کلیات گزارش کمیسیون تلفیق در مورد لایحه بودجه ١۴٠٠ در دستور کار جلسه علنی صبح امروز (سهشنبه) مجلس شورای اسلامی قرار گرفت.
پس از ارائه گزارش سخنگوی کمیسیون تلفیق و اظهارات نمایندگان مخالف و موافق، کلیات لایحه بودجه به رای مجلس گذاشته شد که نهایت با ۹۹ رای موافق، ۱۴۸ رای مخالف و ۱۲ رای ممتنع از مجموع ٢۶١ نماینده حاضر به تصویب مجلس نرسید.
این در حالی است که معاون دفتر رئیس جمهوری در واکنش به این تصمیم و درباره عدم حضور روحانی در جلسه صبح سه شنبه مجلس شورای اسلامی که با دستور کار بررسی کلیات گزارش کمیسیون تلفیق در مورد لایحه بودجه ۱۴۰۰ برگزار شد، با تاکید بر اینکه حضور رییس جمهور برای دفاع از کلیات بودجه نه الزام آییننامهای دارد، گفت: دفاع از بودجهای که دیگر نشانی از «لایحه» دولت ندارد و بیشتر «طرحی» است از سوی کمیسیون تلفیق، وجهی برای حضور رییسجمهور باقی نگذاشته است.
در حالی که محمدباقر نوبخت به عنوان معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه وبودجه کشور مشغول دفاع از کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ بود؛ تریبون وی قطع شد.
رئیس مجلس به او گفت که فرصت ۲۰ دقیقهای شما تمام شد و قطع میکروفن دست ما نیست.
محمدباقر قالیباف حتی به او اجازه نداد که جملاتش را کامل کند.
این سومین باری است که دولت دوازدهم با رد کلیات لایحه بودجه مواجه می شود . پیش از این لوایح بودجه سال ۱۳۹۷ و ۱۳۹۹ از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی رد شد و حالا برای سومین بار رد این لایحه در کارنامه دولت دوزادهم به ثبت رسید .
امروز صف موافقان و مخالفان لایحه بودجه صفی بسیار طولانی بود . بسیاری معتقد بودند تغییراتی که از سوی کمیسیون تلفیق در لایحه صورت گرفته مشکلات را در سال آینده بیشتر می کند و برخی نیز بر این عقیده بودند که لایحه اصلاحی از سوی اعضای کمیسیون تلفیق میتواند ابرتورمی را در سال آینده به همراه بیاورد .
نکته مهم اما شکل موافقتها و مخالفتها بود . بسیاری از موافقان لایحه بودجه منتقدان جدی دولت بودند و انتقاد از دولت را دستمایه موافقت با لایحه بودجه میکردند.
موافقان چه گفتند؟
محمدحسن آصفری در موافقت با لایحه بودجه ۱۴۰۰ گفت: دغدغه همکاران در مخالفت با بودجه را درک می کنم و آنها را قابل قبول می دانم اما باید نگاهی به تلاش های شبانه روزی کمیسیون تلفیق بودجه داشته باشیم. کمیسیونی که شاید بهترین عملکرد را داشته و نتیجه ای بهتر از لایحه فعلی از هیچ جمعی بیرون نمی آمد. چرا که بودجه دولت یک بودجه سیاسی بود تا بودجهای اجرایی و عملیاتی.
وی تاکید کرد: شرایط کشور ما حساس است و ما باید تا جایی که می توانیم فشار را از روی مردم کم کنیم. بعضی از دوستان پیشنهاد بودجه سه دوازدهم می دهند اما باید بگویم که با این کار اختیار خودمان را با دست خودمان به سران قوا می دهیم. پس بهتر است خودمان ایرادات بودجه را رفع کنیم.
سید کاظم دلخوش نیز در موافقت با کلیات گزارش کمیسیون تلفیق درباره بودجه ۱۴۰۰ گفت: شما همکاران نماینده کلیات لایحه بودجه دولت را تایید کردید و حالا آن چه می خواهید بررسی کنید گزارش کمیسیون تلفیق است. آیا می خواهید بعد از این همه تلاش این گزارش را رد کنید؟ نتیجهاش این خواهد شد که لایحه بودجه به دولت برمی گردد و دولت نهایتا آن را بزک می کند و تحویل مجلس می دهد لذا نتیجه ای نمیگیرید. وی با بیان این که فرصت یک ماه کمیسیون تلفیق برای اصلاح ساختار بودجه فرصت کافی نیست گفت: نباید شعار دهیم و باید در عمل متوجه مشکلات جامعه باشیم.
