19 دی: رییس موسسه تحقیقات خاک و آب کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه وضعیت تغییر کاربری های اراضی کشاورزی خوب نیست، گفت: سالانه افزون بر ۱۰ هزار هکتار از این اراضی به صورت مجاز یا غیرمجاز تغییر کاربری داده می شود.
«فرهاد اسدی رحمانی» روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه در هر ساعت یک هکتار تغییر کاربری در اراضی کشاورزی دیده می شود، افزود: پرونده های تغییرکاربری حدود۶ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی کشور طی ۱۸ ماه گذشته برای اعلام نظر به موسسه تحقیقات خاک وآب کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی ارجاع داده شده است.
وی اظهار کرد: ارجاع این پرونده ها به این معنا است که تغییر کاربری بالا رفته و برخی طرح ها مانند قانون جهش تولید مسکن به این وضعیت دامن زده است.
رییس موسسه تحقیقات خاک و آب کشاورزی گفت: در تعریف برنامه های کلی کشور باید زمین از کالای سرمایه ای خارج شود زیرا اراضی خرد شده برای ویلاسازی به فروش می رسد که زنگ خطر را در این بخش به صدا درآورده است.
اجرای ۲۰۰ طرح و پروژه در موسسه خاک و آب
رییس موسسه تحقیقات خاک و آب کشاورزی در خصوص وضعیت خاک های کشاورزی نیز بیان کرد: در این موسسه کل تحقیقات به صورت برنامه راهبردی تعریف شده که درمرحله اول بیش از ۲۰۰ طرح و پروژه از سال ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۱ انجام شده و چند دستاورد مهم در این مرحله داشتیم.
وی افزود: از جمله این دستاوردها رونمایی از سامانه تناسب اراضی یا سامانه نیاز آبی که در طرح الگوی کشت استفاده شدد و همچنین نقشه شوری خاک که سال گذشته توسط وزیر جهاد کشاورزی رونمایی شد.
اسدی رحمانی به مرحله دوم برنامه راهبردی این موسسه اشاره کرد و گفت: این مرحله از سال جاری شروع و تا سال ۱۴۰۶ ادامه خواهد داشت که اکنون در حال تعریف پروژه هایی هستیم که دستاوردهای آنها طی پنج سال آینده رونمایی خواهد شد.
وی تصریح کرد: در این مدت همکاری هایی با سازمان فائو (سازمان خواروبار و کشاورزی سازمان ملل) داریم تا نقشه حاصلخیزی خاک را کامل کرده و در اختیار بخش کشاورزی قرار دهیم.
رییس موسسه تحقیقات خاک و آب کشاورزی در خصوص سامانه نیاز آبی کشور افزود: این سامانه یکی از لایه های مهم مورد نیاز در الگوی کشت است تا بدانیم هر گیاه زراعی چه میزان آب نیاز دارد که قابل برنامه ریزی در تعامل با وزارت نیرو باشد؛مرحله دوم تهیه این سامانه را از امسال آغاز می کنیم.
اسدی رحمانی به نحوه استفاده از سامانه نیاز آبی اشاره کرد و اظهار کرد: این سامانه مشخص می کند که هر گیاه در هر نقطه از کشور کشت شود چه میزان آب نیاز دارد و از آنجا که تامین آب بر عهده وزارت نیرو است این وزارتخانه باید بتواند مقدار آب تخصیصی به بخش کشاورزی را به صورت حجمی تحویل دهد تا مشخص شود در هر منطقه چه میزان آب قابل تحویل است که هنوز این موضوع به واقعیت نپیوسته زیرا تلفات زیادی در شبکه های آبیاری داریم.
وزارت نیرو کل آب آزادشده را به اسم کشاورزی تمام می کند
رییس موسسه تحقیقات خاک و آب کشاورزی وزارت جهاد کشاورزیاظهار کرد: هرجا که وزارت نیرو آب را آزاد می کند به معنای تحویل به بخش کشاورزی نیست زیرا تحویل آب به این بخش زمانی است که آب وارد مزرعه شود و در این میان عامل اصلی هدر روی آب کشور را بخش کشاورزی می دانند.
وی با بیان اینکه هدر روی زیادی در انتقال آب داریم، تصریح کرد: اکنون طرح الگوی کشت برای سامان بخشی به کشت و کار در کشور در تلاش است و در این طرح نگاه ها به سمت کشت محصولات کم آب بر در مناطق مختلف کشور معطوف شده است.
رییس موسسه تحقیقات خاک و آب کشاورزی با اشاره به اینکه «بهره وری» کلمه ای است که این روزها زیاد شنیده می شود، گفت: وقتی با مقدار کمتری آب بیشترین محصول را تولید کنیم یعنی بهره وری آب را افزایش داده ایم که خود آب یک موضوع است ولی کسانی که تخصصشان آب است می دانند که بسیاری از مسایل بهره وری در آب نیست بلکه در سایر حوزه ها است.
وی افزود: اگر با مدیریت مزرعه، کنترل آفات و استفاده از کودهای مناسب عملکرد را بالا ببریم به طور عملی بهره وری بالا رفته است و بهره وری در سال های گذشته در عمل مغفول ماند و اکنون روی آن کار می شود؛ بیشترین عملیاتی که بهره وری را افزایش می دهد در حوزه مدیریت مزرعه اتفاق می افتد نه در حوزه صرفه جویی آب.
شوری هفت میلیون هکتار از اراضی کشاورزی کشور
اسدی رحمانی در ادامه به وضعیت شوری خاک های کشاورزی اشاره کرد و گفت: آخرین برآوردها نشان می دهد که حدود هفت میلیون هکتار از اراضی با درجه های مختلف متاثر از شوری است.
وی افزود: در تقسیم بندی جدید اگر میزان شوری خاک (EC ) از عدد ۲ به بالاتر رود شور محسوب می شود در حالیکه در طبقه بندی گذشته اگر این عدد از چهار به بالا بود شور محسوب می شد که نشان می دهد مقدار بیشتری از خاک های کشاورزی شور شده است.
  • نویسنده :
  • منبع :