19 دی: معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری، با طرح ادعاهایی، به سوالاتی درباره تحولات توافق هسته‌ای، روابط ایران و روسیه و نقش ایران در منطقه پاسخ داد.
 وبگاه وزارت امور خارجه آمریکا نوشت که ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری در پاسخ به این که چه توضیحی می‌تواند درباره وضع فعلی احیای توافق هسته‌ای ارائه دهد و آیا می‌توان انتظار پاسخی سریع به پیشنهاد اتحادیه اروپا برای احیای توافق را داشت یا نه، گفت: ما و اروپایی‌ها به وضوح نشان داده‌ایم که آماده نهایی و اجرایی کردن فوری توافق مذاکره شده در وین برای بازگشتی دوجانبه به اجرای کامل برجام هستیم، اما برای این که این اتفاق بیفتد، ایران باید تصمیم بگیرد که خواسته‌های اضافی فرابرجامی را کنار بگذارد. به اتفاق متحدان و شرکایمان در حال آماده‌ شدن برای هر دو سناریو هستیم، هم سناریویی که بازگشت دوجانبه به برجام در آن وجود دارد و هم سناریویی که در آن از بازگشت دوجانبه به برجام خبری نیست‌. رییس جمهور و وزیر امور خارجه فقط توافقی را انجام می‌دهند که ما تعیین کنیم در راستای منافع ملی آمریکا هست یا نه.
به گزارش ایسنا، در روزهای گذشته مذاکراتی درباره طرح پیشنهادی اتحادیه اروپا برای احیای توافق هسته‌ای[برجام] میان طرفین مذاکرات برجامی در وین برگزار شد.
جوزپ بورل، مسئول سرویس اقدامات خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده مذاکرات برجامی در این باره در صفحه توییترش نوشته بود: بر سر هر آنچه که می‌توانست مذاکره انجام گیرد، مذاکره شد و حال در متن نهایی قرار دارد. با این حال پشت هر مشکل فنی یا پاراگرافی، یک تصمیم سیاسی قرار دارد که پایتخت‌ها باید درخصوص آن‌ها تصمیم‌گیری کنند. اگر این پاسخ‌ها مثبت باشند، آن وقت می‌توانیم توافق را امضا کنیم.
یک مقام ارشد وزارت امور خارجه ایران در این باره تاکید کرد: در جریان این گفت‌وگوها ما مواضع خود را با طرف‌های مقابل به اشتراک گذاشتیم و در برخی موضوعات نیز پیشرفت‌های نسبی حاصل شد.
او گفت: با توجه به مباحث صورت گرفته طی سه روز، انریکه مورا(نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات وین) چند ایده در مورد برخی موضوعات باقی‌مانده به طرف‌ها ارائه داد و ما به محض دریافت این ایده‌ها، پاسخ و ملاحظات اولیه خود را به ایشان منتقل کردیم، اما طبیعتا این موارد نیازمند بررسی جامع هستند و ما نظرات و ملاحظات تکمیلی خود را به هماهنگ‌کننده و سایر طرف‌ها منتقل خواهیم کرد.
این مقام ارشد وزارت امور خارجه افزود: بدون تردید اصل اساسی برای ما حراست از حقوق و تأمین منافع ملت ایران است.احقاق این حقوق و تامین منافع و تضمین اجرای پایدار تعهدات طرف مقابل و جلوگیری از تکرار رفتارهای غیرقانونی آمریکا دغدغه جدی تیم مذاکره‌کننده است.
