19 دی: یک روزنامه صهیونیستی در گزارشی با بررسی ابعاد توافق تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا که با آزادسازی پول‌های بلوکه‌شده ایران در کره جنوبی همراه بود، به علل نگرانی‌های رژیم صهیونیستی و موضع آن در قبال چنین توافقی پرداخته است.
روزنامه "تایمز آو اسراییل" در گزارشی درباره موضع رژیم صهیونیستی در قبال توافق ایران و آمریکا برای تبادل زندانیان ایرانی با جاسوسان آمریکایی در ایران که آزادسازی ۶ میلیارد دلار از پول‌های بلوکه‌شده ایران در کره جنوبی بخشی از این توافق بود، در گزارشی نوشت: مقامات اسراییلی از اعلام توافق هفته اخیر میان ایران و آمریکا هیجان‌زده نشدند.
تایمزِ اسراییل به اظهارات بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در این باره پرداخته و به نقل از او نوشت: «توافقاتی که زیرساخت هسته‌ای ایران را از کار نیاندازد، موجب متوقف شدن برنامه هسته‌ای ایران نخواهد شد و تنها پول‌هایی در اختیار آن خواهد گذاشت که صرف عوامل تحت حمایت ایران خواهد شد.»
او تنها کسی از مقامات رژیم صهیونیستی نبود که توافق تبادل زندانیان را به برنامه هسته‌ای ایران گره زد.
برخی مقامات رژیم صهیونیستی نیز در گفت‌وگو با روزنامه نیویورک‌تایمز مدعی شدند این تبادل‌ها بخشی از تفاهمی گسترده‌تر میان تهران و واشنگتن است که روی توافق غیررسمی برای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران کار می‌کنند.
این در حالی است که مقامات آمریکایی، پس از اعلام این توافق، چند بار مرتبط بودن این دو موضوع به یکدیگر را انکار کردند. روزنامه وال‌استریت ژورنال گزارش داد که ایران غنی‌سازی اورانیوم را کندتر کرده و ذخایرش را به مقدار کمی کاهش داده است.
در ادامه این گزارش آمده است، راز زیمت، کارشناس مسائل ایران در اندیشکده مطالعات امنیت داخلی در تل‌آویو می‌گوید که دلیلی برای نگرانی رژیم صهیونیستی وجود ندارد. به گفته او، «ما در حال بازگشت به موقعیتی هستیم که دو ماه پیش داشتیم.»
در ماه ژوئن، برخی رسانه‌ها در گزارش‌هایی مدعی شدند که آمریکا و ایران در حال دست یافتن به تفاهمی غیررسمی و محدود هستند که در وهله اول بر حفظ وضعیت فعلی و جلوگیری از گسترش فاجعه‌بار تنش‌ها متمرکز است. این توافق از سوی مقامات ایرانی به عنوان یک «آتش‌بس‌ سیاسی» عنوان شده بود.
حالا، مقامات رژیم صهیونیستی بر این باورند که این معیارها در حال اجرایی شدن هستند و تاثیر خود را گذاشته‌اند.
به گفته زیمت، تل‌آویو نباید نگران انجام شدن زودهنگام توافق هسته‌ای گسترده‌تری باشد.
این کارشناس در ادامه با اشاره به ادعای حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ اوکراین -ادعایی که از سوی ایران و روسیه رد شده است- ابراز عقیده کرد، نسبت به سال‌های قبل، ایران از مزایای اقتصادی کمتری بهره‌مند خواهد شد چراکه کشورهای اروپایی و آمریکا که از حمایت نظامی تهران از روسیه برآشفته‌اند، قرار نیست به ایران پول سرازیر کنند.
در عین حال، مضیقه اقتصادی موجود نسبت به قبل شدت کمتری دارد. ایران با وجود چین به عنوان مشتری اصلی‌اش در حال دور زدن تحریم‌های آمریکا بوده و صادرات نفت آن به بالاترین حد خود در پنج سال گذشته رسیده است.
تایمز اسراییل در ادامه نوشت که یک دیپلمات اروپایی به این روزنامه مدعی شده که ارتباط‌های گسترده‌تری میان توافق اخیر و یک توافق جامع هسته‌ای وجود دارد. به گفته این دیپلمات‌ اروپایی، «این بخشی از یک چشم‌انداز بزرگ‌تر و گام‌هایی در راستای تنش‌زدایی است. موضوع در واقع رفتار کلی ایران است که اتحادیه اروپا و آمریکا می‌خواهند شاهد آن باشند.»
