19 دی آنلاین: مدیرعامل سازمان بیمه سلامت گفت:­­ برای دسترسی به خدمات حوزه بیمه سلامت، «سامانه اشارک» امروز رونمایی می‌شود تا کم شنوایان ­بتوانند غیر حضوری خدمت بگیرند.
ناصحی در همایش ملی دستاورد‌های سلامت در حوزه مراقبت گوش و شنوایی افزود: ١٣٠ بیماری تحت پوشش­ صندوق صعب العلاج هستند و کاشت حلزون و پروتز شنیداری و سمعک کودکان را تحت پوشش قرار داده‌ایم و بسته خدمتی کاشت حلزون انجام شده است.
وی اظهار کرد: از سال ١۴٠٢ خدمات بسته کاشت حلزون در مراکز دولتی­ و دوره بستری در مراکز دولتی رایگان است و تعهدات صندوق از یک به سه سال افزایش پیدا کرد و ١۶ مرکز کاشت حلزون در ١٢ استان خدمات را ارائه می‌دهند.
در ادامه مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی­ گفت: حدود ۹۷ درصد برنامه غربالگری شنوایی در ایران موفق بوده است و تمام ارکان نظام سلامت از جمله بهورزان و پزشکان در این زمینه فعالیت دارند و کاشت حلزون در بالاترین استاندارد‌ها در کشور انجام می‌شود.
جعفر جندقی گفت:­ با روش‌های علمی در دوره نوزادی می‌توان اختلال کم شنوایی و ناشنوایی را شناسایی و با کمک سمعک و کاشت حلزون این عارضه را درمان کرد. حلزون شنوایی بصورت رایگان در اختیار کودکان قرار می‌گیرد، البته هزینه آزمایش‌های غربالگری شنوایی را مردم تقبل می‌کنند که امیدواریم این هزینه‌ها رایگان شود.
جندقی گفت: بیش از ۵۰ درصد از اختلالات کم شنوایی و ناشنوایی در بزرگسالان و ۶۰ درصد از انواع کم شنوایی و ناشنوایی در کودکان با اجرای برنامه‌های مراقبتی قابل پیشگیری هستند. شیوع کم شنوایی در کودکان سن مدرسه در کشور تقریبا ۲ درصد گزارش شده، حدود سه تا پنج نوزاد در هر هزار تولد زنده کم شنوا هستند و ۱۲،۵ در هزار نوجوان نیز این اختلال شایع است. ۲۵ در هزار کودک پیش دبستانی در کشور نیز کم شنوایی شایع بوده که ضروریست برنامه‌های غربالگری را گسترش دهیم.
وی با بیان اینکه کارگران نیز در صنعت با اختلالات شنوایی درگیر هستند، گفت: افزایش هزینه‌های سیستم سلامت، از دست دادن نیروی کار و افزایش نیاز به خدمات و منابع مراقبت از گوش و شنوایی در صورت عدم توجه و درمان اختلالات شنوایی بوجود می‌آید.
وی با بیان اینکه باید سالانه ۲ میلیون کارگر از لحاظ اختلالات شنوایی غربالگری شوند، گفت: غربالگری گروپ‌های هدف از جمله نوزادان و کودکان از لحاظ اختلالات شنوایی از اهداف اصلی وزارت بهداشت است.
وی بیان کرد: به دنبال افزایش نسبی ۲۰ درصدی استفاده از سمعک برای گروه‌های هدف، هستیم و تاکنون پوشش موثر خدمات موثر سمعک به میزان پنج درصد در میان گروه‌های هدف کم شنوا که رقمی معادل حدود ۵۵۰ هزار سمعک را شامل می‌شود، محقق شده است.
کاشت بیش از ٢٠ هزار حلزون شنوایی در کشور
رئیس هئیت امنای صرفه جویی ارزی در همایش ملی دستاورد‌های سلامت در حوزه مراقبت گوش و شنوایی گفت: در ایرن سالانه یک در هزار موالید زنده با ناشنوایی عمیق و شدید متولد می‌شوند که از این میزان نزدیک به دوهزار بیمار با انجام عمل کاشت حلزون از نعمت شنوایی برخوردار می‌شوند.
مهندس صفوی ادامه داد: باتوجه به محدودیت سنی انجام عمل کاشت حلزون شنوایی در بیماران ناشنوا، عدم تامین به موقع پروتز‌های حلزون و انجام نشدن به هنگام این اعمال، علاوه بر محرومیت بیمار از نعمت شنوایی، هزینه‌های گزافی به میزان تقریبی یک میلیارد تومان را بابت نگهداری از یک فرد ناشنوا تا پایان عمر، متوجه خانواده بیمار و بودجه عمومی کشور خواهد ساخت.