وزارت امور خارجه آمریکا در ادامه گزارش داد که پاتال در پاسخ به این سوال که آیا ادعای اخیر مقامات آمریکایی درباره وجود طرحی از سوی ایران برای ترور مقامات ارشد پیشین آمریکا می‌تواند روی چشم‌انداز احیای توافق اثری داشته باشد یا نه، توضیح داد: من اظهارات وزیر امور خارجه را در این باره تکرار می‌کنم. پیام ما به ایران بسیار روشن است. ما تهدیدات خشونت‌بار علیه شهروندان آمریکایی را که شامل مقامات پیشین دولتی می‌شوند را تحمل نخواهیم کرد. این دولت روشن ساخته است که اطمینان خواهد یافت ایران هرگز به یک سلاح اتمی دست پیدا نکند و ما بر این باوریم که مسیر دست‌یابی به این هدف از طریق دیپلماسی است. تا زمانی که فکر کنیم حفظ برجام در راستای منافع ملی آمریکاست، این کار را انجام خواهیم داد.
به گزارش ایسنا، اظهارات معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در این باره، در پی این مطرح می‌شود که وزارت دادگستری آمریکا روز چهارشنبه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که "شهرام پورصفی" شهروند ایرانی ۴۵ ساله قصد داشته است برای "تلافی شهادت سردار قاسم سلیمانی" در ژانویه ۲۰۲۰، جان بولتون مشاور امنیت ملی دولت ترامپ را ترور کند.
وزارت دادگستری آمریکا همچنین مدعی شد که شهرام پورصفی قصد داشته است در اکتبر ۲۰۲۱ (مهر-آبان ۱۴۰۰) با اعطای سیصدهزار دلار به برخی اشخاص در ایالات متحده، آن‌ها را به پیاده کردن نقشه ترور جان بولتون یا در واشنگتن و یا در مریلند مجاب کند.
مقامات جمهوری اسلامی ایران ادعای تلاش برای ترور جان بولتون را رد کرده‌اند، اما یک رسانه آمریکایی در گزارشی اعلام کرد که وزیر پیشین امور خارجه این کشور هدف دوم ترور بوده است.
پایگاه خبری – تحلیلی آکسیوس در گزارشی مدعی شد: وزارت دادگستری آمریکا به مایک پمپئو وزیر امورخارجه دولت ترامپ اعلام کرده بود که او هدف دوم طرح ایران برای ترور مقامات پیشین آمریکا پس از جان بولتون مشاور امنیت ملی اسبق کاخ سفید بوده است.
این موضوع در بحبوحه مذاکرات رفع تحریم‌ها و بازگشت واشنگتن به برجام مطرح شده است. ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه شب در واکنش به ادعای تلاش ایران برای ترور جان بولتون گفت: مقامات قضایی آمریکا در تداوم اتهام‌زنی‌های بی پایان این کشور علیه جمهوری اسلامی ایران و تداوم سیاست شکست خورده ایران‌ هراسی، در یک داستان سرایی جدید، اتهاماتی را بدون ارائه مدارک معتبر و مستندات لازم مطرح کرده‌اند.
کنعانی افزود: اینگونه ادعاهای بی پایه و اساس با اهداف و انگیزه های سیاسی صورت گرفته و در حقیقت فرار رو به جلو، جوسازی تبلیغاتی و خصوصا فرار از مسئولیت پاسخگویی به جنایات متعدد تروریستی است که دولت آمریکا یا مانند ترور بزدلانه سردار شهید سلیمانی مستقیما در آن دست داشته و یا مانند جنایات تروریستی رژیم صهیونیستی و گروه های تروریستی مانند داعش با حمایت و پشتیبانی آمریکا ارتکاب یافته اند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: بافتن این افسانه های نخ‌نما و بی اساس در حال تبدیل شدن به یک رویه تکراری در سیستم قضایی و تبلیغاتی آمریکا است و این بار، از سناریوسازی در ارتباط با عناصر ورشکسته سیاسی و بی ارزش مانند بولتون برای پیش بردن این روند استفاده شده است.
او همچنین تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران نسبت به هرگونه اقدام علیه اتباع ایرانی به بهانه این اتهامات مضحک قویا هشدار می دهد و تاکید می کند حق هرگونه اقدام در چارچوب مقررات حقوق بین الملل برای دفاع از حقوق دولت و اتباع جمهوری اسلامی ایران را برای خود محفوظ می‌داند.