با این وجود، برخی حتی بدون توافقی قریب‌الوقوع هم دلایلی برای نگرانی دارند.
مِیر بن شابات، مشاور امنیت داخلی پیشین نتانیاهو که حالا مدیر اندیشکده امنیت داخل و راهبرد صهیونیستی میسگِو است، در این باره گفت: «دولت جو بایدن می‌خواهد حل مشکل ایران را تا سال ۲۰۲۵ به تعویق بیاندازد تا در مدت کارزارهای انتخاباتی آمریکا آرامشی موقتی در زمینه این موضوع حاکم باشد.»
بن شابات با ابراز نگرانی از تاثیر رویکرد دولت بایدن نسبت بر پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران، مدعی شد: «بایدن برای اولین بار، مجوزی غیررسمی برای غنی‌سازی ۶۰ درصدی اورانیوم به ایران می‌دهد. چارچوب این تفاهم همچنین می‌تواند با رضایت آمریکا، موقعیت ایران را به عنوان یک کشور در آستانه هسته‌ای شدن حفظ کند.»
به گفته او، این توافق گواهی بر این است که دولت بایدن به دنبال یک استراتژی محدودسازی هسته‌ای در قبال ایران است، نه بازدارندگی نظامی که تل‌آویو آن را ترجیح می‌دهد.
در ادامه این گزارش با اشاره به نقش قطر در روند آزادسازی پول‌های بلوکه‌شده ایران در کره جنوبی که قرار است این پول‌ها پس از تبدیل شدن به یورو و انتقال به سوییس به آن‌جا منتقل شوند، به نقل از موران زاگا، یک کارشناس مسائل خلیج فارس در «اندیشکده سیاست خارجی منطقه‌ای میتویم» رژیم صهیونیستی نوشت: قطر کشوری است که برای بایدن ارزش آن تا مدتی ناشناخته باقی مانده بود. او تصمیم گرفت که روی قطر به عنوان کشوری مورد اعتماد در حاشیه خلیج فارس حساب کند.
قطر از مدت آغاز دوران ریاست جمهوری بایدن در ۲۰۲۱ به عنوان یک میانجی مورد اعتماد ظاهر شده است. قطر به آمریکا کمک کرد که با طالبان و افغانستان به توافق دوحه دست پیدا کند و در بیشتر دوران ریاست جمهوری بایدن، بین واشنگتن و تهران، نقش یک میانجی را داشته است.
اما زاگا با گفتن این که «ما به این که آمریکا کشورهای میانه‌رو در خاورمیانه و به ویژه در خلیج فارس را جلو می‌فرستد علاقه داریم»، بیان کرد: «قطر برعکس عربستان سعودی و امارات متحده عربی، روابط نزدیک‌تری با ایران، حماس و اخوان‌المسلمین دارد.»
تایمز اسراییل در بخش پایانی این گزارش درباره سیاستی که رژیم صهیونیستی در قبال چنین توافقی در پیش می‌گیرد، نوشت: شاید نگران‌کننده‌ترین بخش توافق ایران-آمریکا، چیزی است که درباره توان اسراییل در زمینه جلوگیری از یک توافق هسته‌ای گسترده‌تر به ما می‌گوید.
یک دیپلمات اروپایی در این باره گفت: «در اسراییل یک جور فلج سیاسی نسبت به ایران وجود دارد.»
نتانیاهو و کابینه‌اش اخیرا کمتر درباره ایران اظهار نظر می‌کنند. در حالی که هیاهوی داخلی بر سر اصلاحات قضایی می‌تواند ربطی به آن داشته باشد، به نظر می‌رسد که تل‌آویو جایگزین واقع‌بینانه‌ای برای حرکت بایدن در جهت تنش‌زدایی ندارد.
این دیپلمات همچنین گفت که «حتی اظهارات هفته پیش نتانیاهو نمایشی بود. او نتوانسته است روی سیاست آمریکا اثر بگذارد. به نظر نمی‌رسد که او در حال حاضر بخواهد صبحتی راجع به ایران بکند.»
  • نویسنده :
  • منبع :