حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی روز پنجشنبه در نشست مجازی سازمان همکاری اقتصادی (اکو) گفت: خوشحالم از اینکه بار دیگر فرصت یافتم در جمع سران عضو سازمان همکاری اقتصادی حضوریابم و امیدواریم این نشست گام دیگری در راستای همگرایی، رفاه و سعادت ملل منطقه اکو و ارتقای جایگاه این سازمان باشد.
رییس جمهوری با بیان اینکه سازمان همکاری اقتصادی اکو، اولویتی مهم در پارادایم حاکم بر سیاست منطقهای و بخش مهمی از سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران است، افزود: منطقه اکو از ظرفیتها و پتانسیلهای ارزشمند منابع انسانی، طبیعی و ذخایر انرژی، اقتصادهای مکمل، بخش خصوصی علاقهمند و نیز مزیت های ممتاز مواصلاتی منطقهای و جهانی بهرهمند است.
رییس دولت تدبیر و امید گفت: سازمان اکو الزامات و شرایط لازم برای ارائه الگوی موفق از همگرایی منطقهای را داراست و تاکنون گامهای مهمی در جهت ارتقای همکاریهای اقتصادی در سازمان اکو برداشته و دستاوردهای ارزشمندی حاصل شده است اما در برخی حوزه های کلیدی مانند تجارت دستاوردها کمتر از حد انتظار بوده است.
تجارت منطقهای زیر ۱۰ درصد غیرقابل قبول است
وی ادامه داد: با وجود پتانسیل تجاری بالا و فراهم بودن زیرساختهای لازم، تجارت درون منطقهای همچنان زیر ۱۰ درصد است که به هیچ وجه قابل قبول نیست.
روحانی تصریح کرد: این نقیصه در سند چشم انداز ۲۰۲۵ اکو نیز به درستی مورد توجه قرار گرفته است؛ باور ما این است که باید بر عملیاتی کردن برنامههای مصوب اکو متمرکز شویم تا با سرعت مناسب در مسیر تحقق اهداف تعیین شده حرکت کنیم.
رییس دولت تدبیر و امید در ادامه تمرکز بر اجرایی کردن موافقتنامههای تجاری و یافتن راه حلهای جدید برای توسعه و ترویج تجارت درون گروهی در منطقه اکو، فعال کردن بیش از پیش بخش خصوصی برای رونق تجارت فیمابین، فعالسازی و کارآمد کردن نهادهای موجود در اکو مانند بانک، بیمه، استاندارد و اتاق بازرگانی اکو در سطح همکاریهای منطقهای و مطابق با استانداردهای بین المللی، رفع موانع و چالشهای همکاری های ترانزیتی به عنوان زیرساختهای اساسی توسعه تجارت را پیشنهاد کرد.
وی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد در عملیاتی کردن موافقتنامه تجاری اکو و پیریزی ترتیبات مالی، بانکی و گمرکی آن با حضور همه کشورهای عضو مشارکت فعال داشته باشد.
روحانی ادامه داد: ایران با برخورداری از موقعیت کمنظیر جغرافیایی خود در حوزه ترانزیت کالا آمادگی دارد امکانات و ظرفیتهای شبکه حمل و نقلی خود و زیرساختهای موجود در مناطق مجاور آبهای آزاد و خلیج فارس و دریای عمان را به عنوان پل ارتباطی میان آسیای میانه با آبهای بینالمللی در اختیار اعضای اکو به ویژه کشورهای محصور در خشکی و در خدمت توسعه تجارت قرار دهد.
رییس جمهوری با بیان اینکه جامعه جهانی امروز چالشهای خطرناکی را تجربه میکند که همه شئون حیات بشری را متاثر کرده است، گفت: بیماری کووید ۱۹ آثار مخرب و عمیقی بر وضعیت اقتصادی و رفاه ملتهای جهان بر جای گذاشته است به طوری که هیچ ملتی به تنهایی قادر به مواجهه با این قبیل چالشهای مشترک نیست و اراده جمعی توأم با همکاری های مشترک راهکار مواجهه موثر با این مخاطرات است. در همین راستا حسن انتخاب موضوع همکاری منطقهای در دوران پس از کرونا به عنوان شعار این نشست را برای منطقه اکو به فال نیک میگیرم.
رییس دولت دوازدهم یکی از ناکامی های تلخ جامعه جهانی در دوره کرونا را عدم اقدام در مقابل کشیده شدن دامنه سیاست های یکجانبهگرایانه و تحریمهای غیرقانونی به این حوزه و هدف قرار دادن توان کشورها در مواجهه با این بلیه جهانی عنوان و تصریح کرد: اقدام قدرتهای بزرگ در محروم ساختن ملتها از حقوق بنیادین خود در کنار عدم احترام آنها به نهادهای بینالمللی نیازمند پاسخی در خور از سوی کشورهای هماندیش و تقویت همکاری و تشکیل جبهه واحد برای فائق آمدن بر اینگونه چالشها است.
روحانی گفت: جامعه بین الملل شاهد رویکرد غیرقانونی و جنگ تمام عیار اقتصادی دولت ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی ایران در چهار سال گذشته بوده است و این تحریمهای ظالمانه خسارتهای جبرانناپذیری به دولت و ملت ایران وارد کرده است.
وی اضافه کرد: بنابر دوراندیشی و عقلانیت جمهوری اسلامی ایران توافقی که آمریکا آن را نقض و برای نابودی آن حداکثر تلاش خود را کرده است، کماکان حفظ مانده است.
رییس جمهوری تاکید کرد: ایالات متحده آمریکا موظف است با لغو همه تحریمها و اتخاذ تدابیر عملی به برجام باز گردد. زیرا این تکلیف دولتی است که نقض عهد کرده است.
وی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران نیز اقدام آمریکا را قطعا با اقدام پاسخ خواهد داد و نیز راه بازگشت آمریکا به برجام هم روشن است و اگر اراده وجود داشته باشد نیاز به هیچ مذاکرهای ندارد.
اقدامات یکجانبه آمریکا برای به زانو درآوردن ملت بزرگ ایران ناکام ماند
روحانی در ادامه گفت: باید اعلام کنم اقدامات غیرقانونی و یکجانبه ایالات متحده آمریکا برای به زانو آوردن ملت بزرگ ایران ناکام مانده است و با وجود تحمل فشارهای سنگین اقتصادی این ملت بزرگ با تکیه بر توان و اراده داخلی خود به موفقیتهای چشمگیر و دستاوردهای بزرگی از جمله در زمینه مقابله باکووید 19 با آثار و تبعات آن دست یافته است.
وی نمونه بارز این موفقیتها را اقدام برای ساخت واکسن کرونا با استفاده از دانش و تجربیات دانشمندان ایرانی عنوان کرد و افزود: در این راستا آماده همکاری با سایر کشورها به ویژه کشورهای عضو اکو هستیم و همچنین آمادگی داریم درباره چگونگی مواجهه منطقه اکو با جهان پس از کرونا همکاری و بنیانهایی را برای همکاری پیریزی کنیم.
رییس جمهوری با قدردانی از رییس سازمان همکاری اقتصادی در برگزاری این اجلاس و قدردانی از تلاش همکاران دبیر خانه اکو در تهران، گفت: فرصت را مغتنم میشمارم و ریاست ترکمنستان بر سازمان اکو را به برادرم بردی محمداف تبریک میگویم.
- نویسنده :
- منبع :