19 دی آنلاین: معاون وزیر امور خارجه که دیروز در استانبول، با طرف‌های اروپایی درباره برنامه هسته‌ای ایران و موضوع رفع تحریم‌ها به گفت‌وگو نشست، در مصاحبه با یک رسانه ترکیه‌ای تاکید کرد که غنی‌سازی داخل ایران باید بخش جدایی‌ناپذیر هر توافقی باشد.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران مجید تخت‌روانچی در مصاحبه با رسانه ترکیه‌ای هابرترک (Habertürk) که دیروز بعد از نشست استانبول با سه کشور اروپایی انجام و امروز منتشر شد، گفت که «دور دیگری از مذاکرات با سه کشور اروپایی را در سطح معاون وزیر برگزار کردیم. این روند مدتی است که ادامه دارد. با یکدیگر دیدار و درباره جنبه‌های مختلف موضوع هسته‌ای گفت‌وگو می‌کنیم. در جلسه امروز (جمعه) هم در مورد جنبه‌های فنی موضوع هسته‌ای و در مورد رفع تحریم‌ها گفت‌وگو کردیم».

غنی‌سازی و رفع تحریم‌ها باید جزء جدایی‌ناپذیر هر توافقی باشد

تخت‌روانچی توضیح داد که در این نشست، «در زمینه مذاکرات هسته‌ای تأکید کردیم که غنی‌سازی داخل ایران باید بخش جدایی‌ناپذیر هر توافقی باشد. این عنصر اساسی مذاکرات ما است. سایر مسائل مربوط به موضوع هسته‌ای هم مطرح شد».

وی افزود «در مورد تحریم‌ها هم همیشه بر این نکته تأکید کرده‌ایم که هر توافقی باید شامل رفع تحریم‌ها باشد. این یک عنصر اساسی و ضروری توافق است. رفع تحریم‌ها توسط ایالات متحده و اتحادیه اروپا ضروری است و این موضوع مهمی برای ما است».

به گفته تخت‌روانچی، در نشست استانبول دو طرف همچنین درباره تجاوز رژیم صهیونیستی و ایالات متحده به خاک ایران گفت‌وگو کردند. 

این دیپلمات ایرانی گفت که «به سه کشور اروپایی گفتیم که این یک تجاوز آشکار و بی‌دلیل علیه مردم ایران بود. بیش از ۱۰۰۰ نفر از مردم ما عمدتاً غیرنظامی در این حملات شهید و تقریباً ۶۰۰۰ نفر زخمی شدند. هیچ چیز نمی‌تواند این تجاوز آشکار را توجیه کند. این تجاوز، ناقض حقوق بین‌المللی و منشور سازمان ملل متحد بوده و باید از سوی کل جامعه بین‌المللی محکوم شود».

او با بیان این که «در واقع، بسیاری از کشورها این تجاوز را محکوم کرده‌اند»، افزود «باید هر کاری که از دستمان برمی‌آید انجام دهیم تا از وقوع مجدد چنین وقایعی جلوگیری کنیم. این موضوعی بود که امروز (در استانبول) مطرح کردیم».

ترکیه، مقصد ترجیحی ایران برای دور بعدی مذاکرات

این مقام ایرانی در خصوص ادامه این مذاکرات هم گفت که «توافق کردیم که مذاکرات را با سه کشور اروپایی ادامه دهیم. با این حال، هنوز تاریخی تعیین نشده و مشخص نیست که دور بعدی کجا برگزار خواهد شد. ما همیشه از میزبانی ترکیه راضی بوده‌ایم. جلسه امروز را در سرکنسولگری خود برگزار کردیم، اما به هر حال، آن ساختمان در داخل مرزهای ترکیه است. از نقش سازنده‌ای که ترکیه در ممکن ساختن چنین مذاکراتی ایفا کرده، قدردانی می‌کنیم».

وی افزود «در گذشته، به پیشنهاد ایران، دور دیگری را در استانبول برگزار کردیم. زیرا در ترکیه احساس راحتی می‌کنیم. نمی‌دانیم دور بعدی چه زمانی یا کجا خواهد بود، اما ترکیه مقصد ترجیحی هم برای ایران و هم برای کشورهای اروپایی است».

