«سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران که با «اختیارات کامل» در چارچوب دستورالعمل ابلاغی به مسقط رفته و «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور غرب آسیا سرپرستی هیاتهای ایرانی و آمریکایی حاضر در این رایزنیها را بر عهده خواهند داشت.
طبق گزارش رویترز، ایران در حالی محتاطانه به این مذاکرات نزدیک میشود که تردیدهایی درباره توافق با کشوری وجود دارد که پیشتر در سال ۲۰۱۸ بهرغم اجرای تعهدات خود، بهطور یکجانبه از توافق هستهای ۲۰۱۵ خارج شد؛ توافقی که پس از بیش از ۲ سال مذاکرات مستمر میان ایران و قدرتهای جهانی حاصل شد و به تصویب شورای امنیت سازمان ملل نیز رسید.
در حالیکه هر یک از طرفین در مورد شانس پیشرفت صحبت کردهاند اما در مورد اختلافی که بیش از دو دهه است، ادامه دارد.
خبرگزاری رویترز افزود: نشانههای پیشرفت، میتواند به کاهش تنشها در منطقهای کمک کند که بهویژه از سال ۲۰۲۳ با جنگهای غزه و لبنان، درگیریها در دریای سرخ، سقوط دولت در سوریه و افزایش سطح درگیری میان ایران و اسرائیل متشنج بوده است.
یک مقام ایرانی در گفتوگو با رویترز درباره مذاکرات امروز در عمان خاطرنشان کرد: مدت مذاکرات که فقط در مورد موضوع هستهای خواهد بود، به جدیت و حسن نیت طرف آمریکایی بستگی دارد.
جمهوری اسلامی ایران مذاکره درباره قابلیتهای دفاعی خود، مانند برنامه موشکی را رد کرده است.
۲ کشور در حالی قرار است در مسقط درباره برنامه هستهای ایران به گفتوگو بپردازند که این برنامه در سالهای اخیر گسترش قابل توجهی داشته است.
مقامات ایران بارها هر گونه اتهام علیه ماهیت برنامه هستهای این کشور را رد کرده و تاکید میکنند که فعالیتهای هستهای ایران صرفا صلحآمیز است و تهران هرگز به دنبال دستیابی به ظرفیت تولید سلاح هستهای نیست.
همچنین منبعی آگاه از مذاکرات ایران و آمریکا که قرار است امروز (شنبه) در عمان برگزار شود، به آکسیوس گفت که گفتوگوها قرار است بهصورت غیرمستقیم آغاز شود. در حالی که عمان امروز میانجی رایزنیهای غیرمستقیم ایران و آمریکاست، رسانه آمریکایی گزارش داد که مقامهای آمریکایی و ایرانی از زبانی مشابه برای توصیف هدف اصلی خود از مذاکرات حساس هستهای روز شنبه استفاده میکنند؛ «اینکه مشخص کنند طرف مقابل جدی است یا تنها در حال وقتکشی است.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا با زبان ارعاب و تهدید بیان کرده که ایران باید سریعاً توافق کند، وگرنه با حملات نظامی احتمالی مواجه خواهد شد. اما تهران به ترامپ اعتماد ندارد، کسی که قبلاً از توافق هستهای سال ۲۰۱۵ خارج شد. ایران همچنین تاکید دارد که با زبان زور و ارعاب ترامپ کاری پیش نمیرود. در همین حال دو مقام آمریکایی به آکسیوس گفتهاند که هنوز مطمئن نیستند باید چه انتظاری از طرف ایرانی داشته باشند.
یکی از مقامات آمریکایی گفت: «سؤال اصلی ما از ایرانیها این است که آیا اراده سیاسی برای گفتوگوی جدی دارند یا نه، تا مجبور نشویم به گزینه دیگر متوسل شویم.»
این مقام مدعی شد که ترامپ برای رسیدن به توافق، آمادگی دارد برخی مصالحهها را انجام دهد.
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه ایران هم در سخنانی گفت: «ما پیشداوری نمیکنیم، پیشبینی نمیکنیم. قصد داریم روز شنبه نیت و اراده طرف مقابل را ارزیابی کنیم. سپس واکنش مناسب نشان خواهیم داد.»
او افزود که آمریکا باید ارزش قائل شود برای این واقعیت که ایران با وجود «هیاهوی تقابلی» ترامپ، «فرصتی واقعی به دیپلماسی داده است.»
استیو ویتکاف، نماینده ترامپ رهبری هیات آمریکایی را بر عهده خواهد داشت و برای مذاکرات از روسیه، جایی که با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه دیدار کرده، به عمان سفر کرده است. مذاکرات با ایران یکی از موضوعات مطرحشده در آن دیدار بوده است.
کارشناسان هستهای وزارت خارجه آمریکا هم ویتکاف را همراهی خواهند کرد.
تیم مذاکرهکننده ایران به رهبری سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران که تجربه زیادی در مذاکرات هستهای دارد و عضو ارشد تیم مذاکرهکننده توافق هستهای ۲۰۱۵ بوده، وارد میشود. او با دو معاون ارشد خود که پیشتر نیز در مذاکرات حضور داشتهاند، به عمان سفر کرده است.
کاخ سفید اصرار دارد که مذاکرات با ایران «مستقیم» خواهد بود، در حالی که مقامهای ایرانی تاکید کردهاند مذاکرات «غیرمستقیم» است، آن هم با حضور دو طرف در اتاقهای جداگانه و تبادل پیام از طریق واسطهها. ایران تاکید دارد که هیچ نوع ترتیب دیگری را برای گفتوگوها نمیپذیرد.
در همین حال منبعی آگاه به آکسیوس گفت که مذاکرات شنبه قرار است با قالبی غیرمستقیم آغاز شود و در ادامه ادعا کرد که «اگر جلسه ابتدایی مثبت باشد، در ادامه به گفتوگوی مستقیم منتهی خواهد شد.»
یک مقام آمریکایی گفت ویتکاف قصد دارد پیامهای نامه ترامپ به رهبر انقلاب اسلامی را به ایرانیها یادآوری کند؛ این ادعا که ترامپ به «صلح» باور دارد و ترجیح میدهد به توافق دیپلماتیک برسد، اما اطمینان خواهد داد که ایران به سلاح هستهای دست نیابد و با نیروهایی که به ظن آنها نیابتی خوانده میشوند، باعث «بیثباتی» منطقه نشود.
- نویسنده :
- منبع :