دومینیک راب که روز سهشنبه در صحن علنی مجلس عوام سخن میگفت زمان باقیمانده تا انتخابات ریاست جمهوری سال آینده در ایران را فرصتی برای دولت بایدن دانست تا با برجام را احیا کند.
وی عنوان کرد که رئیس جمهوری منتخب آمریکا از پنجره فرصتی که برای تلاش جهت پیشرفت « قطعی و ملموس » در زمینه برجام وجود دارد، آگاه است.
این درحالی است که رئیس جمهوری منتخب آمریکا بازگشت به برجام را مشروط دانسته و بدون اشاره به اینکه کدام دولت در قبال برجام خلف وعده کرده و از آن خارج شده است، وعده داده درصورت بازگشت ایران به اجرای کامل برجام، واشنگتن نیز به این توافق بازخواهد گشت.
ایران ۲ سال پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام و تعلل طرفهای اروپایی در عمل به تعهداتشان در این توافق، گامهایی را تحت نظارت آژانس برای کاهش تعهداتش برداشت و همواره اعلام کرده است در صورت بازگشت آمریکا به برجام و اجرای تعهدات برجامی از سوی دیگر طرفهای این توافق بینالمللی، گامهای برداشته شده در مسیر کاهش تعهدات برجامی از سوی تهران به سرعت برگشت پذیر خواهد بود.
سه کشور اروپایی عضو برجام هم امیدوارند که انتقال قدرت در آمریکا بتواند دورنمای تازهای را برای حفظ برجام باز کند.
چندی پیش اعضای ارشد شورای روابط خارجی اروپایی با صدور بیانیه مشترکی از دولتهای اروپایی خواستند تا با همکاری یکدیگر زمینه بازگشت دولت جو بایدن به برجام را فراهم کنند.
آنها همچنین خواستار برگزاری نشست بین وزرای امور خارجه کشورهای عضو برجام شده تا از ایالات متحده بخواهند که به برجام باز گشته و از قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل متحد حمایت کند.
این نشست یکم دیماه گذشته برگزار شد و شرکت کنندگان با صدور بیانیهای « دورنمای بازگشت محتمل ایالات متحده به برجام را مورد توجه قرار داده و بر آمادگی خود برای پرداختن به این موضوع با نگاهی مثبت و در یک تلاش مشترک تاکید داشتند.
در این بیانیه تصریح شده است: وزرای امور خارجه خاطرنشان ساختند برجام که توسط قطعنامه ٢٢٣١ (٢٠١۵) شورای امنیت سازمان ملل متحد تأیید شده، همچنان به عنوان عنصری کلیدی در نظام عدم اشاعه هستهای جهانی و یک دستاورد مهم دیپلماسی چند جانبه است که در صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی نقش دارد.
این بیانیه میافزاید: وزرا بار دیگر بر تاسف عمیق خود از خروج ایالات متحده از توافق تاکید کردند. آنها تاکید کردند که قطعنامه ٢٢٣١ همچنان کاملا لازمالاجرا است.
تلاش مضاعف تروئیکای اروپا برای بازگشت آمریکا به توافق هستهای ایران بی ارتباط با مصوبه ۱۱ آذرماه مجلس شورای اسلامی در خصوص اقدام راهبردی برای لغو تحریمها نیست. یکی از بندهای نهگانه این مصوبه دولت جمهوری اسلامی را مکلف میکند برای لغو تحریمها «غنیسازی ۲۰ درصدی را عملیاتی کند و سازمان انرژی اتمی هم استفاده از سانتریفوژهای نسل ۶ و ۸ را در دستور کار قرار دهد».
جمهوری اسلامی ایران همواره اعلام کرده است در صورت بازگشت آمریکا به برجام و اجرای تعهدات برجامی از سوی دیگر طرفهای این توافق بینالمللی، گامهای برداشته شده در مسیر کاهش تعهدات برجامی از سوی تهران به سرعت برگشت پذیر خواهد بود.
وزیر امور خارجه انگلیس در بخش دیگری از اظهارات خود در مجلس به مساله حمله هواداران دونالد ترامپ به ساختمان کنگره هم پرداخت و تصریح کرد: یک اقلیت خشن نمیتوانند اراده دمکراتیک مردم آمریکا را به چالش بکشند. وی عنوان کرد که موضع دولت انگلیس در این رابطه روشن بود و این تحولات را «زشت» و «شرمآور» خواند. راب افزود که دولت انگلیس بی صبرانه منتظر آغاز همکاری با دولت جدید در کاخ سفید است.
- نویسنده :
- منبع : ایرنا