آمریکا باید ما را قانع کند که حملات تکرار نمی‌شود

تخت‌روانچی در خصوص مذاکره با آمریکا که حمله متجاوزانه اسرائیل این روند را در آستانه دور ششم متوقف کرد، گفت که «پیام‌هایی بین ایران و آمریکا از طریق برخی کشورهای واسطه رد و بدل می‌شود. برخی کشورها هستند که بین ایران و آمریکا ارتباط برقرار کرده‌اند. همانطور که می‌دانید، ما در یک فرایند مذاکره با میانجیگری عمان بودیم. با این حال، ابتدا با حملاتی از سوی اسرائیل و سپس از سوی آمریکا مواجه شدیم. بنابراین، این حملات درست در میانه روند مذاکره رخ داد. این خیانت به دیپلماسی بود. این حمله‌ای به دیپلماسی بود».

وی افزود «بنابراین، قبل از شروع دور جدید مذاکرات با آمریکا، باید تضمین‌هایی دریافت کنیم که دیگر با حملات مشابهی روبرو نخواهیم شد. برای ما ضروری است که دوباره به دیپلماسی خیانت نشود. اسرائیل و آمریکا با حملات خود ما را غافلگیر کردند. نمی‌خواهیم همان سناریو دوباره تکرار شود. آمریکا باید ما را متقاعد کند که این بار چنین کاری نخواهد کرد».

مذاکرات باید مبتنی بر اصل برد-برد باشد

تخت‌روانچی تصریح کرد که «علاوه بر این، نتیجه مذاکرات باید مبتنی بر اصل برد-برد باشد. هر دو طرف باید احساس کنند که به چیزی دست یافته‌اند. ما نمی‌توانیم هیچ تحمیلی از سوی ایالات متحده را بپذیریم. بنابراین، نمی‌توانیم بدون اطمینان از اینکه ایالات متحده اراده خود را تحمیل نخواهد کرد، گفت‌وگوی واقعی را آغاز کنیم».

وی تاکید کرد که «صرفاً به خاطر گفت‌وگو به دنبال گفت‌وگو نیستیم و گفت‌وگو باید نتیجه‌ای داشته باشد که هر دو طرف را راضی کند. در حال حاضر بسیار جدی مشغول ارزیابی این موضوع هستیم. فرایند مذاکره جدید با ایالات متحده تنها در صورتی امکان‌پذیر است که مبتنی بر اصل برد-برد باشد و همانطور که گفتم، نباید دوباره از حملات نظامی در حالی که مذاکرات در جریان است، غافلگیر شویم».

او در پاسخ به سوالی در خصوص میزان آسیب به تاسیسات هسته‌ای ایران در حمله متجاوزانه آمریکا هم گفت که «آسیب جدی است. من در موقعیتی نیستم که بگویم چقدر آسیب وارد شده است. اما می‌توانم بگویم که خسارت جدی و شدید است. انجام ارزیابی برعهده سازمان انرژی اتمی ایران است و آنها در حال انجام این کار هستند و پس از ارزیابی خسارت، اطلاعیه لازم را صادر خواهند کرد».

معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی در خصوص وضعیت اورانیوم غنی شده ایران گفت که «پیش از حمله، بازرسان آژانس درباره محل مواد هسته‌ای اطلاع داشتند».

او همچنین احتمال تغییر دکترین هسته‌ای ایران را رد کرد و گفت که «فتوا همچنان معتبر است. موضع ما تغییر نکرده و به دنبال سلاح‌های هسته‌ای نیستیم. سلاح‌های هسته‌ای جایی در دکترین دفاعی ما ندارند. کاری که انجام می‌دهیم غنی‌سازی اورانیوم برای اهداف صلح‌آمیز در خاک خودمان مطابق با پیمان عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای (NPT) است. غنی‌سازی صفر برای ما نه ممکن است و نه قابل‌قبول».

تخت‌روانچی افزود «بارها گفته‌ایم که می‌خواهیم غنی‌سازی را در ایران انجام دهیم زیرا در گذشته مجبور بودیم مواد هسته‌ای را برای اهداف صلح‌آمیز وارد کنیم. اما اکنون در موقعیتی هستیم که می‌توانیم این کار را در خاک خودمان انجام دهیم. چرا باید این حق اعطا شده توسط ان‌پی‌تی به خود را منکر شویم؟ برنامه ما صلح‌آمیز است و آماده‌ایم تا جامعه بین‌المللی را متقاعد کنیم که همچنان صلح‌آمیز باقی خواهد ماند».

این مقام ایرانی در خصوص حمله ایران به پایگاه آمریکا در قطر که در پاسخ به تجاوز واشنگتن به خاک کشور انجام شد هم گفت که «در این مورد با قطر در تماس بودیم و این گامی بود که در چارچوب حق دفاع ما برداشته شد».