محمد رشیدی نیز در موافقت با این لایحه گفت: بودجهای که دولت فرستاده بود شفاف نبود و نواقصی داشت که کمیسیون تلفیق اصلاحاتی در آن اعمال کرد از جمله آنکه پنج واحد درصد معافیت مالیاتی به واحدهای تولیدی داد معافیت اسناد تا ۱۰۰ میلیون تومان در سال معاف شد، تسهیلات ازدواج به ۱۰۰ میلیون تومان رسید و حقوق سربازان یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان مقرر شد. همچنین آب، برق و کاغذ برای کم مصرفها و کم درآمدها رایگان شد و یارانهها به نفع مردم تا چهار برابر افزایش یافت.
احمد امیرآبادی فراهانی نیز از در مخالفت درآمد اما در قامت موافق صحبت کرد و گفت: نمایندگان قطعا با لایحه دولت و کلیات آن مخالف هستیم و من هم در کمیسیون تلفیق به عنوان مخالف کلیات صحبت کردم اما آن چه الان مورد بحث است و نمایندگان پیشنهادات خود را درباره آن ارائه کردند گزارش کمیسیون تلفیق است که ۴۵ نفر از همکاران شما یک ماه شبانه روز و در سه شیفت روی آن کار کردند. کلیات لایحه دولت را بررسی کردند، وارد جزئیات شدند و بخش عمده ای از آن را تغییر دادند.
حجتالاسلام سید محمدرضا میرتاجالدینی نیز در موافقت با کلیات بودجه ۱۴۰۰ اظهار کرد: دولت بیش از ۶ ماه روی لایحه بودجه کار کرده و آن را به مجلس شورای اسلامی فرستاده و مجلس هم دوماه در کمیسیونهای تخصصی و کمیسیون تلفیق روی آن وقت گذاشته تا امروز که آن را به مجلس شورای اسلامی تحویل داده است.وی ادامه داد: بودجه سند مالی یکساله کشور است مگر میشود کشور را بدون بودجه اداره کرد. بودجه یک دوازدهم و سه دوازدهم هم برای شرایط بحرانی و زمانهایی است که فرصت بررسی و تصویب نداشته باشیم.نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه اضافه کرد: اگر ما کلیات بودجه را تصویب کنیم جامعه را به سمت بحران نبردهایم و دست خود را هم باز کردهایم. خیلی از موارد را میتوان در صحن اصلاح و حذف کرد.
همچنین احد آزادی خواه در موافقت با کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، گفت: اگر چه من و بسیاری از همکاران مخالف لایحه بودجه هستیم اما موافقت امروز ما در راستای موافقت با خروجی کمیسیون تلفیق بودجه است.
مخالفان چه میگویند؟
محسن زنگنه در مخالفت با کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰، گفت: برای بررسی بودجه باید با معیار صحبت شود نه اینکه صرفاً وارد بحثهای سیاسی شویم.وی افزود: دولت با صراحت اعلام کرده که مصوبات تلفیق را اجرا نمی کند و در این راستا عزمی هم ندارد. بدون شک نباید در مورد لایحه بودجه احساسی رفتار کنیم؛ البته کمیسیون تلفیق زحمت زیادی برای اصلاح لایحه پیشنهادی کشیده است اما بنیان بودجه ارائه شده مشکل دارد.
محمدرضا پورابراهیمی نیز در با مخالفت با بودجه سال ۱۴۰۰ گفت: بنده از زحماتی که کمیسیون تلفیق برای اصلاح ساختار بودجه کشیدهاند سپاسگزارم اما بنده میخواهم به این سوال پاسخ دهم که چرا اساسا گزارش کمیسیون تلفیق در خصوص بودجه این میزان حائز اهمیت است؟ اگر ما به دنبال دلایل وضعیت کنونی در حوزه اشتغال و تورم حاکم در کشور هستیم یکی از محورهای مهم و موثر آن بحث بودجهای است که در سالیان گذشته به تصویب رسیده است. اصلاح ساختار بودجه برای حذف ناترازی و عدم کسری بودجه یکی از بحثهای اساسی است که در دستور کار مجلس شورای اسلامی بوده است.
