19 دی آنلاین: سرپرست دفتر نظارت و پایش مصرف محصولات سلامت‌محور سازمان غذا و دارو با تأکید بر ضرورت مشورت با داروساز هنگام تهیه داروهای بدون نسخه، گفت: مصرف خودسرانه دارو حتی در مورد داروهای رایج، می‌تواند عوارض کوتاه‌مدت و بلندمدت به‌همراه داشته باشد.
نازیلا یوسفی اظهار کرد: داروهای بدون نسخه یا اصطلاحاً OTC، داروهایی هستند که در برخی کشورها بدون نیاز به نسخه پزشک در دسترس هستند، اما در ایران با وجود استفاده از این اصطلاح، عرضه تمامی داروها تنها با مشورت داروساز انجام می‌شود.
وی با اشاره به اینکه مصرف خودسرانه دارو به‌ویژه در شرایطی که اطلاعات علمی کافی در دست نیست، می‌تواند خطرساز باشد، گفت: در داروسازی اصطلاحی وجود دارد که می‌گوید "هر دارویی سم است و هر سمی دارو نیست" بنابراین داروساز باید تشخیص دهد که منافع مصرف دارو از عوارض احتمالی آن بیشتر است یا خیر.
یوسفی ادامه داد: در موارد کسالت‌های معمول مانند سردرد یا سرماخوردگی، افراد می‌توانند به داروساز مراجعه کرده و از راهنمایی‌های تخصصی بهره‌مند شوند. با این حال، حتی در مورد داروهای OTC نیز باید احتمال بروز تداخل با سایر داروهای مصرفی بیمار در نظر گرفته شود.
وی تأکید کرد: برخی داروهای بدون نسخه مانند دوز پایین بروفن (200 میلی‌گرم) تنها زمانی بی‌خطر هستند که با تشخیص داروساز استفاده شوند، در حالی که دوزهای بالاتر آن نیاز به نسخه پزشک دارند. همچنین مصرف طولانی‌مدت داروهای OTC توصیه نمی‌شود و در صورت تداوم علائم، لازم است بیمار به پزشک مراجعه کند.
سرپرست دفتر نظارت و پایش مصرف محصولات سلامت‌محور سازمان غذا و دارو با تأکید بر ضرورت مشورت با داروساز هنگام تهیه داروهای بدون نسخه، تصریح کرد: مصرف خودسرانه دارو حتی در مورد داروهای رایج، می‌تواند عوارض کوتاه‌مدت و بلندمدت به‌همراه داشته باشد.
  • نویسنده :
  • منبع :