روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: دولت رئیسی، در ابتدا متشکل بود از گروههای مختلف و البته همه منتسب به اصولگرایان. اما این جمع آنچیزی نبود که پایداریها انتظارش را داشتند.
ستادهای انتخاباتی را آنها برای رئیسی برپا کرده بودند، آنها برنامه داشتند و احتمالا آنها هیات دولت را باید تعیین میکردند، اتفاقی که در چینش کابینه رخ نداد. تنها راه، پیاده کردن یکی یکی این افراد بود. خانهتکانی در وزارتخانههای تعاون،کار و رفاه اجتماعی، جهادکشاورزی، آموزش و پرورش، راهوشهرسازی، صمت و همچنین روسای بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه از آن جمله بوده است. اما این نمیتواند پایان کار باشد. هنوز افرادی هستند که باید جا را خالی کنند از جمله ضرغامی. همزمان با شروع ناآرامیهای پاییز سال گذشته، رویکردهای مختلفی در حوزههای حجاب و برخورد با معترضان شکل گرفت.
ضرغامی از جمله چهرههایی بود که تلاش کرد با وجود حضورش در دولت و به عنوان یک وزیر، موضع تند و تیز اتخاذ نکند. موضوعی که خوشایند هسته مرکزی پایداری نبود. از همان زمان بود که او در تیررس قرار گرفت. رسانههای آنها توپخانهشان را به سمت او گرفتند تا زیرپایش سست شود و جا برای دیگری باز شود.
این خبری است که برخی منابع آن را تایید میکنند. تلاشی که از ۷-۸ ماه قبل آغاز شده تا هر طور شده پشت ضرغامی را به خاک بمالد و او را هم حذف کند.
البته شک و شبههای هم در مورد مخبر وجود دارد. او هم اخیرا تحت فشارهای فزاینده قرار گرفته است. البته برای او اما و اگرهایی هم وجود دارد. «پرویز فتاح» وزیر دولت احمدینژاد، گزینه مورد نظر مخالفان مخبر است که اگر امکانش فراهم باشد جای مخبر را بگیرد.
اما هسته پایداری در دولت فرصتهای زیادی برای جابهجایی ندارد. دولت قبل از آن که به فکر تغییر و جابهجایی تازهای باشد، باید نگران حجم تغییرات در کمتر از دوسال باشد. حجم تغییرات میتواند دولت را از حدنصاب بیندازد؛ به گونهای که کابینه یکبار دیگر در مجلس حاضر شود و رای اعتماد بگیرد. این اتفاق در شرایطی رخ میدهد که نیمی از کابینه دچار تغییر شود. اکنون ۱۸وزارتخانه در دولت وجود دارد. در صورتی که تغییرات به عدد ۹ برسد، دولت از حدنصاب خواهد افتاد. یعنی دولت در مرز خطرناکی قرار دارد، به خصوص آنکه سال آینده مجلس تازهای روی کار میآید و شاید بخواهد برای نمایش حضور خاص و تاثیرگذارش در نخستین گام دست به ترکیب دولت بزند و چند وزیر را زیر تیغ استیضاح ببرد. این شرایط با تغییراتی که تا کنون داشته دولت را در شرایط سختی قرار میدهد، اما ممکن است این ریسک را بپذیرد.
قرعه به نام چه کسی افتاده است؟
اصولگرایان سنتی، با پیدایی اصولگرایان نو کمکم حذف و بیقدرت و اثر شدند. اما شرایط حتی برای اصولگرایان نو نیز پایدار نماند. چهرههایی مانند علیاکبر ناطقنوری، علی لاریجانی، محمدباقر قالیباف و حتی حسن روحانی با وجود همه تفاوتها همه در گروه اصولگرا دستهبندی میشدند که یکییکی حذف شدند و در این حذفیات، آقایان تازهتری جایگزین شدند که دیگر مشی و رواداری آنها را ندارند و اتفاقا به دلیل همین خصوصیات آنها را حذف کردهاند. محمدباقر قالیباف، با وجود آنکه به عنوان یک اصولگرا بر کرسی ریاست مجلس تکیه زده، اما اکنون برای تاخیر در بررسی لایحه صیانت از فضای مجازی و طرح عفاف و حجاب تحت فشار است. این مسیری است که پیشتر علی لاریجانی نیز طی کرده و مدام برچسب همراهی با اصلاحطلبی یا همراهی با اعتدال و توسعه روحانی را خورده است. برچسبهایی که در نهایت او را حذف کرد. به نظر میرسد پایداریها، اینبار قرعه را به نام ضرغامی ضرب کردهاند.
- نویسنده :
- منبع :