محمدجواد ظریف در گفتوگو با خبرگزاری اسپوتنیک در پاسخ به سوالی در خصوص واکنش روسیه به پیشنویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران گفت: همانطور که می دانید، حتی متحدان آمریکا این پیش نویس را نپذیرفتند و حتی آن را کاملا خطرناک دانستند. روسیه هم در یک نامه ۵ صفحهای کاملا مواضع خود را به طور جدی در خصوص این اقدام آمریکا بیان کرد.
او افزود: آمریکا کشوری است که برجام را نقص کرده، یعنی از برجام کاملا خارج شده و قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض کرده است. بنابراین آمریکا هیچ موقعیتی ندارد که در خصوص چارچوبهای برجام صحبت کند. این موضع روسیه است، موضع ما همین است و در این زمینه موضع ایران، روسیه و چین کاملا شبیه هم است. ظریف در پاسخ به این که «آیا استراتژی کلی تقابل مشترک با این پیشنویس وجود دارد؟» بیان کرد: ما (روسیه، ایران و چین) به عنوان سه عضو برجام صد درصد مخالف این حرکت هستیم، سایر اعضای برجام نیز تا کنون گفتهاند که این حرکت با برجام مغایرت دارد و لذا این موضع در بین همه اعضای برجام (اعضای کنونی برجام) مشترک است.
این مقام ارشد دیپلماسی کشورمان ادامه داد: اما روسیه، چین و ایران با برخی اظهار نظرهایی که توسط بعضی از اعضای اروپایی برجام انجام شده، مخالفت میکنند؛ چراکه به خاطری که هرگونه اقدامی در این زمینه به معنی نقض قطعنامه ۲۲۳۱ است.
ظریف در پاسخ به این سوال که «چگونه میتوان بر باند غیر قانونی کاخ سفید فائق آمد» پاسخ داد: دنیا به این نتیجه رسیده است که ایالات متحده یک شریک غیر قابل اعتماد بوده، همه مقررات قانونی را زیر پا می گذارد و به هیچ تعهدی پایبند نیست. این با نظم جهانی سازگاری ندارد و تاکید بر قانون و چندجانبهگرایی علی رغم فشارهایی که ایالت متحده بر نظام چند جانبه وارد می کند، بالاخره کارآمد خواهد بود زیرا منافع عمومی جهان در مقابل با این حرکت دولت کنونی ایالات متحده و حتی منافع آمریکا است. حتی مردم آمریکا به این نتیجه رسیده اند که با قانون شکنی نمیتوان در دوره میانمدت و دراز مدت موفق شد.
وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که «آیا آمریکا طبق پیشبینی شما با خروج از برجام منزوی شده است» اظهار کرد: حتما به یک کشور منزوی و قانون شکن تبدیل شده است. با این حال آمریکا کشوری است که امکانات بانکی جدی دارد و بر سیستم بانکی جهانی تاثیر میگذارد.
ظریف افزود: یک نتیجه مهمی حاصل شده است که دنیا به این فکر افتاده است که آیا باید این اقتدار آمریکا بر نظام بانکی را بپذیرد و یا نیاز است آن را تغییر دهد، امروز ما یک حرکت هایی به این سمت ملاحظه می کنیم.
ظریف در ادامه گفتوگوی خود تصریح کرد که ایران خط قرمزی برای ازسرگیری روابط با عربستان سعودی ندارد.
ظریف همچنین در پاسخ به این سوال که آیا «دوست آقای لاوروف محسوب میشود یا خیر» بیان کرد: حتما همین طور است. من و آقای لاوروف تقریبا ۲۶ سال است که با هم رفیق هستیم. هر دو در بخش بینالملل وزارت خارجههایمان کار کردیم، هر دو در سازمان ملل سفیر بودیم و از آن زمان یعنی تقریبا از سال ۱۹۹۴ که آقای لاوروف سفیر روسیه در سازمان ملل شد و من معاون چند جانبه وزارت خارجه ایران بودم، با هم دوست بودیم و هنوز هم هستیم و یک رابطه بسیار خوب کاری و هم فکری داریم که حتما به نفع دو کشور است.
- نویسنده :
- منبع :