که شرکت‌های نرم‌افزاری در نرم‌افزار متناسب با تخصص پزشک داروها را فیلتر کنند. باید تعریف شود که پزشکان بر اساس تخصص‌شان چه داروهایی را می‌توانند تجویز کنند. البته قرار بود که موضوع از سوی بیمه‌ها برطرف شود تا هر تخصصی نتواند برخی داروها را انتخاب کند و سیستم هوشمند باشد و آلارم دهد تا پزشک متوجه شود که فلان دارو با تخصصش ارتباطی ندارد. در حال حاضر این فیلترگذاری برای برخی اقلام دارویی انجام شده است.

اهمیت نظارت داروخانه‌ها روی نسخ تجویزی

وی افزود: در عین حال داروخانه‌ها هم باید روی نسخ نظارت داشته باشند. نسخه الکترونیک مزایای بسیار زیادی دارد، اما یکسری معایب مانند اشتباه در انتخاب دارو هم دارد. این اشتباه هم می‌تواند در یک بیمار کودک، بیمار بدحال و... منجر به مرگش شود. بنابراین هم پزشکان و هم داروخانه‌ها باید دقت کنند و شرکت‌های نرم‌افزاری هم فیلترهای لازم را متناسب با تخصص پزشک یا حتی سن بیمار در نظر بگیرد تا در صورت اشتباه پزشک، هشدار دهد. در عین حال پزشکان نباید نسخه‌نویسی را به منشی واگذار کنند و داروخانه‌ها نیز باید با دقت نسخ را بررسی کنند و پزشک داروخانه هم بر روی نسخ نظارت کافی داشته باشد.


  • نویسنده :
  • منبع :