19 دی: سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که کشورش طرح خود برای امنیت خلیج فارس را به روز و به شورای امنیت ارائه کرده است.
به گزارش شنبه شب از ریانووستی، لاوروف امروز در کنفرانس خبری مشترک با «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر امور خارجه قطر در مسکو گفت: طرح امنیت خلیج فارس که توسط ما نوسازی شده است، به عنوان سند رسمی در شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل منتشر شد. 
به گفته لاوروف، در صورتی که وضعیت در رابطه با همه گیری کرونا اجازه دهد در این پاییز، دومین نشست کارشناسان سیاسی منطقه خلیج فارس و کشورهای ذینفع برگزار خواهد شد. 
وزیر خارجه روسیه در ماه جولای اعلام کرد که مسکو طرح نوسازی شده امنیت خلیج فارس را آماده و بزودی منتشر خواهد کرد. 
 روسیه سالهاست که برای اجرایی شدن طرح امنیتی خود برای خلیج فارس که مفهوم آن اولویت دادن همکاری و مشارکت منطقه‌ای به جای تکیه بر بازیگران خارجی است، دغدغه دارد و به تازگی مسکو اعلام کرد که در حال بروزرسانی این طرح است.
مسکو روز هشتم مرداد ماه سال ۱۳۹۸ در نامه ای به شورای امنیت، طرح خود را برای تامین امنیت خلیج فارس را به این شورا و مجمع عمومی سازمان ملل ارائه کرد. روسیه در نامه خود به شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل اعلام کرد که برای رفع بحران در منطقه خلیج فارس نیاز به اقدام های  گسترده است. در نامه روسیه بر لزوم ایجاد نظام امنیت جمعی در خلیج فارس که در آن رایزنی کشورهای منطقه و نیز برخی کشورهای خارج از آن پیش بینی شده، تاکید می شود.  
میخائیل بوگدانف نماینده رییس جمهوری روسیه در امور خاورمیانه نیز همان سال طی مراسمی در وزارت خارجه روسیه با حضور نمایندگانی از کشورهای منطقه خلیج فارس از جمله ایران، کشورهای عربی، اتحادیه عرب و پنج عضو دائمی شورای امنیت از این طرح رونمایی کرد.
در این طرح بر قبول تعهدات متقابل، شفافیت در حوزه نظامی (گفت وگو در مورد دکترین‌های نظامی، جلسات منطقه‌ای وزرای دفاع، ایجاد خطوط داغ، تبادل اعلام های اولیه در مورد برگزاری رزمایش‌های نظامی و پرواز هوایی، تبادل ناظران، خارج ساختن دائمی گروه‌های فراملی، تبادل اطلاعات در مورد خرید تسلیحات و نیروهای مسلح) تاکید شده است.
در طرح امنیت جمعی خلیج فارس گفته شده است که تامین امنیت در خلیج فارس یکی از مهمترین مسائل حال حاضر جهان است و تحولات نظامی و سیاسی سال‌های گذشته در خاورمیانه و شمال آفریقا، باعث رشد سریع تهدیدهای تروریستی در این بخش از جهان که ذخایر زیادی از منابع هیدروکربنی در آن وجود دارد، شده و عواقب فاجعه باری برای اقتصاد جهانی و به ویژه امنیت انرژی به همراه دارد.

  • نویسنده :
  • منبع : ایرنا