۱۹ دی: مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم گفت: بیشتر محورهای ورودی منتهی به قم درگیر مخاطرات زیست محیطی هستند که می‌تواند برای این استان خطرناک باشد.

فعالان محیط زیست و تشکل‌های مردم نهادی که در زمینه محیط زیست فعالیت دارند ظهر امروز پنج‌شنبه به مناسبت هفته محیط زیست در سالن کرامت استانداری قم گرد هم آمدند تا درد دل‌های زیست محیطی خود را به مقام عالی استان بیان کنند؛ از توسعه ناهمگون صنعت گرفته تا رشد مجوزهای صدور و بهره‌برداری از معادن و هم‌چنین وضعیت ثروت خدادادی قم که همان دریاچه نمک و بحث حق آبه‌های به حق آن خواسته‌هایی بود که این فعالان از استاندار داشتند.

استاندار قم در این جلسه اظهار کرد: باید در کنار توسعه گردشگری مذهبی و زیارتی قم با توجه به ظرفیت‌های اقلیمی استان گردشگری طبیعی و کویر نوردی هم مورد توجه قرار گیرد و در این زمینه سرمایه گذاری شود به شرط اینکه آثار مخرب زیست محیطی نداشته باشد.

به گفته بهرام سرمست، توسعه اقتصادی، صنعتی، فرهنگی و سیاسی در هر دوران مورد تأکید است و امروزه برای رسیدن به توسعه باید همه شاخص‌ها مورد نظر باشد و انسان در صورتی می‌تواند ابعاد توسعه را در کنار یکدیگر قرار دهد که محیط زیست را به خوبی شناخته باشد.

استاندار قم در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به افراط و تفریط‌هایی که در زمینه توسعه صنعت وجود دارد، عنوان کرد: یک شهروند اگر در منزل زباله را تفکیک کند از بحران بزرگ زیست محیطی جلوگیری کرده است و هیچ دولتی به تنهایی برای مقابله با بحران محیط زیست نمی‌تواند اقدامی کند و همت جمعی نیاز است.

وی افزود: دولت‌ها کم و بیش راه افراط و تفریط را در زمینه توسعه مدنظر قرار دادند و ابعاد توسعه برای آسایش و آرامش انسان مورد تأکید بوده است ولی اینکه تا چه حد این ابعاد به صورت متوازن به پیش برود و زمانی محقق می‌شود که با محیط زیست تعامل وجود داشته باشد.

کرونا موضوع زیست محیطی مخاطره انگیز

سرمست با اشاره به بحران کرونا بیان کرد: کرونا موضوع زیست محیطی و بشری است که انسان با یک ویروس مواجه شده که همه جامعه بشری برای مقابله با آن باید دست به دست یکدیگر بدهند و در استان قم شاهد این موضوع بودیم.

وی گفت: به محض اینکه با این بحران روبرو شدیم همه بیمارستان‌های استان وارد موضوع شدند و همچنین از نیروهای مسلح کمک گرفتیم ولی در کنار آن تشکل‌های مردم نهاد وارد میدان شدند.

استاندار قم با اشاره به وجه تمایز روز طبیعت امسال در مقایسه با سال‌های گذشته، تصریح کرد: برای مقابله با ویروس کرونا نیاز بود شهروندان را آگاه کرده و در زمینه ارتباط با محیط پیرامونی فاصله گذاری را رعایت کنند.

وی تصریح کرد: امسال روز ۱۳ فروردین هیچ کسی به طبیعت نرفت و روز طبیعت با تفاوت‌های بسیاری نسبت با سال‌های گذشته در خانه‌ها برگزار شد، همه در منزل ماندند و کمترین آسیب به طبیعت وارد شد ولی اینکه اسم ۱۳ فرودین روز طبیعت است باید روز آشتی با طبیعت باشد نه اینکه آسیبی به آن وارد شود.

https://media.mehrnews.com/d/2020/06/11/3/3474340.jpg

تأکید بر پیگیری حق آبه های قم

سرمست در این نشست با اشاره به پیگیری حق آبه های استان قم، اظهار کرد: شورای معادن و حقابه های زیست محیطی باید مورد تأکید باشد و جلسات آن برگزار می‌شود و همچنین باید برای پسماند ویژه مکان یابی شود تا از وارد شدن آسیب به محیط زیست جلوگیری شده و تشکیل کارگروه ملی تالاب‌ها پیگیری شود.

وی عنوان کرد: از سال گذشته تاکنون قمرود پر آب بوده که این موضوع یک نعمت خدادادی است، بارش خوب باران سبب شده تا در طول سال قمرود همواره آب داشته باشد و سبب نشاط شهر شده است، باید از باران نعمت الهی به خوبی استفاده کنیم.

هشدار نسبت به توسعه نامتوازن قم

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم نیز در این جلسه ضمن ارائه گزارشی از آخرین وضعیت زیست محیطی استان از مخاطره آمیز بودن محورهای ورودی قم خبر داد و نسبت به توسعه نامتوازنی که در استان در حال انجام است هشدار داد.

سید رضا موسوی مشکینی گفت: در اکثر محورهای ورودی قم مانند کاشان و تهران و هم‌چنین جاده کوه سفید و جاده قدیم اصفهان و اراک با مخاطرات زیست محیطی وجود دارد که باید در کارگروه آمایش استان قم مطرح شود و برای توسعه استان برنامه‌ریزی جامعی داشته باشیم.

