۱۹ دی آنلاین: رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) با اشاره به برکات ماه مبارک رمضان، توفیق دستیابی به کنوز الهی را مهمترین نتیجه این ماه دانست و بر حفظ آثار معنوی آن در طول سال تأکید کرد.
آیتالله محمد جواد فاضل لنکرانی صبح شنبه در ابتدای درس خارج اصول، در نخستین روز از سال ۱۴۰۴ شمسی پیرامون آثار ماه مبارک رمضان و وظایف اهل علم در حفظ برکات این ماه سخنانی ایراد کرد.
وی با بیان اینکه بهرهمندی از ماه رمضان باید زمینهساز توفیق در مسیر کسب علم و معارف الهی شود، گفت: ان شاء الله به برکت این ماه مبارک رمضان و اعمال و دعاهایی که در آن موفق به انجامشان شدیم، خدای تبارک و تعالی عنایت ویژهای بر دین، مسلمانان، شیعیان، نظام مقدس جمهوری اسلامی و حوزههای علمیه داشته باشد.
استاد حوزه علمیه قم در ادامه، نشاط علمی را نعمتی بزرگ برشمرد و تأکید کرد که یکی از مهمترین دعاهای ما باید استمرار و شکوفایی حوزههای علمیه باشد؛ چرا که کسالت و سستی، مانعی برای توفیق در عبادت و تحصیل علم است.
وی با آرزوی حفظ این نشاط در طول سال ۱۴۰۴ شمسی و تا پایان عمر، اظهار داشت: در زیر این آسمان، نعمتی بالاتر از شوق به کسب حقایق و معارف نیست. این فقط ادعا نیست، بلکه آیات و روایات به وضوح بر آن دلالت دارند.
آیتالله فاضل لنکرانی، با اشاره به اینکه پذیرایی خداوند از بندگانش در ماه رمضان همواره با بهره و حظّی همراه است، اظهار داشت: امکان ندارد کسی میهمان خدا باشد و از خوان احسان او دست خالی بازگردد. باید دید در این ماه چه خواسته بلندی در دل انسان افتاده و آیا موفق به طلبی معنوی جدید شده است یا نه.
وی با اشاره به دعای شب عید فطر که در مفاتیحالجنان از مرحوم محدث قمی نقل شده، گفت: در این دعا انسان در سجده خدا را با اسماء مخزون و مکنون قسم میدهد و از جمله مهمترین خواستهها، طلب ثبت در زمره حجاج بیتالله و نیز درخواستِ استخراج کنوز الهی است. این جمله آخر، دنیایی از معنا در خود دارد.
رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) با اشاره به اینکه گنجینههای خداوندی قابل شمارش نیستند و انسانها از آنها بیخبرند، اظهار داشت: نتیجه ماه رمضان باید این باشد که انسان توفیق یابد از این کنوز بهرهمند شود. این گنجها در مرتبه اسماء و صفات الهی و حقایق ملکوتی نهفته است، و همانطور که قرآن درباره حضرت ابراهیم میفرماید «و کَذلِکَ نُرِی إِبْراهِیمَ مَلَکُوتَ السَّماوات»، انسانهایی که با اخلاص، عبادت و بریدن از حب دنیا، خود را مهیا کنند، میتوانند به این مراتب برسند.
وی با تأکید بر اینکه عمر انسان کفاف درک تمامیت عالم مُلک را نمیدهد چه رسد به ملکوت، افزود: آنچه در ملکوت الهی نهفته است کنوز حقیقی است. باید از خداوند بخواهیم که باب این کنوز را بر ما باز کند. درس و بحثهای علمی مقدمهای برای دستیابی به این گنجینههاست.
آیتالله فاضل لنکرانی سپس به یکی از مصادیق این کنوز اشاره کرد و گفت: یکی از گنجینههای الهی، معرفت به احکام شریعت است. متأسفانه برخی به بهانه روشنفکری، احکام مسلم دین همچون وجوب حجاب یا قوانین مربوط به طلاق را انکار میکنند و این نشانه محرومیت از کنوز الهی است.
وی در ادامه با استناد به آیات قرآن، انکار احکام الهی را ظلم دانست و افزود: خدای متعال میفرماید «تِلْكَ حُدُودُ اللَّهِ فَلَا تَعْتَدُوهَا وَمَنْ يَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّهِ فَأُولَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ». کسی که با قلبی پاک وارد میدان علم نشود، نخستین نتیجهاش انکار همین گنجینهها و ارائه سخنان بیپایه است.
استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ادامه سخنان خود تأکید کرد که مقصود از درک کنوز الهی، دیدن باطنی افراد و وقوف به اسرار آنها نیست، چرا که خداوند ستارالعیوب است و این مسیر انسان را دچار رنج خواهد کرد.
وی اظهار داشت: کنوز واقعی همان معارف، اسماء و صفات الهی و حقایق توحیدی هستند. دعای سحر ماه رمضان، از ابتدا تا انتها پر از طلب این مفاهیم بلند است، بدون آنکه خواستهای دنیوی در آن وجود داشته باشد. ما باید تلاش کنیم که در مسیر توحید، نور، جمال، جلال و رحمت خداوند گام برداریم. اینها کنوز الهیاند.
آیتالله فاضل لنکرانی در پایان ابراز امیدواری کرد که آثار و برکات این ماه شریف تا رمضان آینده در دل و جان مؤمنان باقی بماند و دعا کرد که خداوند توفیق بهرهمندی از کنوزش را به همه بندگانش عطا فرماید.
- نویسنده :
- منبع :
https://19dey.com/news/86475