طبق متن مکتوب وزارت امور خارجه آمریکا از این کنفرانس خبری، پاتال در ادامه، در پاسخ به این که آیا آمریکا برای حضور سیدابراهیم رییسی در نشست مجمع عمومی سازمان ملل در ماه آتی، روادید صادر خواهد کرد یا نه، گفت که آمریکا به عنوان کشور میزبان مقر سازمان ملل و طبق توافقنامه این سازمان، تعهد دارد که برای حضور نمایندگان کشورهای عضو سازمان ملل روادید صادر کند و «ما تعهداتمان در توافق‌نامه‌ها را بسیار جدی می‌گیریم.»
او در پاسخ به سوال دیگری، با تکرار کردن ادعای مقامات آمریکایی مبنی بر فروش پهپاد، از جمله پهپادهای دارای قابلیت حمل سلاح توسط ایران به روسیه، مدعی شد: می‌توانیم تایید کنیم که در چند هفته پیش، مقامات روسی به عنوان بخشی از توافق نقل و انتقالات این پهپهادها در ایران[برای استفاده از این هواپیماهای بدون سرنشین] دوره دیده‌اند.  صراحتا می‌گویم که ما شدیدا تجارت تسلیحاتی روسیه و ایران را تحریم خواهیم کرد. این نوع تبادلات طبق قوانین و اختیارات متعددی قابل تحریمند.
به گزارش ایسنا، ادعای این مقام آمریکایی در پی این مطرح می‌شود که جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا مدتی پیش در یک کنفرانس خبری مدعی شده بود، ایران در حال آماده‌سازی برای تحویل صدها پهپاد دارای قابلیت حمل سلاح به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین است.
مشاور امنیت ملی آمریکا مدعی شده بود، «اطلاعاتی در دست داریم که نشان می‌دهد ایران در حال آماده شدن برای آموزش نیروهای روس در این زمینه است.»
پس از این ادعای سالیوان، چند مقام دولتی دیگر آمریکا از جمله رییس سازمان سیا نیز بر اظهارات او صحه گذاشتند.
این در حالی است که ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره اظهارات مشاور امنیت ملی امریکا درباره فروش فناوری های نوین ایرانی به روسیه، تصریح کرد: سابقه همکاری های میان جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در حوزه برخی فناوری های نوین به پیش از آغاز جنگ در اوکراین بر می گردد و در مقطع اخیر هیچ تحول خاصی در این ارتباط رخ نداده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: موضع جمهوری اسلامی ایران در قبال جنگ اوکراین کاملا روشن است و بارها بصورت رسمی اعلام شده است.
کنعانی در ادامه افزود: ادعای مقام آمریکایی در حالی است که امریکا و اروپایی ها سال ها است کشورهای اشغالگر و متجاوز از جمله در منطقه غرب آسیا را به انباری از سلاح های کشنده متنوع خود تبدیل کرده اند که قطعاً بدون این تسلیحات، تداوم بیش از هفت دهه تجاوز، جنایت و اشغالگری صهیونیست ها در سرزمین های اشغالی ممکن نبود.
وزارت امور خارجه آمریکا در آخر نوشت، پاتال در پاسخ به این که آیا آمریکا هم با رژیم صهیونیستی هم‌نظر است که ایران به جهاد اسلامی فلسطین کمک می‌کند، با ادعایی علیه مقش ایران در منطقه گفت: آمریکا هیچ ابهامی در زمینه اقدامات ثبات‌زدای ایران در منطقه ندارد. اگر ایران می‌خواهد نشان دهد که می‌تواند بازیگری مسئول باشد، الان زمانش رسیده که نقشی سازنده در منطقه ایفا کند.

  • نویسنده :
  • منبع :