وی هم‌چنین به شهرک‌های صنعتی استان هم اشاره و بیان کرد: در طی سال‌های اخیر مجوزهای مختلفی برای این شهرک‌ها صادر شده است و واحدهای متعدد دولتی و خصوصی مجوز لازم را اخذ کردند؛ انتقال و استقرار صنایع در این شهرک‌ها رخ نداده و این امر به عرصه‌های مختلف طبیعی و اکوتوریستی استان ضربه زده است.

به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم، محیط زیست قم با ۵۹ نفر پرسنل در حال اداره است، در صورتی که قم تک شهرستان بوده و یک کلان‌شهر به شمار می‌رود و بیش از یک میلیون و ۲۵۰ هزار نفر جمعیت دارد و مناطق تحت مدیریت قم بسیار گسترده است.

وی افزود: به طور کلی این سازمان با این تعداد نیرو فشار مضاعفی را در مسیر خدمت و انجام وظیفه متحمل می‌شود، در حالی که چارت تشکیلاتی ما ۱۵۰ نفر است و با یک سوم آن به خدمت مشغول هستیم.

کارگروه گرد و غبار و ریزگردها

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم در بخش دیگری از سخنان خود گفت: کارگروه مقابله با گرد و غبار یکی دیگر از بخش‌های مهم است که برای تمامی دستگاه‌های مؤثر، مسئولیت‌هایی دیده شده و سازمان محیط زیست هم جمع بندی کننده گزارش خواهد بود.

وی بیان کرد: اگر در زمینه توسعه استان مسئولان توجهی نداشته باشند توسعه نامتوازن اتفاق می‌افتد و این موضوع باید در کارگروه آمایش مورد توجه باشد، با توجه به اینکه ضریب شهرنشینی در قم بالاست و تمایل این است که صنایع در نزدیک قم باشد، ما را با مسائلی دست به گریبان می‌کند.

به گفته موسوی مشکینی، در حوزه معاونت نظارت که درگیر آلودگی‌ها و سنجش آلایندگی‌ها و نمونه برداری و … است در سال قبل اقداماتی انجام شد، در این باره یکی از ایستگاه‌های سنجش آلودگی که از مدار خارج شده بود با تأمین اعتبارات و پیگیری به مدار اضافه شد و در حال حاضر سه ایستگاه فعال سنجش آلودگی هوا در قم داریم که آمار و اطلاعات از آن احصاء می‌شود.

چالش قم با پسماندهای دامداری و ضایعاتی‌ها

وی با اشاره به موضوع پسماندهای دامداری‌ها گفت: در اطراف شهر قم با معضلات و مشکلات زیادی همچون پسماند دامداری‌ها و گاراژهای ضایعاتی و فعالیت نامتناسب همراه با آلودگی محیط زیست مواجه هستیم که پایش می‌شود و با اخطار و پیگیری قضائی و حقوقی امیدواریم به زودی مرتفع شود و شاهد وضعیت مطلوب‌تری در این زمینه باشیم.

به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم، موضوع دیگر تعیین مکان برای پسماندهای صنعتی و ویژه است که سال قبل با پیگیری متعدد یک محدوده‌ای را به عنوان محل دفن پسماند صنعتی و ویژه تعیین و کاربری آن مشخص و در شورای برنامه‌ریزی مصوب شد و در مرحله واگذاری به متولیان است.

https://media.mehrnews.com/d/2020/06/11/4/3474272.jpg

در زمینه پسماندهای صنعتی ورود خوبی نداشتیم

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قم نیز در این جلسه گفت: با همکاری که بین اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان و سایر ارگان‌ها وجود دارد حوزه فعالیت‌های اقتصادی و عمرانی در کنار رعایت مسائل زیست‌محیطی با کمترین آسیب در حال پیگیری و شکوفایی است.

محسن بهشتی افزود: با وجود حرکت‌های خوبی که در زمینه تفکیک زباله‌ها داشتیم اما هنوز در زمینه پسماندهای صنعتی ورود خوبی نداشته‌ایم و برای رسیدن به اهداف مد نظر یک راه طولانی داریم.

وی افزود: امیدواریم با تصمیمات درست مدیریت پسماند و همکاری مردم شاهد اتفاقات خوبی در این حوزه بوده تا با آسیب کمتر محیط‌زیست مواجهه باشیم.

معاون استاندار قم با اشاره به بحث معادن بیان کرد: مسائل و چالش‌های معادن در استان علاوه بر شورای عالی معادن به دستور استاندار قم در کمیته‌ای ذیل این شورا بررسی‌شده و در صورت نیاز بازدیدهای لازم به عمل می‌آید.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قم توسعه فضای سبزی شهر قم را نیز اقدامی در جهت بهبود کیفیت‌های زیست‌محیطی شهر قم عنوان کرد و ادامه داد: اقدامات شهرداری با رعایت حساسیت‌های کمیسیون ماده ۵ جهت عدم تغییر کاربری فضای سبز و واگذاری اراضی با کاربری فضای سبز با حفظ مالکیت دولتی نیز قابل‌توجه است.

بهشتی ادامه داد: با توجه به بارندگی‌های دو سال گذشته دریاچه‌ها و تالاب‌های استان قم شرایط مطلوبی دارد و امیدواریم بتوانیم از این سرمایه‌های خدادادی صیانت کرده و شرایط مطلوب آن‌ها را حفظ کنیم.

گفتنی است، در این نشست فعالان حفاظت محیط زیست از توسعه ناهمگون صنایع، صدور مجوزهای معادن در کنار مناطق مهم طبیعی و گردشگری، توجه به حق آبه‌ها و دریاچه نمک و هم‌چنین بر توجه به ریزگردها تأکید کردند.

  • نویسنده :
  • منبع : مهر