برای دفاع از کشور، هر کاری لازم باشد می‌کنیم

تخت‌روانچی در پاسخ به سوالی درباره میزان خوشبینی ایران به آتش‌بسِ برقرار شده بعد از جنگ تحمیلی دوزارده روزه گفت که «این واقعیت که ایالات متحده به اسرائیل فضا داد تا به ایران حمله کند، سپس خودش هم حمله کرد، اعتمادساز نیست. آتش‌بس در حال حاضر برقرار است و این مثبت است. ما خواهان تشدید اوضاع نیستیم، اما هر کاری که لازم باشد برای محافظت از شهرها و غیرنظامیان خود انجام خواهیم داد. همانطور که می‌دانید، اسرائیل به بیمارستان‌ها، زندان‌ها و ساختمان رادیو و تلویزیون ایران حمله کرد».

وی تصریح کرد «اینها جنایات علیه بشریت و ناقض حقوق بین‌الملل است. بنابراین، نمی‌توانیم دوباره در مقابل چنین حمله‌ای غافلگیر شویم. در عین رعایت آتش‌بس، تمام اقدامات احتیاطی را برای محافظت از کشورمان انجام خواهیم داد».

تخت‌روانچی همچنین بر توان دفاعی کشور تاکید کرد و افزود «دشمن این را می‌داند. به همین دلیل است که در بازی با آتش مردد هستند. امیدواریم که با عقل سلیم عمل کنند، زیرا می‌دانند که پاسخ ساده نخواهد بود».

او در بخش دیگری از اظهاراتش درباره سطح روابط ایران با روسیه و چین گفت که «در سطوح مختلف با آن‌ها در تماس هستیم. روابط اقتصادی خوبی داریم. همکاری نظامی و رایزنی‌های سیاسی در شورای امنیت داریم. همچنین در مورد فعالیت‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در تماس نزدیک هستیم. طبیعتاً وقتی حملاتی رخ می‌دهد با این کشورها مشورت می‌کنیم. این امر در مورد مسائل سیاسی هم صدق می‌کند».

آمریکا حامی اسرائیل در نسل‌کشی غزه است

او در خصوص نسل‌کشی جاری در غزه در حدود دو سال گذشته هم گفت که «متأسفانه اسرائیل همچنان به نسل‌کشی در غزه ادامه می‌دهد و سازمان‌های بین‌المللی به ویژه شورای امنیت سازمان ملل در جلوگیری از آن کوتاهی می‌کنند. همه می‌دانند که ایالات متحده در شورای امنیت از اسرائیل محافظت می‌کند. همه می‌دانند که آمریکا سیستم‌های تسلیحاتی مختلفی در اختیار اسرائیل قرار می‌دهد».

وی افزود رژیم صهیونیستی خود را کاملاً آزاد و بدون ‌محدودیت می‌بیند و کودکان فلسطینی را از غذا، آب و دارو محروم می‌کند. او با تاکید بر این که باید همه کشورها این حملات و نسل‌کشی را محکوم کنند و سازمان‌های بین‌المللی اقدام کنند، هشدار داد که اگر این وحشیگری تحمل شود، حملات همچنان تشدید خواهد شد.

تخت‌روانچی گفت که «احساس مصونیت اسرائیل باید پایان یابد. کشورهای مسلمان تقریباً به اتفاق این حملات را محکوم می‌کنند و این موضع باید حفظ شود».

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سوالی در خصوص هدف نهایی رژیم صهیونیستی از تجاوز به خاک کشورهای منطقه گفت که این پرسش خوبی است، اما پاسخ به آن آسان نیست. اگر جامعه بین‌المللی، به‌ویژه کشورهای منطقه، در دفاع از فلسطین متحد نباشند و جنایات اسرائیل را محکوم نکنند، اسرائیل خود را در انجام این اقدامات آزاد خواهد دید.

وی افزود «کاری که باید انجام دهیم، این است که متحد بایستیم، یک صدا حرف بزنیم و به اسرائیل بگوییم که دیگر بس است. همچنین باید به آمریکا فشار بیاوریم. زیرا آمریکا حامی اصلی رژیم اسرائیل است«.

معاون وزیر خارجه تاکید کرد که کشورهای اسلامی و تمامی کشورهای منطقه باید به آمریکا فشار آورند تا حمایت تسلیحاتی خود از اسرائیل را متوقف کرده و از محافظت از آن در شورای امنیت دست بکشد، «در غیر این صورت، اسرائیل ممکن است به حمله به سایر کشورها فکر کند که این سناریویی بسیار خطرناک نه تنها برای خاورمیانه، بلکه برای کل منطقه خواهد بود». 

  • نویسنده :
  • منبع :