19 دی: مدیر جامعه الزهرا(س) با بیان اینکه پژوهش باید جایگاه سازمانی خود را پیدا کند، گفت: جامعه الزهرا(س) باید حرف اول را در عرصه پژوهش بزند.

حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمود مدنی در آیین مجازی بزرگداشت هفته پژوهش که در سالن جلسات مدیریت جامعه الزهرا علیهاالسلام برگزار شد، ضمن تبریک به مناسبت هفته پژوهش و با بیان اینکه همه کسانی که در ارتباط با پژوهش هستند، در اجر فراوان پژوهش بهره می‌برند، عنوان کرد: بشر در تمامی ابعاد زندگی خود با رشد و گسترش روبرو است و نه تنها در ابعاد جغرافیایی و فیزیکی همچون اعماق دریاها و اوج آسمان‌ها و دسترسی به کرات، بلکه زندگی بشر در تمامی ابعاد دچار تحول روز به روز است.

مبلغان و محققان دینی باید بر نقاط تاریک زندگی بشر نورافکنی و پرتوافشانی کنند

عضو شورای سیاستگذاری حوزه های علمیه خواهران اظهار داشت: مسائل مستحدثه فقط در عرصه برخی ابزارها و ماشین‌ها نیست، بلکه در تمامی عرصه‌های ارتباطات و عرصه‌های مختلف زندگی دچار تحول و مسائل مستحدثه هستیم.

حجت‌الاسلام مدنی با بیان اینکه دین به عنوان چراغ زندگی، همه فضاهای تاریک زندگی را روشن می‌کند، تصریح کرد: شما به عنوان عالمان، مبلغان و محققان دینی باید بر نقاط تاریک زندگی بشر نورافکنی و پرتوافشانی کنید.

وی تأکید کرد: مسیرهایی که بشر امروز با ابزار دانش و تکنولوژی طی کرده است، اما در ارتباط انسان با کیفیت آنها و ارتباط با خالق جهان هستی دچار تردید است و دین باید پرتوافشانی کند و مسیر و راه درست را به بشر نشان دهد.

ما در تمامی جوانب مسائل دینی به پژوهش و به تعبیر حوزوی «استنباط» نیاز داریم

مدیر جامعه الزهرا علیهاالسلام یادآور شد: در گذشته، دو راه وجود داشت، یک راه مراجعه مستقیم به امام معصوم بود که هر وقت مشکلی پیش می‌آمد نزد امام معصوم علیه‌السلام می‌رفت؛ اما امروز در عصر غیبت به سرمی بریم و تنها یک راه باقی مانده و آن پژوهش و به تعبیر حوزوی «استنباط» است.

حجت‌الاسلام مدنی با بیان اینکه در تمامی جوانب مسائل دینی به پژوهش نیاز داریم، بیان داشت: بشر افق‌های جدید را کشف می‌کند و مجهولات و مسائل نوپیدایی دارد که دین وظیفه راهبری و پرتوافشانی بر این مسائل را دارد؛ راه پاسخگویی قبلا از طریق وحی مستقیم و استنباط بود که امروز دسترسی مستقیم به امام معصوم علیه‌السلام مسدود شده و تنها یک راه داریم و آن، پژوهش است.

وی به حدیثی از پیامبر گرامی اسلام صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم اشاره کرد که می‌فرمایند: «الْعِلْمُ خَزَائِنُ وَ مِفْتَاحُها السُّؤَالُ؛ علم، در خزينه‌ای قرار داردكه كليد درِ آن پرسش است» و در ادامه ابراز کرد: این حدیث نشان می‌دهد که دانش به صورت معدن روباز و یا به صورت سفره گسترده در اختیار شما نیست، بلکه خداوند متعال مقدر کرده که دانش، خزینه و در یک مجموعه دربسته باشد و برای گشودن در آن، نیاز به پژوهش باشد.

توانمندی طلاب در عرصه پژوهش؛ در دستور کار جامعه الزهرا علیهاالسلام

عضو شورای سیاستگذاری حوزه های علمیه خواهران تأکید کرد: ما به عنوان حوزه علمیه و کسانی که دغدغه دین داریم، باید خود را آماده کنیم که در همه ساحت‌های مورد سؤال بشر جدید و انسان معاصر، پاسخ متناسب، به روز و قابل فهم به زبان روز تهیه کنیم.

حجت‌الاسلام مدنی با بیان اینکه در جامعه الزهرا علیهاالسلام قدم‌های مناسبی برداشته شده است، عنوان کرد: یکی از برنامه‌ها در عرصه توانمندسازی است که طلاب، شیوه‌های پژوهشی را به درستی دریافت می‌کنند.

