بورل که در اندیشکده «شورای آتلانتیک» حضور داشت در پاسخ به سئوال مجری برنامه که درباره گفتوگو با ایران بر سر مسائل منطقهای و موشکی پرسیده بود گفت: «شاید مسائل دیگری هست که باید مد نظر قرار بگیرند اما همه چیز را نباید به صورت با هم مطرح کرد، چون در این صورت، روند [گفتوگوها] مسدود میشود.»
او در ادامه گفت: «برای ما اروپاییها، توافق هستهای در حکم پیروزی دیپلماسی است و به آن افتحار میکنیم و ما بعد از اینکه دولت ترامپ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد تلاش کردهایم آن را حفظ کنیم.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه اعتراف کرد کشورهای اروپایی بعد از خروج «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور سابق آمریکا از برجام نتوانستهاند به تعهداتشان در محقق کردن مزایای اقتصادی برای ایران عمل کنند.
او گفت: «ایران تا آن زمان [زمانی که ترامپ به صورت یکجانبه از برجام خارج شد] به تعهداتش در برجام پایبند بود و این پایبندی را برای مدت طولانی ادامه داد. آنها الان دیگر این کار را انجام نمیدهند، اما در این سو، ما تعهدات اقتصادیمان را اجرا نکردیم. این مسئله سادهای نیست. ایران درباره محقق نشدن رفع تحریمها گلایه داشت. ما سعی کردیم از طریق اینستکس تجارت مشروع را برقرار کنیم اما نتیجه چندان بزرگی حاصل نشد.»
وی در بخش دیگری از اظهاراتش گفت باید از فرصت ایجادشده در نتیجه توافق ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای بازگرداندن برجام به مسیر اصلی استفاده کرد.
جوزپ بورل گفت: «باید از فرصت ایجادشده در نتیجه توافق ایران و آژانس اتمی برای بازگرداندن برجام به مسیر اصلی استفاده کنیم. این مستلزم بازگشت ایران به رعایت کامل تعهدات هستهای و رفع تحریمها است. توافق هستهای، فقط توافق در زمینه هستهای نبود بلکه توافق هستهای و اقتصادی بود.»
دولت آمریکا اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ از «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) خارج شده و ضمن اعمال تحریمهای متوقف شده ذیل این توافق، تحریمهای دیگری علیه ایران وضع کرد.
تروئیکای اروپا علیرغم مخالفتهای لفظی با خروج آمریکا از برجام به وعدههای خود برای جبران آثار این خروج عمل نکردند.
جمهوری اسلامی ایران در واکنش به بیعملی کشورهای اروپایی در ۵ گام طبق مفاد برجام تعهدات خود ذیل برجام را کاهش داد.
ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه در بیانیهای مشترک اعلام کردند که ایران اجرای اقدامات داوطلبانه را از سهشنبه (۵ اسفند) متوقف میکند و دسترسی آژانس به برخی فعالیتها و تجهیزات نظارتی هم برای حداقل سه ماه متوقف میشود.
ایران و آژانس تفاهم کردند اجرای پروتکل الحاقی و دسترسیهای برجامی به طور کامل متوقف شود و صرفا تعهدات پادمانی ایران اجرا میشود. بر این اساس، طبق قانون مجلس هیچ دسترسی فراپادمانی به آژانس اعطا نخواهد شد و هیچگونه بازرسی فراپادمانی نیز انجام نمیشود.
آذرماه امسال نیز مجلس شورای اسلامی طرح دوفوریتی اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران را تصویب و پس از تصویب آن در هیأت وزیران، جمهوری اسلامی هفته گذشته قصد خود برای توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی و نظارتهای فراتر از پادمان را در نامهای به آژانس اطلاع داد که طبق برنامه از امروز اجرایی شد.
«محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد اقدام ایران در توقف پروتکل الحاقی طبق بند ۳۶ برجام انجام میشود.
وی در توییتر نوشت: « بر اساس الزام قانون، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کردیم. این اقدام کاملا در انطباق با بند ۳۶ برجام است، زیرا رئیسجمهور آمریکا هنوز نقض از سوی این کشور را متوقف نکرده و تروئیکای اروپایی هم همچنان در انجام تعهداتشان کوتاهی میکنند.»
- نویسنده :
- منبع :