19 دی آنلاین: روسیه در اقدامی بی‌سابقه به طو رسمی حکومت طالبان در افغانستان را به رسمیت شناخت و استوارنامه سفیر جدید طالبان را پذیرفت. این تصمیم مسکو، نقطه‌ عطفی در روابط بین‌المللی با طالبان پس از بازگشت آن‌ها به قدرت در سال ۲۰۲۱ محسوب می‌شود.
روسیه اعلام کرد که استوارنامهٔ سفیر جدید افغانستان را پذیرفته است و به این ترتیب، روسیه به‌عنوان نخستین کشور جهان، حکومت طالبان در افغانستان را رسماً به رسمیت شناخت. این اقدام در حالی صورت می‌گیرد که جامعه جهانی هنوز در برابر مشروعیت سیاسی طالبان موضع محتاطانه و انتقادی دارد.
در بیانیه وزارت خارجه روسیه آمده است: «ما معتقدیم که اقدام به رسمیت شناختن رسمی دولت امارت اسلامی افغانستان، به توسعه همکاری‌های سازنده دوجانبه در حوزه‌های مختلف شتاب خواهد بخشید.»
در همین ارتباط، «ضمیر کابلوف» فرستاده ویژه روسیه در امور افغانستان شامگاه پنجشنبه در گفتگو با خبرگزاری «ریانووستی» این تصمیم را تأیید کرد و گفت: «وزارت خارجه روسیه تأیید می‌کند که مسکو رسماً امارت اسلامی افغانستان را به رسمیت شناخته است.»
در حالی که برخی کشورها اجازه فعالیت محدود نمایندگان طالبان در سفارت‌خانه‌های افغانستان را داده‌اند، هیچ کشوری تا پیش از این، گام رسمی برای به رسمیت شناختن کامل این حکومت برنداشته بود.
پارلمان روسیه نیز در اواخر سال 2024 با تصویب قانونی، زمینه حذف طالبان از فهرست سازمان‌های ممنوعه را فراهم کرد.
کارشناسان معتقدند که این تصمیم می‌تواند موازنه جدیدی در دیپلماسی منطقه‌ای ایجاد کند و در عین حال پیام روشنی به قدرت‌های غربی درباره تغییر معادلات قدرت در افغانستان باشد.

در همین رابطه، مشاور وزیر خارحه حکومت طالبان در پی تصمیم رسمی روسیه برای به‌رسمیت‌شناختن هیئت حاکمه افغانستان اظهار داشت که دیپلماسی ما وارد مرحله تازه‌ای شده است و تعاملات دوجانبه راه‌گشای مشروعیت بین‌المللی آن‌ها شده است.

 «ذاکر جلالی» مشاور وزیر خارجه حکومت طالبان در واکنش به تصمیم رسمی روسیه برای به‌رسمیت‌شناختن «امارت اسلامی افغانستان»، این تحول را آغازی برای مرحله‌ای تازه در سیاست خارجی افغانستان توصیف کرد.

وی اظهار داشت: «با به‌ رسمیت‌شناختن امارت اسلامی افغانستان از سوی فدراسیون روسیه، دیپلماسی ما عملاً وارد مرحله‌ ی تازه‌ ای می‌ شود

جلالی با اشاره به تلاش‌های دیپلماتیک طالبان پس از بازگشت به قدرت در سال 2021 افزود که دستگاه سیاست خارجی حکومت کنونی از زمان «فتح کابل»، برای اعتمادسازی با کشورهای مختلف تلاش کرده و اعزام دیپلمات‌ها به پایتخت‌های منطقه را در دستور کار قرار داده است.

به‌گفته این دیپلمات حکومت طالبان، سطح روابط با برخی کشورهای منطقه به حدی ارتقا یافته که امکان اعزام سفرا فراهم شده است.

مشاور وزیر خارجه حکومت طالبان همچنین تأکید کرد که همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد، روند به‌رسمیت‌شناسی بیشتر از مسیر روابط دوجانبه پیش می‌رود تا از طریق نهادهای چندجانبه.

جلالی همچنین با اشاره به جایگاه جهانی روسیه اظهار داشت: روسیه در کنار آن‌که یکی از کشورهای مهم منطقه‌ای ماست، عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و بازیگری فعال در دیپلماسی چندجانبه در سطح جهانی نیز به‌شمار می‌رود.

وی در پایان تاکید کرد که درهای تعامل با کشورهای غربی نیز همچنان باز است، به شرطی که این تعامل بدون مداخله در امور داخلی و بدون قضاوت جانبدارانه باشد.

  • نویسنده :
  • منبع :