سید مرتضی سقائیاننژاد با اشاره به پیامک یکی از شهروندان راجع تعیین تکلیف خانههای حریم متروی قم، اظهار داشت: هیچ خانهای در حریم پروژه متروی قم وجود ندارد چرا که مترو به صورت تونل اجرا شده و از عمق ۱۴ تا ۲۱ کیلومتری زمین عبور میکند.
شهردار قم با اشاره به آغاز پروژه متروی قم از سال ۱۳۹۱ در خط A افزود: این خط شمال غربی شهر قم را به جنوب شرقی آن متصل میکند که ۱۴ کیلومتر طول و ۱۴ ایستگاه دارد.
سقائیاننژاد گفت: در فاز اول این پروژه ۵.۲ از قلعه کامکار تا میدان مطهری امتداد دارد که تا پایان ۹۹ یا یکی دو ماه اول ۱۴۰۰ به بهرهبرداری میرسد.
وی با اشاره به اینکه در طول این مسیر آزادسازیهای لازم انجام شده، ادامه داد: قطار شهری قم به این علت که از زیرزمین عبور میکند با املاک مردم معارضی ندارد.
شهردار قم به وجود خانههایی در حریم راه آهن شهر قم اشاره کرد و افزود: ریل آهن داخل شهر قم بوده و خانههایی در حریم آن وجود دارد که این موضوع مشکلاتی برای سکنه به وجود آورده است.
سقائیاننژاد ادامه داد: مذاکراتی با وزیر راه و شهرسازی داریم و دنبال این هستیم که برخی خطوط ریلی متروکه در داخل شهر جمع شود و در قسمتهایی که قطار همچنان عبور میکند با دیوارهای بسیار زیبا جداسازی صورت بگیرد.
وی با اشاره به اینکه مسئولیت راه آهن به عهده راه و شهرسازی است، اضافه کرد: شهرداری قم همراه با مردم از مدعیان این موضوع بوده و نسبت به مزاحمتهایی که ریل راه آهن برای مردم ایجاد کرده معترض است.
شهردار قم با اشاره به اینکه فاز اول خط مترو قم تا پایان سال ۹۹ و اوایل سال ۱۴۰۰ به بهره برداری میرسد، ادامه داد: این پروژه در گذشته مشکلات حقوقی و قراردادی داشت که با حل این مشکلات در تسریع آن قدمهای مثبتی برداشته شد.
سقائیاننژاد به گلایه برخی از کسبه در جریان ساخت مترو اشاره کرد و گفت: قطعا هر کار عمرانی مزاحمتهایی ایجاد میکند اما بعد از افتتاح آبادانی برای آن منطقه و رونق برای کسب و کارها ایجاد خواهد کرد.
وی با اشاره به جدیت و سرعت در پیگیری امور مربوط به متروی قم، اظهار داشت: در حدی که بتوانیم ضرر و زیان کسبهای که در این مدت دچار خسارت شدهاند را جبران میکنیم.
- نویسنده :
- منبع :