وی افزود: دوره‌های تربیت محقق، برگزاری کارگاه‌ها و نشست‌های متعدد بخشی از توانمندسازی است و گام‌هایی است که در این مسیر برداشته شده است.

انتشار 16 نشریه داخلی در جامعه الزهرا(س)

مدیر جامعه الزهرا علیهاالسلام با اشاره به اینکه بخش دوم فعالیت‌های جامعه الزهرا علیهاالسلام در عرصه پژوهش، عرضه مناسب داخلی است، گفت: بانوان طلبه در عرصه جامعه الزهرا علیهاالسلام می‌توانند آثار و مقالات خود را در نشریات داخلی منتشر کنند.

حجت‌الاسلام مدنی یادآور شد: هم اکنون 16 نشریه داخلی در جامعه الزهرا علیهاالسلام منتشر می‌شود که به عنوان تریبون داخلی طلاب است و بانوان طلبه می‌توانند یافته‌ها و توانمندی‌های خود را در آنجا عرضه کنند و طلاب می‌توانند از این فرصت بهره ببرند.

جامعه الزهرا علیهاالسلام باید حرف اول را در عرصه پژوهش بزند

وی، حضور در همایش‌ها و جشنواره‌های ملی و بین المللی را تریبون بیرون جامعه الزهرا علیهاالسلام عنوان کرد و اظهار داشت: یکی از قله‌های این فعالیت، همایش کتاب سال بانوان است.

مدیر جامعه الزهرا علیهاالسلام تصریح کرد: ضمن این که از پژوهشگران حوزه و دانشگاه درخواست می‌کنم که به این پدیده عطف توجه کنند، همه طلاب و اساتید جامعه الزهرا علیهاالسلام را نیز به حضور فعال در همایش کتاب سال بانوان دعوت می‌کنم.

حجت‌الاسلام مدنی تأکید کرد: سهم ما در هر همایش و جشنواره علمی و نمایشگاه علمی که مربوط به حوزه زن و خانواده باشد، اگر رتبه اول نباشد، ما خسارت کردیم؛ زیرا جامعه الزهرا علیهاالسلام با توجه به جایگاه و سابقه ای که دارد و با دست مبارکی که تأسیس شده، باید حرف اول را در عرصه پژوهش و به ویژه همایش کتاب سال بانوان بزند و گذشته را جبران کند.

راه اندازی پژوهشگاه مطالعات اسلامی با فعالیت سه پژوهشکده

وی با بیان اینکه پژوهش باید جایگاه سازمانی خود را پیدا کند، یادآور شد: این موضوع در جامعه الزهرا علیهاالسلام در سال‌های اخیر گسترش پیدا کرده و پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا علیهاالسلام با سه پژوهشکده راه اندازی شده است که امید است از ظرفیت معاونت پژوهش و گروه‌های علمی آموزشی و انجمن‌های علمی پژوهشی استفاده کند.

مدیر جامعه الزهرا علیهاالسلام با تصریح بر اینکه ما با جایگاه مطلوب فاصله زیادی داریم، عنوان کرد: هر وقت تحول ما در عرصه آثار دینی قابل رقابت با تحول در عرصه ابزار ارتباطی باشد، می‌توانیم بگوییم همپای قافله دانش بشری هستیم.

حجت‌الاسلام والمسلمین مدنی اظهار داشت: ما باید در عرصه‌های دینی به ویژه عرصه زن و خانواده، تحول آثار مثبتی داشته باشیم، اما باید سوگمندانه عرض کنم که ما در مسائل بسیار اساسی زن و خانواده سند تنظیم شده مورد پذیرش نداریم و باید این کارها انجام شود.

جامعه الزهرا علیهاالسلام آماده همکاری با نهادها و سازمان‌های مختلف است

وی در ادامه از همه مراکز علمی، آموزشی و پژوهشی درخواست کرد که جامعه الزهرا علیهاالسلام را به عنوان همکار خود ببینند و ابراز داشت: ما آماده ایم تا آنچه داریم در خدمت نظام مقدس اسلامی، کشور اسلامی و در خدمت این مکتب عرضه کنیم و در این راه، آماده همکاری با همه مراکز هستیم.

مدیر جامعه الزهرا علیهاالسلام یادآور شد: جامعه الزهرا علیهاالسلام برای همکاری با نهادها و سازمان‌های مختلف از جمله شورای عالی انقلاب فرهنگی، مجمع تشخیص مصلحت نظام، مجلس شورای اسلامی و برخی نهادهایی گام‌هایی برداشته و فعالیت‌هایی در جریان است.

حجت‌الاسلام والمسلمین مدنی اضافه کرد: جامعه الزهرا علیهاالسلام با چندین دهه فعالیت، مجموعه امکانات خود را متعلق به نظام جمهوری اسلامی می‌داند و با همه دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها آماده همکاری است.

