19 دی: سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در گفتگو با الجزیره در بیان هدف اصلی آمریکا از ورود به مذاکرات وین اعلام کرده «در صورت موفقیت مذاکرات، ایران در مسیر برترین سامانه بازدارنده (هسته‌ای) قرار می‌گیرد.»
به گزارش نورنیوز، «ند پرایس» درباره زمان احتمالی توافق با ایران گفته؛ پاسخ به این سئوال دشوار است و راهی طولانی را در پیش داریم. باورمان این است که این مذاکرات سازنده است، به صورت کلی مذاکرات مثبت بود، اما هنوز راه طولانی باید پیموده شود.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با دشوار و طولانی خواندن مذاکرات، درباره آمادگی کشورش برای لغو تحریم‌های غیر مرتبط با برجام گفته؛ تفکیک تحریم‌ها یکی از محور‌های مذاکرات در وین است. برخی تحریم‌ها که در دولت سابق آمریکا وضع شد به وضوح با برجام در تضاد است، اما تحریم‌هایی هم وجود دارد که کاملاً با برجام هماهنگ هستند، این تحریم‌ها غالباً در باره مجموعه‌ای از تهدیدهاست و ما تلاش می‌کنیم ایران را در قبال این تهدید‌ها بازخواست کنیم، تحمیل تحریم هم یکی از انواع بازخواست‌ها است.

مصاحبه پرایس با الجزیره که در واقع رونمایی زود هنگام از طرح کاخ سفید در مذاکرات وین است، نقشه راه آمریکا در مذاکرات را به روشنی بیان کرده است.

او با تفکیک کردن مجموعه تحریم‌های اعمال شده علیه ملت ایران به تحریم‌های سازگار و ناسازگار با برجام، صراحتاً از بردن ایران به گوشه رینگ سخن گفته و تاکید می‌کند که تحریم‌های سازگار با برجام حتماً باید حفظ شوند.

این رویکرد به وضوح بیان‌گر این نکته است که ایراد دموکرات‌ها به ترامپ در خصوص خروج از برجام و اعمال راهبرد فشار حداکثری علیه ایران، نه از سر دلسوزی که به دلیل بر هم خوردن مسیر تشدید فشار بر کشورمان بوده است و در واقع دعوای آن‌ها بر سر این است که هم باید فشار مؤثر بر ایران سامان یابد و هم به موازات آن، دست و پای ایران را برای بازداشتن از فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای چهار میخ کرد.

مقامات و مسئولین دولت بایدن که به صورت مکرر بر شکست سیاست فشار حداکثری ترامپ تاکید می‌کنند با زبان دیگر و شیوه‌های خدعه‌آمیز عملی تلاش دارند که با دست‌یابی به متن توافق از قبل تمهید شده‌ای که بر اساس آن همه طرف‌های برجامی، سازگاری اعمال تحریم‌های به اصطلاح فلج کننده از سوی آمریکا را با برجام شناسایی و تأیید می‌نمایند از دستاورد فشار حداکثری ترامپ یک پیروزی به زعم خود بزرگتر بسازند.

نکته مهم دیگر در این مصاحبه اینکه؛ ند پرایس هم از رو به جلو و سازنده بودن مذاکرات اخیر سخن گفته است.

اظهارات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به روشنی نشان می‌دهد که منظور این کشور از «سازنده» بودن، نزدیک شدن واشنگتن به اهداف اصلی خود یعنی ساماندهی هم زمان سامانه به زنجیر کشیدن ظرفیت‌های هسته‌ای و اهرم تحریم به نحو سازگار و هم‌افزا علیه ایران است. پس طبیعی است که ابعاد «سازنده» بودن مذاکرات از سوی تیم ایرانی هم باید کاملاً مشخص شود، زیرا به نظر نمی‌رسد وجه مشترکی میان اهداف دو طرف وجود داشته باشد چرا که هدف ایران از ورود به مذاکرات، اثبات شکست شیوه‌های مختلف بر کشور و از کار انداختن حربه تحریم است.

ند پرایس در اظهارات خود از تفکیک تحریم‌ها و تقسیم آن‌ها به سه گروه سبز (قابل تعلیق شدن)، زرد (قابل مذاکره) و قرمز (غیر قابل رفع) سخن می‌گوید و از آن به این نتیجه می‌رسد که بخشی از تحریم‌ها و فشار‌ها باید ادامه یابد که ایران قطعاً تفکیک فشار به فشارخوب و فشار بد را نخواهد پذیرفت و منطبق با قانون مجلس و رهنمود‌های رهبری به چیزی جز رفع همه تحریم‌ها با هر برچسبی به صورت یک‌جا تن نخواهد داد.

باید به این نکته توجه داشت که اساس ورود ایران به این دور از مذاکرات وین، خلع سلاح آمریکا در زمینه پیگیری راهبرد فشار حداکثری بوده تا از طریق آن موضوع رفع کامل تحریم‌ها محقق شود.

هیئت مذاکره کننده ایرانی امروز دوشنبه مجدداً وارد وین شده است و آن‌گونه که عباس عراقچی سرپرست هیئت در گفتگو با خبرنگاران اعلام کرده جلوگیری از شکل‌گیری مذاکرات فرسایشی یکی از اصول اصلی هیئت ایرانی در مذاکرات است.

انتظار می‌رود طی هفته جاری و با اعلام نتیجه مذاکرات، تکلیف دو کلیدواژه «سازنده بودن گفتگوها» و «عدم گرفتار شدن در تله مذاکرات فرسایشی» مشخص شود.


  • نویسنده :
  • منبع :