19 دی آنلاین: یک منبع آگاه در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در خصوص تنش اخیر در فرودگاه لبنان و بازرسی مسافران هواپیمای ایرانی گفت که این حادثه بدون بازرسی کیف دیپلمات ایرانی به پایان رسید.

شب گذشته شبکه المنار خبر داد که مسافران یک پرواز از تهران به بیروت، به هنگام ورود به فرودگاه رفیق حریری، تحت بازرسی شدید بدنی و همچنین بازرسی غیرمعمول چمدان‌ها قرار گرفته‌اند.

اقدامات امنیتی بی‌سابقه و شدید علیه مسافران یک پرواز ماهان ایر از تهران به بیروت در فرودگاه بین‌المللی بیروت در شامگاه پنج‌شنبه با انتقادات گسترده مسافران روبرو شده است. نیروهای امنیتی بازرسی دقیقی از هواپیما انجام دادند که منجر به اختلال و تاخیر چند ساعته مسافران شد.

شبکه المنار گزارش داد که مأموران فرودگاه تمامی چمدان‌ها را به شکل دستی باز کرده و محتوای آن‌ها را مورد بازرسی قرار داده‌اند؛ این اقدام خارج از عرف که موجب معطلی چندین ساعته مسافرین شد، موجب عصبانیت آن‌ها شده است.

طبق این گزارش، مقامات امنیتی فرودگاه بیروت در تلاش برای بازرسی چمدان‌های هیئت دیپلماتیک ایرانی نیز بودند که با ممانعت دیپلمات‌ها و بروز تنش همراه شد.

برخی فعالان مدنی لبنانی اعلام کرده‌اند که این بازرسی‌ها از چند هفته پیش و تحت نظارت افسران آمریکایی آغاز شده است.

بازرسی شدید مسافرین هواپیمای ماهان ایر پس از آن صورت گرفت که کانال تلویزیونی سعودی «الحدث» ظهر پنجشنبه به نقل از منابع غربی مدعی شد که «ایران قصد دارد میلیون‌ها دلار را از طریق یک پرواز ماهان ایر از تهران به بیروت به حزب‌الله منتقل کند

بعد از انتشار این خبر توسط این کانال، تماس‌های دیپلماتیک لبنان با مقامات ایرانی انجام شد و پس از آن سیل عظیمی از اخبار و شایعات در مورد محموله هواپیما منتشر شد.

بازرسی هیئت دیپلماتیک ایرانی که جزوی از مسافرین این هواپیما بودند در حالی است که طبق کنوانسیون وین 1961 در خصوص روابط دیپلماتیک، دیپلمات‌ها از مصونیت کامل برخوردارند و نباید در کشور مقصد مورد بازرسی یا نظارت شخصی قرار گیرند. این مصونیت شامل حقوق و امتیازات بسیاری می‌شود که به دیپلمات‌ها اجازه می‌دهد «ماموریت خود را با آزادی و امنیت انجام دهند، از جمله عدم بازرسی در فرودگاه‌ها».

بر اساس این کنوانسیون، کشور میزبان حق بازرسی شخصی دیپلمات‌ها یا بررسی اموال و بار آن‌ها را ندارد. این عمل نقض مصونیت نمایندگان دیپلماتیک محسوب می‌شود و هرگونه تعرض به مصونیت دیپلماتیک می‌تواند موجب تنش در روابط بین کشورها شود.

در این میان «بسام مولوی»، وزیر کشور و شهرداری لبنان، در بیانیه‌ای اعلام کرد: «هواپیمای ایرانی در حال بازرسی در فرودگاه بیروت است و دستگاه امنیتی فرودگاه در حال اجرای دستورالعمل‌ها است».

اما از سوی دیگر در پی انتشار خبر بازرسی شدید و غیرمعمول مسافرین تهران به بیروت، دهها نفر از جوانان لبنانی سوار بر موتورسیکلت راهی فرودگاه بیروت شدند و ارتش لبنان نیز اقدام به بستن راههای منتهی به فرودگاه کرد.

شبکه‌های اجتماعی لبنانی نیز شاهد عصبانیت شدید کاربران در خصوص نوع برخورد با مسافرین و هیئت دیپلماتیک ایرانی در فرودگاه رفیق حریری است.

در همین خصوص یک منبع آگاه در سفارت جمهوری اسلامی ایران در لبنان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم به تشریح جزئیاتی از این حادثه پرداخت. 

این منبع گفت: به دستور وزیر کشور لبنان و با فشارهای آمریکایی و اسرائیلی این اتفاق رخ داد و ‌آن‌ها تصور کرده بودند که ایران از طریق هواپیمایی ماهان، پول منتقل می‌کند و تمام بارها را بازرسی کردند و چیزی مشهود نبوده است. 

منبع آگاه ادامه داد: یک کیف کوچک معمولی که مطابق قوانین دیپلماتیک باید بدون بازرسی رد شود، اصرار داشتند که آن هم باز شود که با دخالت وزارت خارجه لبنان حل شد و بدون بازرسی وارد شد. 

منبع مذکور با بیان اینکه مردم لبنان نیز در واکنش به این اتفاق و نوع برخورد با مسافران، تظاهرات کردند، افزود: بخشی از آن مربوط به این بوده که چرا هموطنان لبنانی ما را که از ایران آمده بودند، این‌چنین غیرمعمول بازرسی کردند و همچنین بخشی مربوط به این بود که چرا با ایران اینچنین برخورد شده است. 

منبع تسنیم ادامه داد: تظاهرات کنندگان مسئولین فرودگاه را متهم کردند که به دنبال پیاده سازی نقشه‌های آمریکا و اسرائیل در لبنان هستند و آن‌ها چرا نسبت به تحرکات آمریکایی ها در لبنان اقدامی انجام نمی‌دهند.

این منبع آگاه در عین حال اظهار داشت: تظاهرات کنندگان در مقابل سفارت ایران جمع شدند و از جمهوری اسلامی ایران در این مسئله حمایت کردند. موضوع تا ساعت 2 بامداد خاتمه یافت و کیفی که مربوط به دیپلمات ایرانی بوده مطابق با قوانین بین المللی وارد شده است و کاری نتوانستند بکنند.

  • نویسنده :
  • منبع :