بانو مجتهده امین(ره)، الگویی برای بانوان پژوهشگر است

وی به طلاب و اساتید گرامی جامعه الزهرا علیهاالسلام توصیه کرد: هفته پژوهش فرصتی است تا شتاب خود را با شتاب عمومی دانش‌های بشری بسنجیم و بر اساس آن سنجش، افق‌های آینده را ترسیم و برای آن برنامه ریزی داشته باشیم.

مدیر جامعه الزهرا علیهاالسلام همچنین از بانو مجتهده امین(ره) به عنوان الگویی برای بانوان طلبه به ویژه طلاب پژوهشگر یاد کرد که در عصر و زمان خود، امکانات تحقیق برای یک خانم بسیار اندک بود، توانست با حضور پشت پرده در کلاس‌های آقایان به درجه اجتهاد و استنباط برسد و کتاب‌های ماندگاری از جمله تفسیر قرآن مبین به یادگار بگذارد.

حجت‌الاسلام مدنی در پایان اظهار امیدواری کرد: اساتید و طلاب با توجه به این الگو‌ها برنامه ریزی کنند و در هر حوزه زن و خانواده که قانونگذاری و فرهنگسازی می‌شود، با دیدگاه اسلامی در همه این عرصه‌ها حضور پررنگ داشته باشند و دیدگاه‌های مبتنی بر مبانی فقه و مبانی دینی و استنباطی را عرضه کنند.

 

رونمایی از تازه‌های نشر جامعه‌الزهرا(س)

هشت کتاب منتشر شده از سوی معاونت پژوهش جامعه الزهرا علیهاالسلام همزمان با هفته پژوهش رونمایی شدند.

در این مراسم هشت عنوان کتاب چاپ شده انتشارات جامعه الزهرا علیهاالسلام در سال ۹۹ رونمایی شدند.

کتاب «باور پایه در ترازوی اندیشۀ علامه طباطبائی(ره)» تألیف آیت‌الله جوادی، دکتر پلانتینجا و خانم توحیدی؛ کتاب «بررسی شرط فاسد و تأثیر آن بر عقد» به قلم خانم افتخار یوسفی، کتاب «چکیده آثار جشنواره پژوهشی بین‌المللی بانو امین»، کتاب «مجموعه مقالات بررسی تطبیقی سند 2030 با فقه امامیه»، کتاب «نمایۀ چکیده نشست‌های علمی _ پژوهشی جامعة الزهراء(س) (1394_ 1396)» از جمله کتب رونمای شده در این مراسم بود.

کتاب های «مجموعه مقالات پاسخ به شبهات کرونا»، «مجموعه مقالات کالای ایرانی» و «مجموعه مقالات بیانیه گام دوم» از دیگر کتاب های رونمایی شده در این مراسم بودند.

برگزیدگان هفتمین جشنواره بانو امین(ره) تجلیل شدند

 

در این جشنواره، 139 اثر به دبیرخانه هفتمین جشنواره بانو امین(ره) ارسال شد که در نهایت 6 اثر به عنوان برگزیده انتخاب شدند و صاحبان اثر مورد تجلیل قرار گرفتند.

در بخش پایان نامه‌ها، سرکار خانم فاطمه لطفی، دانش آموخته سطح سه فلسفه اسلامی با عنوان پایان نامه «تبیین مرگ و حیات از منظر ملاصدرا و علم پزشکی» و سرکار خانم شهین پولادی، دانش آموخته سطح سه تفسیر و علوم قرآن با عنوان پایان نامه «هدایت و تقویت اراده از منظر قرآن کریم و روانشناسی» مورد تجلیل قرار گرفتند.

سرکار خانم زهرا عزیزاللهی، دانش آموخته سطح چهار فقه و اصول نیز از دیگر پژوهشگران منتخب در بخش پایان نامه با موضوع «بازخوانی احکام مهریه با تکیه بر ماهیت آن» بود.

در بخش مقاله، سرکار خانم نفیسه طریقت، دانش آموخته سطح سه فقه و اصول با عنوان مقاله «نقد مبانی فقهی جناب صانعی در حوزه مسائل مرتبط با زنان» و سرکار خانم حمیده بهمنش، دانش آموخته سطح سه تفسیر و علوم قرآن با مقاله ای تحت عنوان «شیوه های نقد و تحلیل روایات تفسیری در تفسیر تسنیم» تجلیل شدند.

سرکار خانم معصومه زندی، دانش آموخته سطح سه مدرسی ادبیات عرب با ارائه مقاله «تأثیرپذیری دعبل از آیات قرآن در مدح اهل بیت علیهم‌السلام» به عنوان فعال برتر در این جشنواره معرفی شد.

  • نویسنده :
  • منبع :