19 دی: عربستان از راه ورزش به دنبال رسیدن به قدرت در جهان سیاست است و تیم‌های عربستانی در گام نخست‌شان در این راه خریدهای چشمگیری داشته‌اند.
به گزارش آس، عربستان بازار نقل‌وانتقالات فوتبال جهان را در سال ۲۰۲۳ کاملا به هم ریخته است. ورود کریستیانو رونالدو سنگ بنای پروژه جاه‌طلبانه محمد بن سلمان بن عبدالعزیز آل سعود - ولیعهد - برای قراردادن عربستان در کانون ورزش به‌ویژه فوتبال بود.
بهبود وجهه این کشور خاورمیانه از طریق دو زیرساخت اساسی یعنی اصلاح سیستم مالی و برنامه چشم‌انداز ۲۰۳۰ امکانپذیر شد. این آغاز رویای او بود که عربستان تنها به عنوان کشوری که از نفت پول زیادی دارد، شناخته نشود.
استراتژی او این است که با کنترل ورزش جهان، از جایگاهی سیاسی در جهان برخوردار شود. ستارگانی که در کشور همسایه (قطر) حاضر شدند، حسادت سران عربستان را برانگیخت. پیروزی تیم ملی عربستان برابر آرژانتین و لیونل مسی، شور و شوق سران عربستانی را برای این هدف بیشتر هم کرد. اوج برنامه عربستان میزبانی جام جهانی خواهد بود. این هدف چیزی کمتر از هدف دیگر او نیست؛ انتخاب ریاض به عنوان محل برگزاری اکسپوی ۲۰۳۰.
مجری کل این طرح در عربستان صندوق سرمایه‌گذاری عمومی (PIF) است که توسط یاسر بن عثمان الرمیان، رئیس باشگاه نیوکاسل، و شرکت نفتی آرامکو، بزرگترین شرکت نفتی عربستان، اداره می‌شود.
الرمیان به همراه وزارت ورزش و شاهزاده عبدالعزیز بن ترکی آل فیصل، تحقق رویای ولیعهد عربستان را بر عهده دارند یعنی تولد ابرقدرتی که سیاست خارجی را از راه ورزش اداره می‌کند. صندوق سرمایه‌گذاری عمومی (PIF) سیاست‌های مالی چهار باشگاه بزرگ الهلال، النصر، الاتحاد و الاهلی را زیر نظر دارد و به واسطه این باشگاه‌ها به دنبال برآوردن اهداف بلندپروازانه‌اش است.
لیگ حرفه‌ای عربستان با کریستیانو رونالدو و کریم بنزما، دارندگان توپ طلا، به خود می‌بالد و ستارگان زیادی نیز راهی شبه‌جزیره شده‌اند. اگر این شخصیت‌ها نیز مانند بنزما به دین اسلام اعتقاد داشته باشند، برای عربستانی‌ها بسیار بهتر است؛ چرا که به نوعی پیام قدرت به مردم عربستان مخابره می‌شود. تیم‌های عربستانی با کانته، محرز، نوس، مالکوم، مندی، کولیبالی و هندرسون قرارداد بسته و فابینیو، مانه، صلاح و حکیم زیاش را هم می‌خواهند.
مقام‌های عربستانی سعی زیادی کردند مسی را متقاعد کنند ولی او به عربستان نرفت. آنها البته از اینکه مسی سفیر گردشگری این کشور شده است راضی‌اند. کودتای دیگری از سوی ولیعهد محمد بن سلمان بن عبدالعزیز آل سعود رخ داده است و آنها فشار می‌آورند تا پنهانی وارد داستان جذب ام‌باپه شده و مرد فرانسوی را به الهلال ببرند.

بازیکنتیم سابقتیم فعلیرقم قرارداد
ادواردو مندیچلسیالاهلی۱۸ میلیون یورو
روبرتو فیرمینولیورپولالاهلیبازیکن آزاد
ریاض محرزمنچسترسیتیالاهلی۳۰ میلیون یورو
فابینیولیورپولالاتحاد-
ژوتاسلتیکالاتحاد۲۹ میلیون یورو
کریم بنزمارئال‌مادریدالاتحادبازیکن آزاد
سکو فوفانالانسالنصر۲۵ میلیون یورو
انگولو کانتهچلسیالاتحادبازیکن آزاد
مارسلو بروزوویچاینترالنصر۱۸ میلیون یورو
آلکس تلسمنچستریونایتدالنصر۷ میلیون یورو
روبن نوسولورهمپتونالهلال ۵۵ میلیون یورو
میلینکوویچ ساویچلاتزیوالهلال۴۰ میلیون یورو
کالیدو کولیبالیچلسیالهلال۲۳ میلیون یورو
مالکومزنیتالهلال۶۰ میلیون یورو
جردن هندرسونلیورپولالاتفاق۱۴ میلیون یورو
موسی دمبلهلیونالاتفاقبازیکن آزاد

عربستان در حال حاضر در نیوکاسل، فرمول ۱ (آنها بخشی از تیم مک‌لارن را دارند)، رالی داکار و گلف سرمایه‌گذاری کرده است. آخرین موفقیت بزرگش برگزاری رقابت‌های بوکس با حضور چهره‌های شاخص بود. عربستان پیشتر توانسته سوپرجام ایتالیا و اسپانیا را میزبانی کند و میزبان جام جهانی باشگاه‌ها ۲۰۲۳ نیز شده است. تور دوچرخه‌سواری عربستان هم به یکی از نخستین رویدادهای تقویم دوچرخه‌سواری تبدیل شده است.
بر خلاف اتفاقی که چند سال قبل در چین رخ داد، هیچکس برای بازنشستگی به عربستان نمی‌آید. گردآوردن ستاره‌ها در عربستان بر خلاف چین هدف مشخصی دارد و تا زمانی که به هدفش نرسد، متوقف نخواهد شد. لیگ عربستان می‌خواهد در زمانی کوتاه در بین بهترین لیگ‌های جهان قرار گیرد. آنها همچنین مربیان بزرگ زیادی را متقاعد کرده‌اند تا به راهی کشورشان شوند. استیون جرارد (الاتفاق)، ژرژ ژسوس (الهلال)، لوئیس کاسترو (النصر) یا بیلیچ (الفتح).
لیگ عربستان در حال حاضر پنجمین لیگ از نظر سرمایه‌گذاری در تابستان جاری است و پس از لیگ برتر، سری آ، لیگ ۱ فرانسه و بوندسلیگا توانسته از لالیگا پیشی بگیرد. تاکنون ۳۰۰ میلیون یورو در لیگ عربستان سرمایه‌گذاری شده است؛ در حالی که این رقم در لالیگا ۲۴۵ میلیون یورو است.
  • نویسنده :
  • منبع :