تفکر هاشمی نیاز امروز کشور
مرتضی داستانی
19 دیماه سال ۱۳۹۵ مردم ایران در غم از دست دادن عزیزی که همواره به تدبیرهای اودر بحران ها وحل مشکلات امید داشتند و او را غمخوار و دلسوز خود میدانستند به سوگ نشستند. تاریخ اسلام و انقلاب، زندگی مردان بزرگی را در سینه خود ثبت کرده است که در عین شجاع ، مؤثرو محبوب بودن، مظلوم هم بودند؛ آیتالله هاشمی یکی از آن دردانههای تاریخ است.شخصیتی با عظمت و با ابهت در کنار متانت و مهربانی فوق العاده ایشان، در مجموع از وی چهره ای محبوب و بسیار جذاب به وجود آورده بود
هاشمی در همه دوران انقلاب، مرد میدان و طوفانهای سخت نظام و انقلاب بود و مردانه می ایستاد و برای مردم جانفشانی می کرد. در تمام دوران مسوولیتهای سنگینشان، او را در راحتی نمی دیدید؛ همیشه فعال و تلاشگر، همیشه سختکوش، همیشه مطالعه گر، همیشه نویسنده ای قهار و سخنرانی ممتاز، همیشه استراتژیستی شاخص و تعیین کننده، همیشه میانجی ای بی بدیل، همیشه مدیری بی همتا، همیشه نقش آفرینی بی نظیر و همیشه اقدام گری بی رقیب بود. وی در همه سنگرهای انقلاب، پیروز از میدان در آمد، چه در جنگ و چه در صلح و چه در صحنه های سیاسی. . شم مدیریتی ایشان بسیار ویژه بود و به معنای واقعی کلمه مدیری استراتژیک بود.
برنامه های ایشان در عرصه های سیاسی، اقتصادی، علمی، فن آوری، عمرانی و … همه متاثر بود از خرد جمعی برترین دانشمندان کشور، ایشان همیشه نخبگان و دانشمندان کشور را با خود همراه داشتند و به آنان بسیار احترام می گذاشتند و از آنان در پیشبرد برنامه توسعه محور کشور بهره مند می شدند، حمایت و عشق و علاقه نخبگان و دانشمندان به مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی نیز دال بر این ادعاست.
دوراندیشی یکی دیگر از ویژگیهای برجسته هاشمی رفسنجانی بود. او نگاه استراتژیک به مسائل داشت و به جای تمرکز بر منافع کوتاهمدت، به آیندهنگری و برنامهریزی بلندمدت اهمیت میداد. در دوران سازندگی، وی تلاش کرد زیربناهای اقتصادی، صنعتی و علمی کشور را تقویت کند تا ایران در آینده بتواند در عرصه جهانی رقابت کند.
این دوراندیشی را همچنین میتوان در حوزه توسعه آموزش عالی مشاهده کرد؛ جایی که او با تأسیس دانشگاه آزاد اسلامی و گسترش مراکز علمی، زمینه را برای تربیت نسلهای آینده و ارتقای سطح علمی کشور فراهم ساخت.
یکی از خصوصیات مهم ایشان که تا پایان عمر با ایشان بود، اعتدال و میانه روی ایشان در همه عرصه ها بود. او معتقد بود که افراط و تفریط در سیاست، جامعه را به سمت بحران و فروپاشی سوق میدهد. به همین دلیل، در طول دوران فعالیت سیاسی خود تلاش کرد توازن را میان جناحهای مختلف سیاسی برقرار کند و فضای همزیستی میان جریانهای گوناگون را ایجاد نماید. همیشه تلاش می کردند تا مسوولان و مدیران کشور از خط اعتدال خارج نشوند تا به سامانه های سیاسی و اجتماعی کشور آسیب وارد نشود. پيداست كه وقتي سيب سياست چرخيد و عدهاي بنا را بر افراطگرايي گذاشتند و با جهان از در تنش وارد شدند تا چه حد غمگين ميشود و طاقتش طاق ميشود .اغراق نيست اگر بگوييم او با اعتدال زيست و بر سر اعتدال نیزجان داد.
بعد از ارتحال او بسیاری از بزرگان و صاحب نظران به حق او را «شناسنامه انقلاب» نامیدند. در این میان حکیم فرزانه حضرت آیتالله جوادی آملی او را هدیه امام خمینی(ره) به ملت ایران دانست و اظهار داشت: امام شاگرد خوبی به نام آیتالله هاشمی به جامعه هدیه کرد. او در فقه و اصول، تدبیر و سیاست و طهارت «شدید القوی» بود و اساساً شخصیت و خلق و خوی ایشان حول محور اعتدال شکل گرفته بود.
ایشان تأکید داشتند: تفکر و اندیشه اعتدالی او برای حفظ انقلاب، کرامت، عظمت و شکوه دین و ملت بود. نه زیر بار زور و ظلم رفت و نه به کسی ظلم کرد. شناسنامه او باید حفظ شود. هاشمی باید همواره به عنوان حافظ وحدت، یکپارچگی و انسجام جامعه و خط مشی اعتدالی به جامعه معرفی شود.
- نویسنده : مرتضی داستانی
- منبع :