ماجرای وداع شاعرانه «شمخانی»
19 دی: علی شمخانی پس از ماهها که بحث کنارهگیری یا استعفایش در فضای رسانهای و در پشت پرده جلسات و نشستها مطرح بود، روز یکشنبه از دبیری شورای عالی امنیت ملی کنارهگیری کرد.
نشست «جده» و بازگشت روابط ایرانی - عربی
۱۹ دی: یک نویسنده مصری در یادداشتی به نشست امروز سران اتحادیه عرب در جده عربستان پرداخت و تاکید کرد که به نظر می رسد در این نشست شاهد بازگشت روابط مصر، اردن، بحرین و مراکش با ایران باشیم.
آینده انتخابات ترکیه و تاثیر آن در سیاست خارجی ایران
19 دی: پاک آئین گفت: اختلافات اردوغان با مخالفانش این کشور را وارد یک فضای دو قطبی خواهد کرد و در عرصه سیاست خارجی نمیتواند انرژی قبلی را صرف کند.
نتایج ملموس استراتژی توازن ساز دولت/اهداف سفرهای دریابان چیست؟
19 دی: گرههای روابط ایران با همسایگانش، آرام آرام و در سایه دیپلماسی پویا و توازنساز دولت در حال گشایش است. رفع تنش هفت ساله با عربستان سعودی، کلید پایانبخش بسیاری از تنشها و آغاز زدودن سوءتفاهمات با دیگر کشورهای منطقه است و دریابان شمخانی مسئول تثبیت دیپلماسی همسایهمحور دول.
برندگان یک توافق ناگهانی
در حالی که در روزهای اخیر، توجه افکار عمومی در عرصه سیاست خارجی همچنان معطوف به نتایج سفر هفته گذشته مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران و تصمیم شورای حکام در مورد عدم صدور قطعنامه علیه ایران بود، ناگهان در بعد از ظهر روز جمعه (۱۹ اسفندماه) خبر توافق تهران و ریاض در پکن برای ازسرگیری روابط بعد از ۷ سال، در صدر اخبار و تحلیلها قرار گرفت.
اینستکس؛ کارت سوختهای که خرج تلافیجویی شکست پروژه غرب در شورای حکام شد
19 دی: در پی ناکامی غرب برای صدور قطعنامه ضد ایرانی در نشست شورای حکام آژانس، آمریکا تحریمهای جدیدی را علیه ایران وضع و تروئیکای اروپایی هم سازوکار شکست خوردهای را که برای محافظت از تجارت با ایران در برابر تحریمهای آمریکا راهاندازی کرده بود، تعطیل کرد.
گروسی در وین از توافقات در تهران نگهبانی خواهد کرد؟
19 دی: مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از چند ماه تنش در روابط ایران و آژانس و وجود اختلافهای فنی و حقوقی میان دو طرف به ایران سفر کرد.
آیا «سفر گروسی به تهران» به احیای برجام منجر میشود؟
19 دی: بسیاری از کارشناسان معتقدند حل مسایل باقی مانده پادمانی میان ایران و آژانس به حل سیاسی موضوعات میان ایران و آمریکا بستگی دارد، اما آیا ایران و آمریکا در موقعیت یک تفاهم سیاسی هستند؟
روابط تهران و آنکارا زیر سایه چرخشهای بیپایان اردوغان
19 دی: در حالی که کمتر از شش ماه دیگر شاهد برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری در ترکیه خواهیم بود و حزب عدالت و توسعه به ریاست رجب طیب اردوغان تلاش دارد که ریاست دو دههای خود بر ترکیه را همچنان تداوم دهد، یکی از پروندههای مهم در عرصه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، تلاش بر گسترش روابط اقتصادی با ترکیه و تلاش برای اجرای برنامه جامع همکاریهای راهبردی میان تهران و آنکارا است.
تشابه «اکبری» و «شکدم» چیست؟
19 دی: افسوس که هنوز عناصری با پیشانیهای پینه بسته، شعارهای دوآتشه، ژستهای سوپرانقلابی و گفتارها و نوشتارهای بشدت افراطی در حال بردن همه چیز به لبه پرتگاه هستند و در عین حال کسی به این فکر نمیافتد که اینهمه نفرت افکنی در داخل و مانع پیشرفت کارهای بزرگ شدن در روابط بینالملل، با چه هدفی صورت میگیرد.
عادی شدن روابط تهران – ریاض؛ پیش شرطی برای گشایش در تعاملات ایران و مصر
19 دی: دیدار و رایزنی اخیر"حسین امیرعبداللهیان" وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با"عبدالفتاح السیسی" رییسجمهور مصر در حاشیه برگزاری اجلاس "بغداد ۲ "در اردن و همچنین پبشنهاد نخستوزیر عراق مبنی بر برگزاری گفتوگوهای تهران و قاهره با میانجیگری بغداد، باعث شده که این روزها بار دیگر موضوع روابط تهران و قاهره مورد توجه تحلیلگران و فضای رسانه ای کشور قرار گیرد.
