چرا دوحه؟
19 دی: روز گذشته بعد از اعلام از سرگیری مجدد مذاکرات احیای برجام و رفع تحریم های آمریکا، از سوی جوزپ بورل و حسین امیر عبداللهیان و در حالی که بسیاری فکر می کردند که این دور از مذکرات هم به مانند دورهای قبلی در وین برگزار می شود، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که این بار مذاکرات احتمالا در یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس برگزار میشود.
تصمیمات لحظهای "مقتدی صدر"
19 دی: یک کارشناس مسائل عراق با اشاره به اعلام تصمیم مقتدی صدر برای کناره گیری از عرصه سیاست در عراق، اظهار کرد: مناسب است عقلای عراق نگرانیهای وی را برطرف کنند و مقتدی صدر را قانع کنند، چرا که کنارهگیری او از عرصه سیاسی عراق و روند تشکیل دولت در این کشور به نفع دیگر گروههای عراقی نیست.
حرکت اروپا و آمریکا به سوی بازی باخت ـ باخت
19 دی: سه کشور اروپایی عضو برجام طی روزهای اخیر با چراغ سبز آمریکا در راستای منافع مخالفان جهانی برجام یعنی رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای منطقه، قطعنامه ای را در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی علیه ایران تصویب کردند که به نظر میآید با تحولات بعد از آن، شاهد آغاز یک بازی "باخت ـ باخت" در بحث برجام و تلاشهای دیپلماتیک برای حل مسالمت آمیز مساله هستهای باشند.
گروسی و بیاعتباری دیدهبان هستهای سازمان ملل
19 دی: سفر مدیرکل آژانس به اسراییل و صدور قطعنامه درباره ایران در شورای حکام با محوریت سه کشور اروپایی دو اقدام هماهنگ میان آمریکا، سه کشور اروپایی و آژانس بود که در بن بست مذاکرات وین، علیه ایران و برای تحت فشار قرار دادن تهران انجام شد، اقداماتی که بیش از هر چیز بیطرفی آژانس را زیر سوال بود و به نوعی "دم خروس" سیاسیکاری و بیاعتبار بودن دعاوی دیدهبان هستهای بینالمللی را نشان داد.
پاسخ تهران به گروسی
19 دی: مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با نادیده گرفتن رویکرد خودش و شورای حکام و طرف غربی مذاکره همچنان ژست تعاملخواهی گرفته و خواستار ادامه رایزنیها است. این خواسته او اما با واکنشهایی در ایران همراه بوده است.
تهران-وین؛ بازی در وقت اضافه
19 دی: گروگانگیری در وین؛ چند خیابان بالاتر از کوبورگ، در مقر آژانس انرژی اتمی؛ رای سی برابر پنج، به نفع قطعنامهای که میگویند «تند و آتشین» نیست، و در این سوی ماجرا ایران ۲۷ دوربین آژانس را از کار انداخته است، آژانس میگوید تا «ضربه مهلک» به برجام «چهار هفته» بیشتر باقی نیست، تهران اما میگوید «قلدری» را «قاطعانه و با دست باز» پاسخ خواهد داد.
قطعنامه شورای حکام؛ شتابزده و بدون اجماع
19 دی: قطعنامه سه کشور اروپایی عضو برجام و ایالات متحده علیه ایران که ساعاتی پیش در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی به تصویب رسید، نه تنها به لحاظ حقوقی جایگاهی در نظام و رژیمهای سازمانهای بینالمللی ندارد، که از نظر کارشناسان، غیرضرور و اطلاق واژه ضد ایرانی به آن اغراقآمیز است.
سفر امیر قطر به تهران؛ میانجیگری یا تسهیلگری؟
19 دی: "شیخ تمیم بن حمد آل ثانی" امیر ۴۲ ساله قطر در اواخر هفته جاری در پاسخ به سفر سه ماه پیش "سید ابراهیم رییسی" رئیس جمهور ایران به دوحه به تهران سفر میکند و ضمن دیدار با همتای ایرانی خود با تعدادی دیگر از مقامات عالی رتبه کشورمان دیدار و رایزنی میکند.
آخرین تیر ترکش اروپا برای نجات برجام
19 دی: انریکه مورا «آخرین تیر ترکش» اروپا را امروز در تهران رها میکند؛ پس از ماهها فراز و فرود، چانهزنی و تهیه متنهای مفصل بی آنکه نقطهای بر انتهای جمله در وین گذاشته شود؛ آن هم حالا که از دید برخی طرفها نیمه خالی لیوان میگوید که مذاکرات به بن بست رسیده و آنهایی که به دنبال نتیجهاند این وقفه را در نیمه پر لیوان، تنفس میبینند.
تهران و ریاض در انتظار تحولی تازه در دور ششم مذاکرات
19 دی: اغلب کشورهای خاورمیانه به فکر تجدید روابط با همسایگان خود و رفع کدورتها افتادهاند؛ با توجه تحولات منطقه ای و تحرکات دیپلماتیک باید دید چنین فضایی می تواند مذاکرات ایران و عربستان را در دور ششم به نتیجه ای مهم برساند.