جبار کوچکینژاد نیز به عنوان مخالف کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ گفت: در شرایطی بودجه سال ۱۴۰۰ را بررسی میکنیم که این قرار است در دو دولت اجرا شود بعد از رهنمود رهبری در نامه ارائه شده و موضوع مربوط به تبصره چهار انتظار میرفت کمیسیون تلفیق بودجه را رد میکرد. بودجهای که مثل مریض اورژانسی بود و تلفیق آن را دوا نکرد و دردش بدتر شد. دولت اعلام میکند که بودجه را قبول ندارد و این بودجه گرانی به مردم تحمیل میکند حرفهایی که در ایام انتخابات شروع میشود و یک جنگ روانی است.
کمال علیپور خنکداری نماینده مردم قائمشهر نیز در مخالفت با کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ گفت: ما در اولین گام دوم انقلاب اسلامی در حال تصویب لایحه بودجه ای هستیم که باید دارای شرایطی باشد، باید توجه کنیم که در سال آینده با چند رویداد مواجه هستیم، انتخابات سال آتی،تغییر دولت، تورم جاری کشور، بحران کرونا و افزایش نامتوازن مالیات از جمله این رویدادها است.
روح الله ایزدخواه، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، نیز با اشاره به این موضوع که اصلاحات ساختاری مقدم بر اصلاحات پولی و مالی است گفت: تا مسئولان بانکهای خصوصی سرکش را کنترل نکنند، افزایش یارانه فایدهای ندارد بلکه مردم را فقیرتر میکند.
مناظره تریبونی نوبخت و قالیباف
نوبخت در این جلسه با اشاره به تغییرات صورت گرفته در لایحه ضمن تشکر از کمیسیون تلفیق که بسیاری از موضوعات دولت را تأیید کرده است، عنوان کرد: کار بودجه تمام نمیشود و با فرافکنی نباید صورت مسئله را پاک کرد؛ رد لایحه بودجه یعنی ما اقدامات خود را در مورد بودجه انجام دادهایم و شما نیز برای بررسی آن ساعتها وقت گذاشتید و بررسی کردید اما در نهایت با رد آن گویا هیچ کاری انجام نشده است.وی افزود: ما فرصتی نداریم؛ امید ما به شما و اصلاحات و پیشنهادات شما است لذا نمایندگانی که به لایحه معتقد هستند، در صحن علنی آن را اصلاح کنند چرا که یک دولت و یک مجلس روی این لایحه کار کرده است پس باید با هم کار کنیم.
معاون رئیس جمهور در ادامه با بیان اینکه آنچه امروز تحت عنوان کلیات لایحه بودجه رد یا تأیید میشود، لایحه بودجه دولت نیست، اظهار کرد: لایحهای که به رأی گذاشته میشود گزارش، ارقام و احکام کمیسیون تلفیق است چرا که هر چه ما داده بودیم تغییر کرده است.نوبخت ادامه داد: همه ما را نظاره میکنند ولی در نهایت اقدام شما مورد تأیید ما است مشروط بر اینکه اهداف ما برای مقابله با رانت همسو باشد. نوبخت خطاب به رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: گزارشات محرمانه خزانه هر هفته و هر ماه تقدیمتان می شود. آیا دولت ۶۶ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان برای طرح های عمرانی تخصیص نداده است؟
رئیس سازمان برنامه و بودجه کل کشور تصریح کرد: برخی درصدد اجرای طرح تابستان داغ و به ستوه آوردن مردم بودند، اما تلاش شد تا کاهش قدرت خرید با برخی افزایش ها جبران شود، از این رو طرح تابستان داغ خنثی شد و بدون شک پاداش صبر و مقاومت خودمان را دریافت خواهیم کرد.
محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، نیز در جریان بررسی کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ در پاسخ به صحبتهای محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: آقای نوبخت چندین مرتبه نام بنده را برای تایید موضوعی اعلام کردند که لازم دانستم نسبت به آن توضیحاتی را ارائه دهم.
رئیس مجلس در ادامه افزود: آقای نوبخت در اظهارات خود به اسناد فوق سری درباره نفت اشاره کرد که فقط به دست روسای قوا می رسد جهت اطلاع نمایندگان در بحث مربوط به نفت این را می گویم اگر ما میدانیم که صادرات نفتمان در فروش حداقلی است سوال اینجاست که چطور دولت در لایحه بودجه پیش بینی فروش دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت را کرده است؟ آقای نوبخت هم تاییدکرد که ما در صادرات نفت با سختی و مشکلات رو به رو هستیم، بحث درستی که همه در برابر آن تلاشهای را انجام میدهیم.
- نویسنده :
- منبع :