پالس مثبت مصر به ایران و عراق/بغداد این بار میانجی تهران و قاهره می شود؟
19 دی: مقام های مصری می گویند آمادگی دارند که گفت و گوها را درباره بهبود روابط با جمهوری اسلامی ایران به میزبانی عراق آغاز کنند و درهای مذاکرات بعد از کنفرانس بغداد۲ در اردن گشوده شده است.
مجلس نمایندگان جمهوریخواه و آینده سیاسی بایدن
19 دی: درحالیکه جمهوریخواهان صاحب اکثریت مجلس نمایندگان آمریکا شدند، به نظر میرسد تحت این ترکیب جدید جو بایدن به شدت ناتوان خواهد بود و آینده سیاسی او بیش از پیش با اما و اگرها روبرو است.
هزینه اعلام پایان برجام برای ایران و آمریکا
19 دی: یک کارشناس مسایل بینالملل گفت: حتی اگر دموکراتها در انتخابات آتی کنگره اکثریت را در سنا حفظ کنند، باز هم دولت بایدن با همین دست فرمان در مذاکرات احیای برجام جلو میرود و تمایل چندانی برای دادن امتیازات بزرگ به ایران نخواهد داشت.
چرا کانادا ظریف را تحریم کرد؟
19 دی: یک کارشناس ارشد مسائل بینالملل گفت: آقای ظریف بیشک از چهرههایی است که در هر شرایطی در آینده همچون گذشته می تواند نقش مهمی در جهت تامین منافع کشور بازی کند.
سرنوشت جنگ اوکراین پس از الحاق چهار منطقه به روسیه
19 دی: یک کارشناس مسایل بینالملل با اشاره به الحاق چهار منطقه از اوکراین به خاک روسیه اظهار کرد: اگر هیات حاکمه اوکراین بپذیرد چارهای برای توافق با روسیه ندارد میتواند باقی کشور را حفظ کند، اما اگر بخواهد به طور رادیکال پاسخ دهد ذره ذره خاک اوکراین خورده خواهد شد و چیزی دیگر باقی نخواهد ماند.
تحلیل اعتراضات شهریور ۱۴۰۱ از زبان عماد افروغ
دکتر «عماد افروغ» جامعهشناس، ضمن تحلیل ریشههای ناآرامیهای اخیر در کشور، مسئولان کشور را به تجدید نظر در برخی روشها و قوانین توصیه و تاکید کرد: به هیچ وجه تجدید نظر در برخی روشها باعث خدشه به نظام نمیشود و اتفاقا این رشد یک نظام را نشان میدهد.
قفقاز قربانی جدید ناتو/آمریکا از آسیای میانه چه میخواهد؟
19 دی: بحران اوکراین هنوز ادامه دارد که آمریکا در تدارک کشاندن منطقه تازهای به چاه جنگ است و هدف اینبار کشورهای تازه استقلال یافته قفقاز. کاخ سفید در سناریو خود، ضمن جنگافروزی در منطقه، در تلاش است، حوزه نفوذ ایران و روسیه را تحدید را هم کند.
توطئه ترکسازی قفقاز، تهدیدی علیه امنیت ملی ایران
19 دی: مدرس دانشگاه و تحلیلگر مسائل بینالمللی نوشت: ترکیه و باکو از وضعیتی که متحد ارمنستان یعنی روسیه، در جنگ اوکراین گرفتار شده، استفاده کرده و جنگی را آغاز کردهاند تا اهداف بلندپروازانه خود را محقق کنند. اهدافی که از زمان دولت عثمانی همواره در سر حاکمان آن و ترکیه بعدی وجود داشته است تا قفقاز جنوبی را به خود ملحق کنند و همچنان نیز سیاست الحاقگرایی از سوی آنکارا با شدت دنبال میشود.
دو مانع مهم بر سر راه آمریکا برای بازگشت به برجام
19 دی: مذاکرات احیای برجام آنقدر طولانی، پیچیده و دستخوش منافع ملی، منطقهای و بینالمللی کشورهای عضو و دیگر کشورهای موثر شده است که به نظر تحقق آن دور از دسترس است. پیچیدگی مذاکرات احیای برجام نه فقط تحت الشعاع اختلافات فنی و سیاسی ایران و آمریکا بلکه تحت تاثیر تحولات منطقهای و بینالمللی است که هر چه پیش میرویم تاثیر این تحولات بیشتر و بیشتر میشود.