نگاهی به سفر گزارشگر ویژه تحریمها به ایران
19 دی: گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در موضوع «آثار منفی اقدامات قهرآمیز یکجانبه بر بهرهمندی از حقوق بشر»، به منظور تحقیق در مورد آثار تحریمهای یکجانبه قرار است امروز به تهران سفر کند.
چرا بایدن برای خارج کردن نام سپاه از FTO تعلل میکند؟
19 دی: در هفتههای اخیر، یکی از مهمترین موضوعات اختلافی باقیمانده میان ایران و آمریکا در مذاکرت وین، موضوع حذف نام سپاه از فهرست گروههای تروریستی خارجی آمریکا (FTO ) عنوان شد؛ این در حالی است که بسیاری از کارشناسان، مقامات و نمایندگان کنگره آمریکا اعلام کردهاند دلیلی بر باقیماندن نام سپاه در این لیست از سوی دولت بایدن نیست چرا که به گفته خودشان به اندازه کافی سپاه ایران تحریم است.
دیپلماسی اقتصادی کشور نیازمند گذر از نگاه سیاسی - امنیتی
19 دی: دیپلماسی اقتصادی به مفهوم اولویت یافتن موضوعات اقتصادی در سیاست خارجی، یکی از ابزارهای مهم در پیشبرد اهداف بلندمدت رشد و توسعه اقتصادی کشورها به حساب میآید.
پایان جنگ بر سر "تانک"هایی که نجنگیدند
19 دی: پس از چهار دهه یکی از بزرگترین دعواهای سیاسی میان ایران و انگلیس بالاخره روز 26 اسفند 1400 بسته شد. بعد از انقلاب اسلامی در سال 1357 کشورهای اروپایی و امریکا به ویژه با شروع جنگ تحمیلی رو یا روی ایران قرار گرفتند و بسیاری از قراردادها و توافق های دو جانبه و چند جانبه با ایران را یک طرفه لغو کردند یا از اجرای آن خودداری کردند. یکی از این قراردادها، قرارداد تسلیحاتی خرید تانکهای "چیفتن" و برخی خودروهای زرهی دیگر از انگلیس بود.
حمایت پوتین از جدایی طلبان، تهدیدی برای امنیت ملی ایران
19 دی: جلال خوشچهره کارشناس مسائل سیاسی میگوید: اقدام پوتین در به رسمت شناختن جمهوری خودمختار منطقه دونباس، در واقع تشویق جداییطلبی در میان اقوام است که این بازهم برای کشورهای جهان سوم و در حال توسعه از جمله ایران بسیار خطرناک خواهد بود چرا که به یک رویه تبدیل خواهد شد.
رژیم صهیونیستی در وین به دنبال چیست؟
19 دی: در حالی که مذاکرات وین در بخشهای فنی، حقوقی، هستهای و ترتیبات اجرایی آرام آرام به گامهای پایانی خود نزدیک می شود، رایزنیهای سیاسی و دیپلماتیک برای محدود کردن موانع سیاسی در سطح منطقه و بینالملل نیز تشدید شده است.
آدرس غلط درباره دیدار وزرای خارجه ایران و قطر
19 دی: آنچه که شاید بهتر هست و انتظار میرود گفتگوهای امروز در تهران بر آن متمرکز باشد، تمرکز بر موضوعات دوجانبه و منطقهای است.
چرا انگلیس بر تندروی در مذاکرات وین اصرار دارد؟
19 دی: در حالیکه مذاکرات رفع تحریمها در وین وارد مراحل حساس خود شده است، ادامه و حتی تشدید تحرکات منفی برخی طرفهای دخیل در گفت وگوها، به ویژه انگلیس، این پرسش تکراری را مطرح میکند که چرا آنها نفع خود را در القای بن بست تعریف کردهاند؟
ادعای ارسال سلاح از ایران به یمن؛ یک عملیات روانی آشکار و غیرحرفهای
19 دی: اخبار منتشر شده در روزهای اخیر با استفاده مغرضانه از بخشهایی از پیشنویس گزارش یک گروه وابسته به سازمان ملل مبنی بر ارسال سلاح از ایران به یمن، یک عملیات روانی آشکار و در عین حال اقدام رسانهای غیرحرفهای به شمار میرود.
عراق و پیگیری پرونده یک ترور دولتی
19 دی: پس از ترور سردار سلیمانی و همراهانش در نزدیکی فرودگاه بغداد توسط پهپادهای آمریکایی به فرمان مستقیم "دونالد ترامپ" رییسجمهور وقت آمریکا، پیگیری پرونده این ترور دولتی به یکی از دستورکارهای مهم مقامات دولتی و قضایی ایران در جریان دیدار و رایزنی با مقامات مختلف عراق تبدیل شده است.