وی افزود: با انجام عمل کاشت حلزون، نه تنها در هزینه‌های بودجه عمومی کشور، صرفه جویی به عمل خواهد آمد، بلکه با انجام این عمل کودک ناشنوا به صورت کامل رفع معلولیت می‌شوند و امکان بهره مندی از یک زندگی کاملا عادی نظیر سایر همسالان خود را خواهد داشت، هیات امنای صرفه جویی ارزی با نیت خیر و تلاش‌های زنده یاد دکتر عباس شیبانی و بر اساس قانون مصوب سال ۱۳۷۸ مجلس شورای اسلامی، با هدف فراهم سازی زمینه معالجه همه بیماران در داخل کشور، بی نیاز نمودن کشور از اعزام بیمار به کشور‌های خارجی و صرفه جویی ارزی در هزینه‌های درمانی بیماران ایجاد شد و یکی از برنامه‌های عملیاتی این نهاد، حمایت از بیماران ناشنوای کاندید عمل کاشت حلزون در کشور بوده است.
صفوی گفت: طی سه دهه گذشته، هیات امنای صرفه جویی ارزی به عنوان بزرگترین حامی اعمال کاشت حلزون شنوایی در کشور با تامین رایگان پروتز حلزون شنوایی از نزدیک به ۲۰ هزار بیمار ناشنوای کاندید عمل کاشت حلزون حمایت به عمل آورده و این حمایت‌ها موجب شده که تعداد اعمال کاشت حلزون شنوایی از ۱۷۴ عمل در سال ۱۳۸۴ به ۱۸۸۵ عمل در سال ۱۴۰۲ و تعداد مراکز کاشت حلزون از ۵ مرکز در سال ۱۳۸۵ به ۱۶ مرکز در پایان سال ۱۴۰۳ رسیده است.
وی افزود: پروتز حلزون شنوایی دارای دوجزء بخش کاشتنی داخل گوش و پردازشگر شنوایی خارجی است که نیمه عمر پردازشگر ۱۰ سال بوده و بعد از این مدت نیاز به تعویض دارد و بعد از سپری شدن زمان یادشده در صورت عدم تعویض، احتمال از کار افتادن پردازشگر و قطع ارتباط بیمار با جهان خارج به میزان قابل توجهی افزایش می‌یابد.
صفوی بیان کرد: با بررسی به عمل آمده توسط هیات امنای صرفه جویی ارزی یکی از موارد نارضایتی خانواده‌های بیماران از روند انجام عمل کاشت حلزون در کشور، فراهم نشدن امکان جایگزینی پردازشگر‌های قدیمی با نیمه عمر با بیش از ۱۰ تا ۱۵ سال و مشکلات و مسائل ناشی از اختلال یا توقف عملکرد این پردازشگر‌ها بوده است که با تامین تعداد کافی پردازشگر شنوایی توسط هیات امنای صرفه جویی ارزی طرح تعویض پردازشگر قدیمی از اواسط سال ۱۴۰۲ آغاز شده است.
وی اظهار کرد: حمایت هیات امنای صرفه جویی ارزی از اعمال کاشت حلزون شنوایی با دشواری‌ها و ناملایمات بسیاری همراه بوده است که از عمده‌ترین آن‌ها می‌توان به عدم تخصیص یا تخصیص ناقص اعتبارات پیش بینی شده در قانون بودجه سنواتی کشور برای حمایت از اعمال کاشت حلزون به هیات امنای صرفه جویی ارزی اشاره کرد که این موضوع برای سالیان متمادی هیات امنای صرفه جویی ارزی را برای تامین پروتز حلزون شنوایی با چالش‌های جدی مواجه ساخت، اما مشاهده کودکان ناشنوایی که با حمایت‌های هیات امنای صرفه جویی ارزی و تامین رایگان پروتز حلزون، از نعمت شنوایی برخوردارشده و به زندگی عادی برگشته و در بسیاری از موارد مدارج عالی ترقی را در رشته‌هایی نظیر پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، خلبانی و مهندسی طی کرده‌اند، هم چنان هیات امنای صرفه جویی ارزی را در مسیر حمایت از این بیماران ثابت قدم نگاه داشته است.
  • نویسنده :
  • منبع :